.

.

Week 6

Aandacht voor voeding


Veel succes deze week !

Mindfulness in je voeding

Vandaag is er een nieuwe gewoonte aan de beurt die jou kan helpen met een bewust en gezond leven!

Je hebt al zoveel weken vol goede moed aangepakt en kijk nu, je ben zo goed op weg naar een langdurig leven met veel goede gewoontes!

Je zal zien dat je het het veel gemakkelijker zal vinden om lekkere en simpele gerechtjes te maken, MET grote variatie.

Loop niet te hard van stapel en besef dat alles nog steeds stap voor stap gaat en je er bewust mee moet bezig zijn.

Maar geen zorgen, samen geraken we er, daar zijn wij allemaal zeker van!

Eet meer vergeten groenten

Wat zijn vergeten groenten?

Aziatische gerechten, Italiaanse pasta's, de Griekse keuken... Wij zijn ongetwijfeld niet wereldvreemd als het op eten aankomt. Doordat we zoveel wijzigingen hebben in onze keuken door de invloeden van buitenaf, durven wel wel eens vergeten wat er vlak voor onze neus ligt: de vergeten groenten!

We eten ook steeds meer uit blikjes, dozen, potten... dat is omdat de gewoontes doorheen de jaren sterk veranderd zijn. Ooit aten we de vergeten groenten gewoon als dagelijkse kost, dat is nu wel anders.

We moeten er wel even bij stilstaan dat dat niet allemaal even duurzaam is. Vaak moeten die groenten vanuit verschillende verre landen komen, wat het slechter maakt voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Wanneer je gaat kiezen voor groenten van eigen bodem, vaak vergeten groenten, zal je zien dat hier veel meer vitaminen en mineralen inzitten. Ga daarom terug naar de basis en koop ook vergeten groenten. Ze hebben een hoge voedingswaarde en zijn zo bijvoorbeeld rijk aan eiwitten calcium en ijzer.

Een factor die nog belangrijk is in het steeds populairder worden van vergeten groenten is het gegeven dat ze vaak biologisch zijn. Er is meer aandacht voor gezonde gewoontes, en hierin passen deze groenten perfect.

Waar haal ik vergeten groenten?

Vergeten groenten kan je in een biowinkel kopen. Vaak zal je zien dat ze een aantal van die groenten ook in de gewone supermarkt hebben. Wanneer je zeker wil zijn dat ze ook echt van België afkomstig zijn, is het natuurlijk het slimst om bij de boer langs te gaan, die jou met alle plezier zal helpen. Ook de markt kan je een stapje in de juiste richting wijzen.

Ook kan je zelf aan de slag gaan in je tuintje. Zoals de vorige gewoontes al hebben aangeleerd, zal je daar al behoorlijk wat kruiden hebben. Je kan dit nu gaan uitbreiden naar enkele vergeten groenten. Het zijn gemakkelijke groenten die niet veel werk vragen. een Palmkool is zeer eenvoudig, ook Rammenas is niet super moeilijk!

Vaak gaat het om wintergewassen, ideaal dus, want daar kan heel wat minder fout lopen als je ze zelf probeert te planten. Ze zien er vaak niet zo lekker uit, maar eens als je ze klaarmaakt zijn ze heerlijk, beloofd!

Lees hieronder om welke het allemaal gaan, kies jouw favoriet en planten maar!

Soorten vergeten groenten

 • Rode biet

Deze kan je het hele jaar door kopen. Er is namelijk een winter en een zomerversie. Ze zijn beide zoet van smaak.

 • Chioggia-biet

Deze ken je misschien door zijn mooi roze-wit ringpatroon als je hem doorsnijdt. Mooi en lekker bij slaatjes. Ze hebben een zachte en zoete smaak. Onthoud wel, als je ze kookt zullen de mooie ringen verdwijnen.

 • Aardpeer

Kleine knollen met een zoete smaak. Je kan de smaak best vergelijken met artisjokken. Kies ervoor om deze bij een eitje te eten of te schillen en te koken bij een stoofpotje.

 • Koolrabi

Deze is afkomstig van de koolplant. Het is de verdikte stengel. Ook weer een pittige smaak. Je kan deze kopen met of zonder bladeren, kies voor de bladeren, hierin zitten de meeste voedingsstoffen.

 • Rammenas

Ook hier heb je een winter en een zomerversie van. 'S winters is hij zwart, 's zomers heeft hij meerdere kleuren. Hij heeft een pittige smaak.

 • Peterseliewortel

Het is een vrij onbekende versie van peterselie. Ziet er een beetje uit als een mini-pastinaak, maar smaakt als een knolselder. Lekker in soepjes, net zoals gewone peterselie.

 • Snijbiet

Het is een biet die precies meer bladeren heeft. Je kan alles ervan eten en het heeft een stevige en ook volle smaak. Het doet je misschien een beetje denken aan spinazie.

 • Raap of gele raap

De voorloper van de aardappel. Het smaakt goed in een stoofpotje. Wanneer je kiest voor de gele versie dan zal het iets zoeter en zachter zijn.

 • Pastinaak

Dit is een witte wortel en een echte wintergroente. Het smaakt een beetje naar anijs, die je vooral proeft als je het kookt.

 • Postelein

Dit is een bladgroente waarvan het blad eetbaar is, net zoals de knoppen en de stelen. Smaakt een beetje zuur en zout.

 • Knolselder

Het is een verdikte wortel, afkomstig van de selderplant. Het heeft een kruidige, soms pittige, smaak. Hij wordt vaak gebruikt bij salades, maar ook warm is hij lekker. Gebruik deze vooral in de winter.

Andere vergeten groenten

 • Brave hendrik
 • Knolkervel
 • Crosne
 • Snijbiet
 • Haverwortel
 • Kardoen
 • Kliswortel
 • Suikerwortel
 • Zeekool

Opdracht

Probeer deze week wat meer recepten te maken met vergeten groenten. Begin met je eigen moestuintje of kies ervoor om een naar de boer of de markt te stappen. Geen moeite en een ontdekking van nieuwe smaken!