10 oefeningen voor een positiever leven

01-06-2021

Positief leven kan je leren. Net zoals met zo vele dingen is het een kwestie van oefening en training. Hieronder geef ik je alvast 10 eenvoudige oefeningen waarmee je aan de slag kan gaan. Veel succes!

1 Een dagelijks, positief lijstje

Door iedere dag enkele positieve zaken op te schrijven leer je jezelf iedere dag positief te denken. Dit kan gaan over dingen die je goed gedaan hebt, die je leuk vond, of waar je dankbaar om bent. Start met iedere dag 3 positieve zaken op te schrijven.

2 Begin je dag met een positief doel

Hoe vaak staan we niet op met het idee 'bah, alweer een werkdag' of 'het is alweer maandag'? Dit zet meteen een negatieve toon. Voorkom dit door actief een positief doel te stellen. Beslis bij voorbeeld dat je die dag je collega's extra gaat waarderen.

3 Draai doemscenario's op hun kop

We kennen het allemaal, die angst dat iets gaat mislopen. Als je merkt dat je verloren loopt in alles wat mogelijkerwijs fout kan gaan, denk dan na over alles wat net juist kan gaan. Wat zijn de gevolgen als je taak wél goed afrondt?

4 Wees positief over jezelf

Is er dan toch iets misgelopen? Ga jezelf hier dan niet meteen voor zwart praten. In plaats van 'Ik kan dit niet, wat ben ik toch dom' kan je ook 'Dit is niet gelukt, ik moet nog wat oefenen en dan zal het wel lukken' denken. Mindfulness kan je hier trouwens bij helpen.

5 Leer uit je fouten

Fouten zijn er om uit te leren. Ja, ik weet het, het is een mooie cliché, maar het is net cliché omdat het waar is. In plaats van je te verliezen in het feit dat het mis is gelopen kan je evengoed uitzoeken hoe je het de volgende keer beter kan doen. Je zwartgalligheid verandert zo al snel in een nieuw doel.

6 Lachen!

Ja, lachen is een goede manier om je dag een positieve wending te geven. Kan je je niet een moment herinneren waarop je je slecht voelde maar dat je na een grapje plots meer energie had? Lach met je collega's en je vrienden. Glimlach naar de mensen op straat. Speel met je huisdieren en/of je kinderen. Wees vrolijk!

7 Focus op het nu

Wanneer je in een negatieve spiraal terecht komt kan het helpen je even te focussen op het nu, al dan niet door mindfulness te beoefenen. Niet focussen op de deadline die je moet halen of op dat onaangename gesprek van eerder, maar op het nu. Het kan je perspectief geven en je laten realiseren dat het heus allemaal zo erg niet is.

8 Positief als keerzijde van het negatieve

Uiteraard is het onmogelijk negatieve gebeurtenissen volledig uit je leven te bannen. Je kan wel oefenen om de positieve kant van de negatieve gebeurtenis te zoeken. Zit je vast in de file? Het ideale moment om naar dat nieuwe album van je favoriete artiest te luisteren.

9 Zorg voor een positieve omgeving

Omring jezelf met positieve mensen. Zij zullen je immers helpen om zelf positief in het leven te staan.

10 Yoga en meditatie

Rust in je hoofd helpt voor een positieve instelling. Als er teveel door je hoofd spookt raak je al snel gestresseerd en dit zorgt voor een negatieve spiraal. Denk dus eens aan yoga oefeningen of start met meditatie en mindfulness. Je zal je er al snel kalmer en gelukkiger door voelen.

Zoals al eerder gezegd in deze blog kan jij je positiviteit een boost geven met Mindfulness. Ik wil je dan ook echt aanraden om een kijkje te nemen in ons aanbod, want op die manier zal jij op een eenvoudige manier een super positief leven leiden. 

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over hoe jij aan persoonlijke groei kan doen?