Inspiratie Mentaal

Vrijwel alles vergt onze aandacht. Onze dagelijkse bezigheden, werk, vrienden, familie en wellicht de kinderen. Al snel cijfer je jezelf weg. Je bent te veel bezig met de dag van morgen, overmorgen of volgende week. Is dat eerlijk of haalbaar? Niet helemaal. Bovendien kan dit meerdere gevolgen hebben.

Zoals je hier misschien al gelezen hebt, kan je Mindfulness leren leven in verschillende stappen. Lees zeker eerst over stap 1 en stap 2 in mijn vorige blogs, want deze blog wil ik je wat meer vertellen over de derde stap. Deze derde stap gaat je leren hoe je niet alleen moet focussen op doen, maar ook gewoon kan zijn...

In ons leven is het gemakkelijk om jezelf centraal te plaatsen en te zien als de belangrijkste figuur van je levensverhaal. Zo dreigen we te vergeten dat het leven meer te bieden heeft dan enkel 'IK'. Het gaat ook om de constructie die tot stand is gekomen na talloze interacties met de omgeving en anderen.

Vaak komen mensen naar mij en zeggen ze 'Bettina, jij kan mij toch Mindfulness leren, kan dat zo op een paar weken?'. Dan moet ik altijd teleurstellen, want het gaat in stappen. Na een week zal je al verandering merken in je leven, maar het is een proces dat langer duurt en je levenslang moet toepassen om...

Mindfulness, je hoort er veel over, maar vraagt je waarschijnlijk ook af of het wel zo gemakkelijk is. Ik ben hier om je te vertellen dat het echt eenvoudig is, zolang je kan focussen en bewust zijn van het moment. Wanneer je even Mindful stilstaat bij het begin van je dag, zal je zien dat jouw hele dag een succes kan worden. ...

Heb jij dat soms ook, dat je gedachten het overnemen? Je probeert iets heel eenvoudigs te bedenken en ineens zit je met je gedachten vast. Dat gaat dan over gedachten om wat anderen over je denken, over gedachten die zeggen hoe je leven had kunnen zijn... echte piekergedachten.

Bewust-Zijn is eigen en uniek aan de mens. Het ligt aan de basis van ons vermogen om gelukkig of juist ongelukkig te zijn. Dit uitzonderlijk vermogen geeft ons eigenschappen die bij dieren niet of in mindere mate terug te vinden zijn:

De diagnose van kanker wordt gesteld. Dit is een hele klap, of het nu jijzelf bent die de diagnose krijgt, of een familielid of vriend(in). De klap is altijd groot en vaak is er nagenoeg geen tijd om hierbij stil te staan. Tijd is immers belangrijk en, zeker wanneer jijzelf de diagnose gekregen hebt, je leven wordt op zijn kop...

Ik durf met zekerheid te zeggen dat we allemaal verlost willen zijn van onze negatieve gedachten. Ze zijn op z'n minst gezegd onaangenaam en hebben de neiging onze stemming volledig te bederven.

Mindfulness wordt steeds vaker naar voren geschoven als een goede manier om voor jezelf te zorgen. Wanneer ikzelf met anderen over mindfulness praat, merk ik wel dat hier heel wat misverstanden over bestaan.

Heb je je al ooit afgevraagd wat gedachten net zijn en waar ze vandaan komen? Eigenlijk zijn het maar vreemde dingen vind ik; ze ontstaan gewoon. Plots zijn ze daar. Ongeacht of het positieve of negatieve gedachten zijn, ze zitten gewoon in je hoofd.