EFT basisprotocol

Het EFT-basisprotocol is een stapsgewijze methode om emotionele blokkades te verminderen of te verwijderen door het aanraken van specifieke acupressuurpunten op het lichaam. Hier is een stap-voor-stap overzicht van hoe het EFT-basisprotocol werkt:

 1. Identificeer een specifieke emotie of stress die je wilt aanpakken. Bijvoorbeeld angst voor een presentatie.

 2. Stel vast hoe sterk de emotie of stress op dit moment aanwezig is op een schaal van 0 tot 10. Bijvoorbeeld 7.

 3. Maak gebruik van een opstartzin zoals: "Ondanks mijn angst voor de presentatie, accepteer ik mezelf volledig en hou ik van mezelf" en begin met de klopronde. Klop met twee vingers op verschillende acupressuurpunten op het lichaam terwijl je de opstartzin herhaalt.

 4. Ga door de klopronde heen. Bijvoorbeeld: klop op de bovenkant van het hoofd, de binnenkant van de oor, borst, schouder, onderarm, tussen duim en wijsvinger, onder de knieschijf, onderkant van de voeten.

 5. Na elke ronde, test opnieuw hoe sterk de emotie of stress aanwezig is op een schaal van 0 tot 10. Bijvoorbeeld 5.

 6. Herhaal stap 3 en 4 totdat de emotie of stress op een 0 staat.

 7. Doe de finale test door je voor te stellen dat je in een presentatie zit en kijk of er nog enige emotie of stress aanwezig is. Als dat het geval is, herhaal de klopronde totdat alles op een 0 staat.

 8. Herhaal de oefening zo vaak als nodig is totdat je merkt dat de emotie of stress niet meer aanwezig is wanneer je aan de situatie denkt.

Het is belangrijk om te weten dat dit een basisprotocol is, en dat er verschillende variaties kunnen zijn, afhankelijk van de situatie en aard van emotie of stress die worden behandeld.


Meten?

Het is belangrijk om de vooruitgang van EFT te meten. Dit kun je doen door de intensiteit van je emotie of stress te bepalen op een schaal van 0 tot 10. Dit doe je voor je begint met de EFT klopronde en ook na elke ronde. Zo kun je zien hoeveel vermindering van je emotie of stress er plaatsvindt tijdens het proces.

Het is belangrijk om de klopronde en de opstartzin te blijven herhalen totdat de emotie of stress op een 0 staat. Soms kan het zijn dat er nog een klein beetje emotie of stress overblijft, dan is het verstandig om de test nog een keer te doen en te kijken of je nog iets kunt vinden.

En zoals ik eerder heb gezegd, hoe grondiger je alle emoties en stress weg klopt, des te beter zal je resultaat zijn. Dus blijf testen en kloppen tot je zeker weet dat je alles hebt opgelost. En weet dat als je vastloopt dat professionele hulp kan helpen om verder te gaan.

Waarom meten

Er zijn verschillende redenen waarom het meten van de intensiteit van je emotie of stress belangrijk is tijdens het gebruik van EFT.

Ten eerste helpt het om te weten hoe sterk de emotie of stress aanwezig is voor je begint met EFT. Dit geeft je een referentiepunt om te zien hoeveel vermindering er plaatsvindt na elke ronde van EFT.

Ten tweede helpt het meten om te weten wanneer je klaar bent met een bepaalde ronde van EFT. Wanneer de emotie of stress op een 0 staat, weet je dat je deze ronde met succes hebt afgerond en klaar bent om verder te gaan.

Ten derde helpt het meten om te weten of je de emotie of stress volledig hebt opgelost. Door te blijven testen na elke ronde, kun je ervoor zorgen dat je niets over het hoofd ziet en dat je niets op een laag pitje zet.

In essentie helpt het meten je om te weten waar je staat, waar je naartoe gaat en of je op de juiste weg bent. Dit zorgt voor efficiëntie in de behandeling en geeft het meest optimale resultaten en dat is het uiteindelijke doel van eft.

