Emoties verklaren


Veel mensen hebben moeite met gevoelens en emoties erkennen. Het is ook niet altijd eenvoudig te verklaren wat je voelt. Vandaag wil ik je leren hoe je op een simpele manier kan leren welke emoties je ervaart. Deze techniek gaat je aanmoedigen om je lichaam te voelen en daardoor een verband te leggen met emoties. Op die manier ga jij je beter voelen bij je emoties en zullen ze niet meer zo vreemd aanvoelen. 

Hoe?

We gaan proberen ons lichaam te scannen en op die manier elke emotie die je voelt te labelen. Dat gaat als volgt:

 • Ga op een comfortabele manier zitten
 • Focus op je ademhaling. Adem rustig en natuurlijk in en uit.
 • Breng je aandacht naar je emoties. Voel je emoties? Het mag miniem zijn.
 • Probeer de labels heel eenvoudig en basic te houden. Je mag gokken als je niet exact weet wat je voelt.
 • Als je voelt over welke emotie het gaat, probeer die dan echt een label te geven. Je kan 1 emotie kiezen, maar mag er ook meerdere labelen. Als je liefde en geluk voelt, mag je ze ook zo labelen.
 • Blijf ze labelen en je echt focussen. 

  Waarom?

  Nadenken over je emoties is iets wat gedaan wordt in het boeddhisme. Het is het pad naar puurheid dat we hier bewandelen. Het is heel belangrijk je emoties te leren labelen, maar je moet je ook niet druk maken in elke kleine nuance van de emoties. Je moet daarom geen perfect accurate labels hebben, je moet gewoon voelen welke emoties in je lichaam leven en wat ze met je lichaam doen.

  Als je deze oefening elke dag voor een tiental minuten doet, zal je zien dat je op lang termijn voordelen hebt. Je zal veel beter weten wat er in je lichaam gebeurt en een betere band hebben met jezelf.