10 misverstanden rond mindfulness

02-06-2021

Mindfulness wordt steeds vaker naar voren geschoven als een goede manier om voor jezelf te zorgen. Wanneer ikzelf met anderen over mindfulness praat, merk ik wel dat hier heel wat misverstanden over bestaan.

Deze misverstanden wil ik graag aankaarten en uit de weg helpen, want ook ik ben ervan overtuigd dat mindfulness en mediteren kan helpen voor een goede mentale gezondheid.

10 misverstanden

1 Mediteren is zweverig

Voor meditatie heb je helemaal geen toeters en bellen of een fantasiewereld nodig. De bedoeling is dat je je aandacht richt op het hier en nu, in plaats van je te laten overheersen door jagende gedachten. Door je op het nu te richten leer je jezelf beter kennen.

2 Je moet je gedachten stoppen

Nee, dat is helemaal niet de bedoeling. De bedoeling van mindfulness is dat je je bewust wordt van welke gedachten er door je hoofd zweven. Vervolgens laat je ze voorbij gaan zonder ze aandacht geven. Alsof het wolkjes aan de hemel zijn. Je leert je gedachten controleren, maar niet stoppen.

3 Mediteren is moeilijk

Heb je al ooit eens op een bankje gezeten en op je gemak gevoeld wat je voelde? Zonder razende gedachten te hebben? Dit is mediteren in zijn simpelste vorm. Het is best eenvoudig.

4 Mediteren duurt lang

Wel vaker hoor ik mensen zeggen 'ik heb geen tijd om iedere dag een uur op een kussen te zitten'. Maar het hoeft helemaal niet telkens een uur te duren. Dagelijks 5 of 15 minuutjes is al voldoende.

5 Mindfulness is niet nuttig in het dagelijkse leven

Jawel hoor. Het helpt je helderder te zijn in je denken en zorgt er voor dat je beter beslissingen kan nemen. Mindfulness doet echt deugd voor je brein.

6 Als ik mindful ben heb ik geen stress meer

Het spijt me, maar stress kan je niet volledig wegwerken. Wel leert mindfulness je hoe je beter met stress kan omgaan en zal het je algemeen stressniveau verlagen.

7 Ik mediteer verkeerd

Verkeerd mediteren is onmogelijk. Iedereen mediteert op zijn eigen manier en er bestaat dus geen juiste of foute versie. Doe hetgeen waar jij je goed bij voelt.

8 Het duurt jaren voor je resultaat hebt

Hoe vaker je mediteert, hoe beter je hierin wordt. Dit wil echter niet zeggen dat het lang duurt voor je resultaat ziet. Je kan je al rustiger voelen vanaf de eerste meditatie.

9 Het is een excuus om niets te doen

De media stelt mindfulness vaak synoniem met jezelf een plezier doen. Dit is echter niet de kern van de zaak. De bedoeling is dat je mindful bent ten opzichte van al je aspecten, ook de minder goede.

10 Het is niet meer dan een hype

We worden ons steeds meer bewust van hoe jachtig het leven is. De noodzaak aan rustmomenten wordt ook vaker erkend en deze erkenning zal heus niet met de noorderzon verdwijnen. Bovendien is er ook wetenschappelijk onderzoek dat mindfulness ondersteunt.


Zo, hopelijk heb ik hiermee al enkele misverstanden rond mindfulness en mediteren verholpen. Het is een eenvoudige techniek die rust in je leven kan brengen. Het is als het ware een levenshouding waarbij je leert je dag te ervaren in plaats van je er op automatische piloot door te jagen.

Heb je een poging tot meditatie gewaagd of ben je al enige tijd een beoefenaar van mindfulness?
Laat me dan zeker weten wat je ervan denkt! Neem zeker ook een kijkje in ons aanbod en probeer het samen met ons! 

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over Mindfulness of het zelf proberen?