.

.

Week 8

Aandacht in je voeding


Veel succes deze week !

Mindfulness in je voeding

Gezond eten is leuk, begin je dat ook te merken? Je mag nu echt wel van jezelf zeggen dat je nieuwe gewoontes begint te vormen.

Je merkt ook dat je je beter voelt in je geest en je gewoon een gelukkiger mens wordt. Volhouden heeft dus echt wel zijn voordelen.

Iets wat je ook kan aanpassen aan je voeding, is kiezen voor bio voeding. Je weet hier misschien niet alles over, of hebt er een bepaald beeld over dat daarom niet altijd klopt.

Wij gaan je vandaag iets meer vertellen over de werking van bio voeding en waarom dit net zo goed voor je is.

Succes!

Bio voeding

Voeding met het 'bio' label kom je tegenwoordig in alle winkels tegen. Bio boeren zijn een gekend begrip en bij sommigen kan je door middel van een 'aandeel' wekelijks je persoonlijk portie van de geoogste groenten ophalen.

Maar is biologisch eten echt zoveel gezonder? En beter?

Daarop antwoord ik volmondig JA!

Naast het feit dat biologische boeren geen pesticiden gebruiken zijn er ook andere, op Europees niveau vastgelegde, richtlijnen waaraan biologische voeding moet voldoen. Deze regels garanderen uiterst gezonde voeding. Verder heeft biologische teelt ook oog voor ecologie en de natuurlijke draagkracht van de aarde.

Hieronder som ik de belangrijkste redenen op waarom biologisch eten zoveel gezonder is.

Wat maakt biologisch zo gezond?

 1. Er worden geen pesticiden gebruikt. Wist je dat het afgeraden wordt om de schil van niet-biologisch geteeld fruit op te eten? Zelfs als je het fruit grondig wast voor je het opeet zal je restanten van pesticiden binnen krijgen. Deze zijn immers niet van de schil af te krijgen. Bij peren, tomaten, aubergines en aardbeien gaan de pesticiden zelfs door de schil heen waardoor je er niet aan kan ontkomen.
 2. Er worden geen genetisch gemanipuleerde gewassen gebruikt. Enkel 'natuurlijke' gewassen zijn toegestaan in de bioteelt. Er bestaan heel wat controversen rond hoe (on)gezond deze gemanipuleerde gewassen zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld gespeculeerd omtrent de invloed van de genetische manipulatie van onze granen op de stijgende hoeveelheid mensen met een glutenintolerantie.
 3. Bioboeren houden rekening met de natuurlijke draagkracht van de aarde. Veel van de reguliere landbouwproductie gebruikt jaar na jaar dezelfde grond voor hetzelfde gewas. Hierdoor raakt de grond uitgeput en is er steeds meer bemesting nodig. Een bioboer roteert zijn gewassen. Dat wil zeggen dat hij het type gewas op een stuk grond jaarlijks wisselt om het uitputten van de grond te voorkomen. Als er toch gemest wordt, dan enkel met natuurlijke compost en mest van biologisch gekweekte dieren. Kunstmest is verboden.
 4. Het is diervriendelijker. Bij biologisch veeteelt wordt er veel aandacht gespendeerd aan dierenwelzijn. Er bestaan strikte regels betreffende de minimale leefoppervlakte voor de dieren, zowel binnen als buiten. Bovendien wordt er voorkeur gegeven aan lokale rassen en krijgen de dieren biologisch en lokaal geteeld veevoeder voorgeschoteld.
 5. Bio betekent meestal ook lokaal. Je steunt in vele gevallen lokale boeren en ondernemingen. Dit beperkt de afstand die de groenten en het fruit moeten afleggen richting de winkel. Dat komt de duurzaamheid ten goede. Daarnaast zijn deze lokale boeren vaak ook kleinschalige landbouwondernemingen, wat de biodiversiteit bevordert.
 6. De gebruikte additieven worden sterk gereguleerd. Verwerkte bioproducten - zoals bv. biobrood - bevatten nauwelijks additieven. Die enkelen die toegestaan zijn, zijn van natuurlijke oorsprong. Synthetische additieven, kleurstoffen, smaakversterkers, enz. worden niet toegelaten.
 7. Verwerkte, biologische producten dienen voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaan. Bovendien moet de biologische productielijn volledig gescheiden zijn van een niet-biologische productielijn. Het is ook ten striktste verboden om in één verwerkt product van het zelfde ingrediënt zowel de biologische als niet-biologische versie te gebruiken.

Wat is de wetgeving omtrent biologische voeding?

Ik heb hierboven al enkele malen aangehaald dat er regelgeving is omtrent wat wel en niet biologisch is. In Europa is de term 'biologisch' wettelijk beschermd. Dit wil zeggen dat niet eender welke producent dit op de verpakking van hun voeding mag zetten. Ze moeten hiervoor voldoen aan de Europese biowetgeving.

Producenten van biologische voeding worden er minstens éénmaal per jaar op gecontroleerd of ze de richtlijnen volgen. Indien ze voldoen mogen ze gebruik maken van het bio logo van de Europese Unie. Als het logo met het groene blaadje op je product staat kan je er dus voor 100% zeker van zijn dat het om een gereguleerd, biologisch product gaat.

  Biologische producten:

 1. Hebben een lagere waarde van chemische residu's
 2. Zijn milieuvriendelijker
 3. Hebben rijke en volle smaken
 4. Bevatten het minste water
 5. Zijn veel gezonder
 6. Zijn niet genetische gemanipuleerde gewassen
 7. Zijn diervriendelijk gekweekt
 8. Bevatten meer salvestrolen, die ons beschermen tegen kanker

Zo zie je maar, biologische voeding kan ook iets voor jou zijn!