Aandacht voor een klusje


De volgende dagen ga je mindfulness en innerlijke kracht vinden door een oefening te doen die op het eerste zicht misschien niet zo aanspreekt. Je gaat een alledaagse activiteit doen waar je vaak geen zin in hebt. Doordat je het uitstelt en niet begint aan de klusjes, ga je net spanning en stress veroorzaken. Soms kunnen klusjes ook dienen als een houvast zodat je niet moet beginnen aan de echte dingen van het leven..

Hoe dan ook, ik wil je leren die klusjes in te zetten zodat je wat respect voor het leven kan bijleren. 

Hoe?

Neem je voor het eerst voor dat je geen verzet gaat tonen naar de klusjes toe. Je gaat ze net vol enthousiasme doen en meebewegen. Doordat je meebeweegt ga je de klusjes meer waarderen en ze als een soort ritueel dat voor rust zorgt uitvoeren.

  1. sta rechtop en haal diep adem. In en uit.
  2. Begin nu op een rustige en bewuste manier aan de handelingen van het klusje. Doe er iets langer over dan normaal, zodat je alles bewust meemaakt.
  3. Kijk naar je handen of de zaken waar je het werk mee doet. Concentreer je op elk onderdeel van je lichaam.
  4. Voel wat de handeling met je lichaam doet. Welke spieren voel je bewegen, welke houding neemt je lichaam aan, voel je ergens spanningen?...
  5. Probeer alles met een bepaalde controle uit te voeren en sta volledig open voor je energie.
  6. Eindig met opnieuw recht te staan en te ademen. In en uit. 

Waarom?

Wanneer je het taakje vol overgave doet, zal je concentratievermogen ervan verbeteren. Je zal ook een bepaalde rust vinden die je waardig doet voelen. Op die manier zal je het klusje en andere kleine zaken kunnen zien als een nieuwe, waardevolle dimensie.

'Je hebt geen zin in klusjes omdat je denkt da the je de grootste en meeslepende gebeurtenissen van het leven ontzeggen. Maar het mindful uitvoeren van een klusje geeft je juist datgene waar je zo naar verlangt: rust, balans en tevredenheid.' - Marisa Garau