Ben jij een perfectionist? 

27-05-2021

Wat is perfectionisme?

We gebruiken het woord 'perfectionist' wel vaker voor iemand die graag goed en gedetailleerd werk aflevert. Toch gaat het bij iemand die lijdt aan perfectionisme heel wat verder dan op goede wijze een dossier afwerken.

Iemand die last heeft van doorgedreven perfectionisme is steeds op zoek naar bevestiging, is vaak angstig om als onvoldoende te worden beschouwd en heeft meestal een gebrek aan zelfvertrouwen.

Andere kenmerken van een perfectionist zijn:

  • Uitstelgedrag
  • De zaken overdenken
  • Moeite hebben met kiezen of beslissingen nemen
  • Zeer hoge eisen stellen, zowel aan zichzelf als aan anderen
  • Piekeren
  • Een obsessieve volharding
  • Alles willen controleren

Herken je jezelf hierin? Dan heb jij misschien last van perfectionisme.

De drang naar het perfecte ontstaat vaak al in onze kindertijd. Het kan zowel het gevolg zijn van een trauma, als iets dat langzaamaan gegroeid is.

Overheersende ouders die sterk de nadruk leggen op hoe je als kind presteert is één van de meest eenduidige oorzaken van perfectionisme. Het kan ook zijn dat één van je ouders een perfectionist is en dat je het onbewust van hen hebt overgenomen. Sommige kinderen ontwikkelen perfectionisme als reactie op misbruik in een poging dit zo veel mogelijk te voorkomen. Soms is het een behoefte aan meer affectie. Heel wat zaken kunnen aan de basis liggen van perfectionisme.

Gelukkig kan je perfectionisme verhelpen. Het is een aangeleerd gedrag, dus je kan het ook weer afleren. Hieronder geef ik je alvast enkele tips en tricks mee.

Hoe perfectionisme verhelpen?

  • Wees je bewust van wat je denkt. 

Wat zijn je gedachten wanneer je die drang naar het perfecte voelt? Door te weten wat er aan de bron ligt, en door je bewust te zijn van je denkpatronen op het moment zelf, kan je jezelf hiervan loskoppelen. Meditatie kan je helpen die afstand te creëren.

  • Verleg je focus van het resultaat naar het proces. 

Wees trots op al het werk dat je gedaan hebt om tot dit punt te komen, in plaats van je te ergeren over dat laatste puntje op de i. Vaak hebben we al heel wat taken efficiënt afgerond maar vergeten we dit omdat we net dat laatste beetje niet hebben kunnen bekomen.

  • Hang even de doemdenker uit. 

Wat is het ergste dat kan gebeuren als je dit niet helemaal tot in het perfecte afgewerkt krijgt? Schrijf het eventueel op. Vaak ontdekken we dan dat de gevolgen helemaal niet zo erg zijn als we initieel dachten.

  • Splits je taak op in kleinere taken.

Soms lijkt iets zo groot en zo onmogelijk om aan te pakken dat we er helemaal niet meer aan durven te beginnen. We raken compleet overweldigd. Door die grote taak op te splitsen in kleine, eenvoudig uitvoerbare taken, wordt de boel overzichtelijk en krijgen we opnieuw het vertrouwen dat we alles naar behoren kunnen uitvoeren.

  • Stel prioriteiten. 

Welke taken zijn op dit moment het belangrijkste? Welke taken hebben de grootste impact? Gebruik dit om het overzicht te bewaren en te bepalen waar je de meeste tijd in gaat steken.

  • Herhaal positieve boodschappen over jezelf. 

Het klinkt een beetje vreemd, maar het werkt echt. Door een bepaalde boodschap meerdere keren per dag te herhalen versterk je deze gedachten in je onderbewustzijn. Plak een post-it op je spiegel in de badkamer, zet een herinnering met de boodschap in je gsm, maak er de achtergrond van je computerscherm van, enz.

  • Heb geen schrik om eens het kind uit te hangen. 

Doe iets gewoon omdat het je leuk lijkt. Bouw een zandkasteel of amuseer je met verf over een canvas te gieten. Zolang het maar leuk en niet prestatie gericht is. Have fun!


Dat wil ik nog eens benadrukken. Vergeet vooral niet om plezier te hebben. Alles gaat dan beter. Probeer tegelijk ook rust te vinden. Dat kan door te mediteren of mindfulness toe te passen. Neem een kijkje in ons aanbod. 


Meer weten over hoe jij aan persoonlijke groei kan doen?