De meetcijfers

0 - Niets aan de hand geen probleem

1 - Nauwelijks last van het probleem

2 - Duidelijk merkbaar probleem

3 - Goed te voelen probleem

4 - Tamelijk vervelend probleem

5 - Beetje zwaar probleem

6 - Zwaar probleem

7- Enorm zwaar probleem

8 - Afschuwelijk probleem

9 - Bijna ondraaglijk probleem

10 - Ondraaglijk probleem

Goed, laten we beginnen met een oefening om te leren hoe je de progressie van EFT kunt meten.

 1. Identificeer een specifieke emotie of stress die je wilt aanpakken. Bijvoorbeeld angst voor een sollicitatiegesprek.

 2. Stel vast hoe sterk de emotie of stress op dit moment aanwezig is op een schaal van 0 tot 10. Bijvoorbeeld 7.

 3. Maak gebruik van een opstartzin zoals: "Ondanks mijn angst voor het sollicitatiegesprek, accepteer ik mezelf volledig en hou ik van mezelf" en begin met de klopronde. Klop op de verschillende acupressuurpunten terwijl je de opstartzin herhaalt.

 4. Na de eerste ronde, test opnieuw hoe sterk de emotie of stress aanwezig is op een schaal van 0 tot 10. Bijvoorbeeld 5.

 5. Herhaal stap 3 en 4 totdat de emotie of stress op een 0 staat.

 6. Doe de finale test door je voor te stellen dat je in een sollicitatiegesprek zit en kijk of er nog enige emotie of stress aanwezig is. Als dat het geval is, herhaal de klopronde totdat alles op een 0 staat.

 7. Herhaal de oefening zo vaak als nodig is totdat je merkt dat de emotie of stress niet meer aanwezig is wanneer je aan de situatie denkt.

Blijf meten en kloppen tot je zeker weet dat je alles hebt opgelost en weet dat als je vastloopt om verder te gaan mijn hulp altijd kunt inroepen.

Tapping punten

De klopronde Klop zachtjes 5-7 keer op elk van de volgende punten, terwijl je bij ieder punt hardop mijn [verdriet, boosheid of angst] zegt:
1.Met een platte hand op je kruin
2.Met je wijsvingers op het begin van beide wenkbrauwen
3. Met je wijsvingers op beide buitenhoeken van je ogen, op de oogkasrand
4. Met je wijsvingers onder beide ogen, recht onder de pupil, op de oogkasrand
5. Met een vinger onder je neus, in het midden in het gleufje
6. Met een vinger op je kin in het midden van het gleufje
7. Met een vuist op het begin van beide sleutelbenen, zorg dat je ze beide raakt
8. Met een platte hand links of rechts onder je arm 

EFT op verschillende manieren

EFT kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de situatie waarmee je te maken hebt.

Hier zijn vier manieren waarop EFT kan worden gebruikt:

 1. Symptoom Tapping : Dit is de meest directe manier van EFT toepassen. Hierbij ga je direct aan de slag met het symptoom dat je wilt aanpakken. Bijvoorbeeld: Angst voor spinnen. Door de acupressuurpunten te beklop terwijl je je concentreert op die angst, kan je het symptoom verminderen of zelfs helemaal verwijderen.

 2. VMVDD : Dit staat voor het Vervelendste Moment van de Dag. Hierbij ga je op zoek naar de meest vervelende gebeurtenis van die dag. Dit kan zowel een echt moment zijn als een herinnering of fantasie. Dit kan helpen om de emotie die bij deze gebeurtenis hoort te verminderen of te verwijderen.

 3. Grote schoonmaak : Hierbij ga je aan de slag met je verleden. Je gaat op zoek naar gebeurtenissen die je nog steeds beïnvloeden in het heden. Door deze gebeurtenissen op te lossen via EFT, kan je belemmeringen uit je verleden verwijderen die je in het heden nog steeds beïnvloeden. Deze methode kan helpen om oude wonden te helen en voor een gevoel van opluchting en vrijheid te zorgen.

Het is belangrijk om te weten dat elke methode op elk moment gebruikt kan worden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met symptoom tapping, en vervolgens de oorsprong van het probleem aanpakken met spoorzoeken. Of je kunt je concentreren op het vervelendste moment van de dag en vervolgens werken aan het verleden met de grote schoonmaak. EFT is een flexibele techniek die kan worden aangepast aan jouw unieke situatie en behoeften.