7 beste tips om stress op je werk te verminderen

16-12-2020

Stress verminderen op het werk


Recent onderzoek wees uit dat ongeveer 1,4 miljoen mensen last van burn out verschijnselen hebben. Dergelijke burn out verschijnselen zijn het gevolg van langdurige, hevige stress. 

Heb jij op dit moment het gevoel dat je stress hebt?
Dan is het dus onwijs belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te gaan doen. Voordat het te laat is; als je een burn out hebt, ben je namelijk echt ver van huis.

Uit ditzelfde onderzoek bleek overigens dat deze burn out verschijnselen hoofdzakelijk te wijten zijn aan de situatie op de werkvloer. Door bijvoorbeeld een moeizame samenwerking met collega's, door een te hoge werkdruk of door onvrede is het mogelijk om werk gerelateerde stress te krijgen. 

Sterker nog; het grootste gedeelte van mensen die last van stress hebben,
wijten dit aan de situatie op het werk.

In dit artikel bespreek ik graag hoe je de stress op het werk kunt verminderen

Dat doe ik aan de hand van enkele tips; tips waarmee je jezelf perfect kunt wapenen tegen werk gerelateerde stress en bijkomende gevolgen. Dankzij deze tips kun je in ieder geval voorkomen dat je ook gaat horen bij de groep van 1,4 miljoen Nederlanders met burn out verschijnselen!

Tip 1: maak een to do list


Heb je op jouw werk met een flinke werkdruk te maken? Een logisch gevolg daarvan is dat je werkzaamheden door elkaar gaat halen, dat je het overzicht kwijtraakt en dat je niet super efficiënt werkt. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een to do list te maken.

Dankzij een to do list weet je elke dag precies wat je moet doen. Ook weet je elke dag precies welke taken prioriteit hebben en dus met welke taken je het beste kunt starten.

Heb je de volledige to do list voor de betreffende dag af weten te werken? Dan krijg je hier een voldaan gevoel van. Bovendien weet je hiermee het overzicht te bewaren, waardoor je de stress op een simpele manier weet te voorkomen.

Lukt het je niet om de to do list af te werken? Dan heb je degelijk bewijs richting jouw leidinggevende of manager. Bewijs dat de werkdruk té hoog ligt en dat hier spoedig iets aan gedaan moet worden. Hiermee weet je dus jezelf - en jouw collega's - te beschermen tegen een te hoge werkdruk op de lange termijn!

Tip 2: zorg voor een fijne werkomgeving


Werk jij het beste in een rommelige kamer? Of werk jij het beste in een opgeruimde kamer? Dit verschilt van persoon tot persoon. Mijn advies is in ieder geval om voor jezelf een fijne werkomgeving te gaan creëren. In deze fijne werkomgeving kun je vervolgens op een aangename manier al jouw werktaken afronden, waarbij je ook nog een stuk efficiënter weet te werken.

Belangrijke voordelen hiervan?

 Je weet op een aangename manier te werken, waardoor je een stuk minder stress opbouwt. Daarnaast weet je ook nog efficiënt te werken, waardoor je veel taken weet af te ronden. Al met al kun je met een fijne werkomgeving dus stress op het werk verminderen!

Tip 3: kom in beweging


Heb jij een onwijs drukke baan? Heb je eigenlijk té veel hooi op jouw vork genomen? Of krijg je onwijs veel taken toegeschoven? Teveel werk kan er simpelweg tot leiden dat je de hele dag achter jouw computer zit. Als je te lang achter jouw computer zit, heeft dit desastreuze gevolgen voor jouw lichaam.

Door te lang in één houding te zitten, weet je veel spanning in jouw lichaam op te bouwen. Dat zorgt onder meer voor stress en voor lichamelijke klachten. Om deze klachten te voorkomen, is het advies om regelmatig in beweging te komen.

Ga in de pauze bijvoorbeeld niet naar de kantine in het kantoor, maar ga buiten een stukje wandelen. Door in beweging te komen, weet je jouw hersenen eigenlijk te resetten. Daarnaast is de frisse lucht ook goed voor de gezondheid en gemoedstoestand.

Voorkom hoe dan ook dat je té lang in een houding blijft zitten. Loop regelmatig kleine stukjes in het kantoorpand en loop in jouw middagpauze een langer stuk. Merk je dat er 's avonds allerlei werk gerelateerde zaken door jouw hersenen heen schieten? Dan is het aan te raden om ook 's avonds nog een stukje te gaan wandelen!

Tip 4: zorg voor een ergonomische werkplek


Ben jij door het Covid-19 virus ook genoodzaakt om vanuit huis te gaan werken? Als je bijvoorbeeld aan de eettafel of aan een simpel bureautje werkt, is de kans groot dat je stress op gaat bouwen. 

