Met aandacht zitten


De komende dagen oefen je mindfulness door met aandacht een te gaan zitten. Jij denkt misschien 'hoe kan dat nu?'. Maar besef eens dat je drukke dagen en gedachten altijd zoveel van je tijd vragen, dat je soms je lichaam durft te vergeten. Maar ook je lichaam verdient aandacht. Het voelen van je lichaam gaat je echt helpen om helder te blijven denken en aanwezig te zijn in het moment. Zo blijft jouw leven goed en overzichtelijk. 

Hoe?

Start ermee wanneer je achter je bureau zit, in de zetel gaat zitten, in de auto plaatsneemt... Het kan eigenlijk altijd en overal. Dan zal je ook al beseffen hoe vaak je wel niet gaat zitten.

Elke keer als je gaat zitten moet je er bewust van zijn dat je nu mindful moet zijn. Probeer jezelf eraan te herinneren. Dat kan door een kruisje op je hand bijvoorbeeld. Zo kan het een gewoonte gaan worden.

Stappenplan:

  1. Voel de manier waarop je op de stoel zit. Voel elk deel van je lichaam de stoel aanraken.
  2. Hoe zit je, wat is je houding? Zit je rechtop of onderuit gezakt? Hoe voelt je hoofd?
  3. Focus je op je ademhaling. Accepteer die zoals hij is en adem in en uit. Probeer niks te veranderen, maar wees gewoon een observator.
  4. Voel nu elk deeltje van je lichaam. Focus van beneden naar boven. Voel je voeten, je enkels, je kuiten, je bovenbenen, je buik, je rug, je borst, je handen en je armen tot aan je hoofd.
  5. Blijf ook focussen op je ademhaling en adem rustig in en uit zonder te oordelen. 

Waarom?

Je gaat een basisidee krijgen van hoe het voelt om echt bewust aanwezig te zijn in het heden.
Vaak doe je die zaken zonder over na te denken, en vandaag ga jij eens even nadenken bij elke stap van zitten.
Op die manier kan jij voelen wat het met je bewustzijn doet.

Je gaat tot rust komen in een wereld die altijd maar voorbijraast. Als je bijvoorbeeld op je druk kantoor zit en je op deze manier 5 minuten op je ademhaling kan focussen, zal je zien dat je jouw innerlijke rust vindt en je beter gaat voelen.