"Mindful Leven" training

Module 1

Aandacht voor het NU

Module 1





Module 2





Module 3





Module 4





Module 5





Module 6




Module 7





Module 8
Meditaties
Extra's

.

Wat is mindfulness

Mindfulness wordt ook aandachtgerichte training genoemd en maakt gebruik van meditatietechnieken die meer dan 2500 jaar oud zijn. Het is een wetenschappelijk onderbouwde training in 8 weken, die zeer doeltreffend is voor het bestrijden van o.a. innerlijke onrust, angsten, stress, piekeren, depressie, burn-out, pijn, etc.

De kern van Mindfulness is dat we ons vaak laten meeslepen door gedachten en gevoelens die te maken hebben met het verleden, de toekomst of wat er in het heden anders zou moeten zijn. Daardoor verliezen we de aandacht voor het huidige moment, het nu. We beleven onze directe omgeving minder intens omdat we in gedachten steeds ergens anders zijn.

Als het ons lukt om in het hier-en-nu te blijven, beleven we het leven veel intenser. We zijn ons bewust van het "ware leven" en beseffen dat we niet vanzelfsprekend moeten meegaan in de oneindige drama van onze problemen.

Mindfulness betekent dat je aandachtig bent voor hetgeen wat er in het hier en nu met je gebeurt.

Het gaat over gevoelens, gedachten en sensaties. Je hebt er aandacht voor en oordeelt niet. Het laat je toe meer te genieten van de kleine dingen en het leert je omgaan met stress, piekeren en andere problemen. Daarnaast leer jij de dingen die er zijn te accepteren!

In onze drukke maatschappij zijn we steeds bezig met het plannen, waardoor we niet stilstaan bij het nu. Daardoor bouwen we stress op, wat voor lichamelijke klachten zorgt.

Via Mindfulness leer je via training en oefeningen aandachtig te zijn om zo beter om te gaan met stress en andere problemen!

Lees er meer over in je werkboek.

Denk ook eens na over waarom jij de mindfulness training wil doen en wat je er hoopt mee te bereiken. Vul dat in op pagina 6! 

Mindfulness vindt haar oorsprong in Vipassana, een van de oudste Oosterse meditatietechnieken, die al meer dan 2500 jaar bestaat. De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh is een van de leraren die mindfulness naar het Westen heeft gebracht.

Jon Kabat-Zinn is in de jaren zeventig de grondlegger geweest van mindfulness training zoals deze in België wordt beoefend. Hij bracht het zowel in de reguliere gezondheidszorg als in onze hedendaagse samenleving.

Jon Kabat-Zinn is hoogleraar in de geneeskunde en heeft mindfulness toegankelijk gemaakt voor verschillende mensen, ongeacht hun levensfilosofie of religie.


Automatische piloot

We hebben allemaal een soort van automatische piloot. Een piloot die we doorheen de dag geregeld zijn gang laten gaan.

Het zijn momenten waarop je je niet helemaal bewust bent van wat je doet. Denk maar aan het openen van een deur terwijl je een gesprek aan het voeren bent.

Dit heeft overduidelijke voordelen - stel je voor dat je een gesprek met je collega onderweg naar de vergaderzaal moet onderbreken bij iedere deur of trap die je tegenkomt moet nadenken wat je moet doen - maar het heeft ook de nodige nadelen. Je bent immers niet volledig aanwezig in de huidige ervaring, het huidige moment.

Hoe vaak gebeurt het dat je niet meer weet waar je iets gelegd hebt omdat je tegelijkertijd iets anders aan het doen was? Of dat je een deel van een gesprek niet gehoord hebt omdat je in gedachten was verzonken?

Oprecht betrokken zijn in het moment vereist aandacht.

Aanwezig zijn in het moment is een keuze die je nu kan maken. Je gaat echt stilstaan bij wat er gebeurt.

Al snel zal je merken dat het nu, het huidige moment, de moeite waard is om op te merken. Het is de moeite waard om het moment echt te beleven. Je aandacht wordt zo een geschenk voor jezelf.

Een goede manier om jezelf in het nu te ankeren is door aandacht te hebben voor je ademhaling. Door je adem te volgen, koppel je jezelf los van je eindeloze denken. Dit eindeloze denken is immers de bron van gepieker.

Na iedere sessie geef ik je enkele oefeningen en tips mee om de inhoud van onze sessie te kunnen integreren in je dagelijkse leven. Tijd vinden is hierbij vaak de uitdaging. Het kan ook wat moed vergen om deze tijd vrij te maken.

Beslis voor jezelf wat echt belangrijk is en ga ervoor.