Dit komt puur doordat je een ongezonde zithouding aanneemt; deze ongezonde zithouding zorgt ervoor dat je veel spanning in jouw lichaam opbouwt. Deze spanning kan uiteindelijk voor stress zorgen én kan dus ook voor lichamelijke klachten zorgen.

Moraal van het verhaal: zorg ervoor dat je thuis een ergonomische werkplek weet te creëren. Schaf een ergonomische bureaustoel aan, zet jouw monitor op de juiste hoogte, schaf een voetensteun voor onder jouw bureau aan en kijk ook naar de aanschaf van een nieuw, ergonomisch bureau.

Vervolgens is het zaak om alle producten goed op elkaar af te stemmen. Zet bijvoorbeeld de bureaustoel op de juiste hoogte en zorg ervoor dat de monitor ook op de juiste hoogte komt te staan. Met dank aan een ergonomische werkplek weet je stress te verminderen én stress te voorkomen. Dat is de extra investering dubbel en dwars waard, niet waar?

Tip 5: zorg voor zo min mogelijk afleiding


Heb je enig idee hoeveel prikkels je op een dag moet verwerken? Op een normale werkdag krijg je allerlei mailtjes binnen, word je mogelijk gebeld door klanten, krijg je berichten van collega's binnen en ben je ook nog met sociale contacten bezig. Door al deze prikkels kun je al vrij snel stress opbouwen.

Deze stress kun je echter op een relatief simpele manier voorkomen; door te zorgen voor zo min mogelijk afleiding. Dit betekent dat je bijvoorbeeld jouw mailbox in de ochtend gesloten houdt, waardoor je in de ochtend de gewenste werkzaamheden uit kunt voeren. Ook zet je op dat moment even jouw telefoon op stil (of volledig uit), waardoor je ook niet afgeleid kunt worden door Whatsapp en social media kanalen.

Door puur de focus op jouw werk te leggen, weet je verschillende taken snel(ler) af te ronden. Juist daardoor ben je in staat om de werkdruk zo laag mogelijk te houden; daarmee weet je de kans op stress te voorkomen. Heb je op dit moment al stress? Dan is het ook aan te raden om de afleiding zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Juist door deze afleiding uit de weg te gaan, kun je voor innerlijke rust gaan zorgen!

Tip 6: maak het bespreekbaar bij collega's en je baas


  • Merk je dat je echt stress aan het opbouwen bent?
  • Merk je bijvoorbeeld dat je met tegenzin naar jouw werk gaat?
  • Merk je dat de werkdruk echt te hoog ligt?
  • En merk je dat je 's avonds laat in jouw bed nog aan het malen en aan het piekeren bent? 

Dan heb ik één duidelijke tip voor je: maak dit bespreekbaar bij jouw baas.

Jouw baas heeft namelijk de verantwoordelijk om alles zo goed mogelijk te faciliteren.
Dit betekent ook dat jij niet opgezadeld mag worden met stress. Door het bespreekbaar bij je baas te maken, kunnen jullie mogelijk ook samen snel op zoek gaan naar een geschikte oplossing.
Dankzij die oplossing kun je niet alleen de stress verminderen op het werk, maar je kunt ook toekomstige stress voorkomen bij jou en bij jouw collega's.

Mede daarom is het ook aan te raden om het te bespreken met collega's.
 De kans is immers aanwezig dat jouw collega's precies dezelfde druk en stress ervaren. Als dat het geval is, kunnen jullie mooi samen een 'blok' gaan vormen. Daarmee weet je meer indruk op jouw baas te maken, waardoor de kans ook groter is dat jouw baas direct in actie gaat komen!

Tip 7: ga met mindfulness aan de slag


Met bovenstaande tips ben je in staat om stress op het werk te verminderen. Je kunt hiermee overigens niet alleen de stress verminderen, maar je kunt ook de vorming van stress al voorkomen.
Wil je de stress op een zeer efficiënte manier voorkomen? 

Dan is het zeker aan te raden om met mindfulness aan de slag te gaan.

Met mindfulness weet je eigenlijk jouw hersenen tot rust te manen. 

Je gaat met meerdere oefeningen aan de slag, waarbij je je onder meer op jouw ademhaling richt. Door bewust met jouw ademhaling aan de slag te gaan, kun je tot een diepe ontspanning komen. Dankzij die diepe ontspanning kun je even uit de sleur van het leven komen; je voelt je hierna weer als herboren.

Lijkt het jou wel iets om met mindfulness aan de slag te gaan? 
Wil je zowel stress voorkomen als meer van jouw leven gaan genieten?


Dan is de online training van Happy Academy aan te raden. Met deze training ga je op een gerichte manier met mindfulness aan de slag én kun je dus ook stress voorkomen. 

Geef het eens een kans!

.