Bewijs dat we onszelf kunnen genezen

13-05-2021

Jawel, je leest de titel goed, we kunnen onszelf genezen. Al meer dan 50 jaar wordt er wetenschappelijk bewijs geleverd dat dit mogelijk is. Ook dr. Lissa Rankin toont met verschillende onderzoeken aan dat we onszelf kunnen genezen met onze gedachten.

Placebo en nocebo

Heb je al eens van het placebo-effect gehoord? Dit is een perfect voorbeeld van zelfheling. Mensen krijgen een neppil, bv. een suikerpil, denkende dat het een volwaardig medicijn is, en de klachten waarmee ze te kampen hebben genezen op mysterieuze wijze. Aangezien de pil geen functie had, hebben ze dus zichzelf genezen.

Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is het nocebo-effect. Dit is in wezen het omgekeerde van het placebo-effect: je denkt jezelf ziek. Als je gelooft dat iets je ziek gaat maken, dan is de kans bestaand dat je er ziek van wordt, ook al is hetgeen waar je bang voor hebt volledig onschadelijk. In ernstige gevallen kan je zelfs sterven van het nocebo-effect.

Net zoals naar het placebo-effect werd ook naar het nocebo-effect onderzoek gedaan. In één van deze onderzoeken kregen patiënten zoutoplossingen toegediend, maar vertelde de arts dat het om chemotherapie ging. De patiënten verloren hun haar en gingen overgeven, enkel en alleen omdat ze dachten dat dit zou gebeuren.

Een ander voorbeeld van dit negatieve effect was het gevolg van een persbericht in België in het jaar 1999. Het bericht meldde dat er een probleem was met Coca-Cola; het zou een negatief effect hebben op de gezondheid. Spontaan werden er talloze mensen ziek.

De wetenschap

Dr. Lissa Rankin verdiept zich in haar boek 'Mind Over Medicine: Scientific Proof You Can Heal Yourself' op wetenschappelijke wijze in het hoe en waarom onze positieve en negatieve gedachten en emoties zo'n invloed hebben op onze gezondheid.

Zij kwam tot de ontdekking dat het lichaam over reparatiemechanismen beschikt dat kankercellen doodt, eiwitten en DNA kan repareren en hormoonverstoringen kan herstellen. Nu is het natuurlijk nog de vraag hoe je deze mechanismen kan inschakelen.

Enkel wanneer het lichaam in fysiologische rust is kan het zichzelf herstellen. Stress is hier dus een grote boosdoener. Wanneer je stress ervaart, wat meerdere oorzaken kan hebben en verschillende vormen kan aannemen, ervaar je in de basis een vecht- of vluchtreactie. Het lichaam kan op een dergelijk moment geen onderscheid meer maken tussen bijvoorbeeld een deadline en een naderende lawine.

Wil je meer weten over dr. Rankin haar onderzoek? Bekijk dan zeker onderstaande video.

Conclusie

Stress gaat de natuurlijke genezing van het lichaam tegen, het voorkomt dat je kan rusten. Om zelf-genezing te bereiken is het dus belangrijk dat je je rust neemt. Het advies van je dokter negeren en toch gaan werken wanneer je thuis moet zitten is geen goed idee.

Verder is het ook belangrijk dat je gelooft dat je kan genezen, dat je met volle overtuiging naar dit doel streeft. Deze positieve ingesteldheid zal je genezing ondersteunen en op weg helpen

. Geloof in jezelf! krijgt hier dus een extra betekenis.


Wil je meer weten over je natuurlijke gezondheid?