Chlorella, een krachtige ontgifter

02-06-2021

Wat is Chlorella?

Misschien heb je al van Chlorella gehoord als een superfood. Dit label is terecht. Chlorella, hetgeen letterlijk 'klein groen blaadje' betekent, is een zoetwater-alg met een felgroene kleur. De kleur wordt veroorzaakt door een stof genaamd chlorofyl.

De alg is een ééncellig plantje, het is een micro-organisme, en heeft dus geen wortels, bladeren of takken. Het werd in 1890 ontdekt door M.W. Beijerinck, een Nederlandse microbioloog.

Vanwege de rijke voedingswaarde van de alg, en de heersende angst voor voedseltekort in de jaren '40 en '50, werd er rijkelijk geëxperimenteerd met de kweek van Chlorella. Tegenwoordig worden de Chlorella Vulgaris en de Clorella Pyrenoidosa gekweekt in subtropische gebieden in ondiepe bassins met zoet water.

Wat maakt Chlorella zo speciaal?

De meest bijzondere eigenschap van de Chlorella alg is dat de celwand gifstoffen en zware metalen aan zich bindt en zo uit het lichaam afvoert. Het is dus een sterke ontgifter die het bloed zuivert.

Verder is Chlorella ook rijk aan chlorofyl, een antioxidant die ook wel eens 'bladgroen' wordt genoemd. Deze stof zorgt eveneens voor het verwijderen van gifstoffen. Daarnaast bevat chlorofyl magnesium en zorgt het voor een goed zuurstoftransport in het bloed.

Naast de ontgiftende eigenschappen is Chlorella ook een rijke bron aan vitaminen. De alg bevat alle vitaminen behalve vitamine D, dewelke wordt aangemaakt door ons eigen lichaam. Ook bevat de alg aardig wat mineralen, zoals een hoge concentratie aan ijzer, zink, natrium en kalium.

Voor vegetariërs en veganisten is dit alg een interessante, aanvullende bron van voedingsstoffen. Zo bevat Chlorella een proteïne-gehalte van 60% en bevat het alle essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Als laatste bevat het eveneens aardig wat omega 3.

Waar kan je Chlorella voor gebruiken?

Chlorella kan hulp bieden bij heel wat aandoening. Zo heeft het een goede invloed op de hersenen, wat helpt bij stress, concentratie en depressie. Het versterkt bovendien je immuunsysteem, verhoogt je energielevel en heeft een ontstekingsremmende werking.

De alg wordt ingezet bij hoge bloeddruk en bloedarmoede. Bovendien stabiliseert het de bloedsuikerspiegel. Momenteel doet men onderzoek naar hoe dit insuline-patiënten kan helpen. Een ander onderzoek focust op leverkanker nadat aan het licht is gekomen dat Chlorella dode levenscellen kan helpen afstoten.

Ook leuk om weten is dat Chlorella een oplossing biedt voor een slechte adem en andere onaangename lichaamsgeurtjes.

Hoe Chlorella gebruiken?

Chlorella kan je verkrijgen als tabletten, capsules, sap of poeder. Je vindt het terug in natuurwinkels of online.

Het poeder kan je mengen in drankjes of smoothies. Je geeft je drankje dan wel een diepgroene kleur. Je kan het eveneens verwerken in warme of gebakken gerechten.

De tabletten of capsules neem je best 's ochtends in, aangezien de Chlorella je een energieboost zal geven. Best wel controleren of de producten die je koopt een hoog gehalte aan Chlorella bevatten, en niet overvol vulstoffen zitten.

De optimale inname van Chlorella is minimaal 4 gram per dag.

Zijn er bijwerkingen?

Zoals bij alle voedingsstoffen zijn er mensen die mogelijkerwijs slecht op Chlorella reageren. Gekende bijwerkingen zijn diarree en/of misselijkheid. Sommigen krijgen last van hartkloppingen en passen dan best hun dosis aan. Bij twijfel kan je steeds raad vragen aan je arts.

Aangezien Chlorella een ontgifter is, is het niet abnormaal dat je je de eerste dagen niet zo goed voelt. Het is op dat moment immers je lichaam aan het detoxen.

Conclusie

Chlorella is een superfood. De alg heeft een sterk ontgiftende werking, zit boordevol vitaminen en mineralen, en helpt bij een groot aantal aandoeningen. Je kan het eenvoudig aankopen in een natuurwinkel of online. Een dagelijkse inname van Chlorella kan een zeer positieve invloed hebben op zowel lichaam als geest.

Meer weten over gezond eten? Ik wil je er alles over vertellen. Neem snel een kijkje in ons aanbod of schrijf je in voor de gezonde kooklessen. 

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over een gezonde levensstijl?