De natuurlijke zoetstof Stevia

21-06-2021

Stevia lijkt tegenwoordig wel een modewoordje, een product dat naar je hoofd gesmeten wordt als DE veel gezondere vervanger van aspartaam. Maar wat is Stevia nu net? En is het inderdaad een gezonder alternatief voor suiker dan aspartaam?

Stevia -De plant

Het meest aangedragen voordeel van Stevia is dat het 'natuurlijk' is. Dit is volledig waar.

De zoetstof die wij 'Stevia' noemen wordt gewonnen uit de blaadjes van de plant Stevia rebaudiana. Ze is terug te vinden in het tropische Zuid-Amerika. Al bij al zijn er 240 verschillende Stevia planten (die deel uit maken van de Asteraceaefamilie, voor de geïnteresseerden) maar enkel de rebaudiana variant voorziet ons van de zoetstof. Vanwege de zoete smaak krijgt deze plant ook wel de bijnaam honingkruid.

Aspartaam is een synthetisch geproduceerde zoetstof en wordt tegenwoordig door velen als giftig beschouwd. Het is waar dat synthetisch geproduceerde zoetstoffen soms producten bevatten die door het lichaam niet afgebroken kunnen worden.

Stevia - De zoetstof

Het extract dat gewonnen wordt uit de blaadjes van de geschikte Stevia plant zijn steviolglycosiden.

Het extract is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Ook bijzonder is dat het absoluut geen calorieën bevat en volledig tandvriendelijk is. Je zal er dus geen gaatjes van krijgen.

Anders dan aspartaam is Stevia ook zeer stabiel bij verhitting. Dit wil zeggen dat je de zoetstof kan gebruik in je gebakjes, koekjes en andere zoetigheden.

Stevia - Is het veilig?

Het zoetmiddel Stevia mag sinds 2011 gebruikt worden in de Europese Unie. Net als alle additieven kreeg het een E-nummer, namelijk E-960 onder de categorie zoetstoffen.

Er werd ook een aanvaardbare dagelijkse inname of ADI vastgelegd door de Europese instanties. De bovengrens voor inname van de steviolglycosiden ligt op 4mg/kg lichaamsgewicht. Maak je niet ongerust, hier kom je in het dagdagelijkse leven niet bij. Deze ADI komt overeen met zo'n 16 blikjes frisdrank voor een persoon van ongeveer 75 kilo.

Om opgenomen te worden in de lijst van toelaatbare additieven van de EU dient eerst te worden bewezen dat het product veilig is. Er zijn dus een hele reeks aan testen uitgevoerd alvorens het een E-nummer kreeg. Stevia kan je dus zeker beschouwen als een veilig zoetmiddel. Dit geldt trouwens ook voor Aspartaam.

Stevia - In België

Bovenop de reglementering van de EU heeft België ook een paar regels opgesteld betreffende reclame en etikettering.

Zo moet er bijvoorbeeld duidelijk melding gemaakt worden van 'steviolglycosiden' of 'rebaudioside A' (een andere ingewikkelde naam voor hetzelfde extract). Vermeldingen zoals 'met zoetstoffen uit Stevia' of 'met stevia-extract' zijn niet voldoende. Ze zouden een foutieve indruk kunnen wekken.

Ook zijn er beperkingen op de gebruikte afbeeldingen. Een foto van de Stevia-plant of de bladeren ervan mag enkel gebruikt worden indien er op de verpakking duidelijk vermeld wordt dat het om steviolglycosiden gaat.

Stevia - De conclusie

De zoetstof die wij 'Stevia' noemen is dus wel degelijk een natuurlijk product en bijgevolg gezonder dan Aspartaam.

Allerbelangrijkst is natuurlijk dat je gezonde voeding eet en voor producten kiest die de nodige voedingstoffen aanlevert. Een light product wordt niet plots gezond omdat het een zoetstof bevat in plaats van suiker, ook de andere stoffen in het product zijn belangrijk.

Wil je toch af en toe van een zoete zonde genieten, maar wil je daarbij niet een overdaad aan suiker opnemen? Dan is Stevia zeker en vast een aan te raden alternatief!


Heel handig om dit te weten, toch? Probeer er rekening meer te houden of probeer het stuk voor stuk in je dag te integreren, want je haalt er enkel voordelen uit. Probeer zeker ook onze gezonde kooklessen

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over een gezonde levensstijl?