Concreet ga je deze week de filmoefening toepassen in situaties en ga je nog steeds je dagelijkse focusademhaling doen van 3 keer 6 minuten per dag op 2 keer 10 minuten per dag. Het is belangrijk dat je de filmoefening niet vlak voor het slapengaan doet en je hoofd totale rust gunt wanneer je jouw bed opzoekt.

Zet je rustig in je stoel en denk terug aan een moment waar jij stress ervaarde. Ga er met je gedachten terug naar toe. Een situatie waar jij je druk maakte, irritaties had... alles kan.

Zet die gedachte of gebeurtenis om in een filmpje. Laat de gebeurtenis dus opnieuw afspelen in je hoofd en zie jezelf als acteur. Maar onthoud, jij staat achter de camera en je moet de ervaring gewoon laten afspelen, zonder dat je zelf emoties opnieuw moet ervaren. Zie hoe de acteur de emoties ervaart en probeer die te begrijpen vanuit een buitenstaandersperspectief.

Je zal natuurlijk je emoties niet helemaal kunnen tegenhouden. Je zal nog momenten van stress ervaren of even een druk op de borst voelen bijvoorbeeld. Dat is niet erg, maar laat het dan passeren. Observeer hoe jij je als acteur voelt. Dat is hoe jij je in die situatie voelt en welk gevoel het bij je achterlaat.

Dit is het moment dat jij je focusademhaling gaat toepassen. Doe 6 ademhalingen per minuut en dan ben je goed bezig. Je zal voelen dat door de oefening te doen, je terug minder stress ervaart en meer balans voelt samen met een rustige cadans van je hart. Je lichaam geraakt weer in harmonie. Wanneer je dat voelt, kan je de oefening afsluiten met enkele minuten je focusademhaling verder te zetten tot je helemaal tot rust komt.

Wanneer je deze oefening gebruikt in een stressmoment zal je zien dat er sneller terug plaats is voor jou en voor leuke dingen die maken dat je minder bezig moet zijn met het stressmoment. Zeker bij situaties die je niet kan veranderen. Daar zal je merken dat je oefening je echt kan helpen op een rustige manier met de situatie om te gaan.

Het zal er ook voor zorgen dat je de volgende keer minder snel opnieuw gestrest zal reageren op de situatie. Je herkent de situaties sneller en zal het sneller kunnen loslaten. Je wil er niet voor zorgen dat bepaalde situaties ervoor zorgen dat je irrationeel of overdreven reageert op een situatie.


  BONUSOEFENING

  Je kan de focusademhaling ook altijd preventief toepassen. Wanneer je een presentatie hebt of een gesprek of gebeurtenis zal plaatsvinden waar je het moeilijk mee hebt, kan je je voorbereiden door de focusademhaling te doen.

  Op die manier zorg je ervoor dat de zorgen uit je hoofd geraken en ga je niet vol negatieve gedachten naar de gebeurtenis. Stel je de situatie al voor, net zoals het filmscenario. Op die manier kan je de gebeurtenis beter inschatten en kan je de stress al wegkrijgen door de focusademhaling. Doe dit meerdere keren op voorhand en alles komt in orde!

  Waarom doen we deze oefening?

  • Je leert op een andere manier naar moeilijke situaties kijken
  • Je leert de focusademhaling in de praktijk toepassen
  • Je creëert een geest die geen onnodige negatieve associaties maakt

  Tips

  • Plan je momenten in
  • Zorg dat niemand je stoort
  • Doe het wanneer je even echt tijd hebt