Een snelle manier om je lichamelijke en psychische klachten te bestrijden

02-06-2021

In deze blog vertel ik je alles wat je wil weten over EFT, ofwel Emotional Freedom Techniques (Emotionele bevrijdingstechnieken). Ik vertel je waar het voor dient, welke onderzoeken er reeds naar gedaan zijn en waar en wanneer je het kan gebruiken. Kortom, ik zal je aantonen waarom EFT een geweldige techniek is om je leven te verbeteren.

EFT, wat is het?

Zoals ik zonet al aangaf staat EFT voor Emotional Freedom Techniques. Kort uitgelegd zorgt EFT ervoor dat de stress veroorzaakt door slecht verwerkte emoties verdwijnt.

Vele mensen gaan naar psychologen en/of psychiaters om over hun problemen te praten en hier een oplossing voor te zoeken. Praten zorgt er voornamelijk voor dat je de situatie beter kan accepteren en leert je hoe je met je problemen kan omgaan.

De stress en spanning die door de negatieve emoties wordt veroorzaakt wordt door praten echter niet opgelost. Deze lichamelijke sensaties blijven vaak hangen ondanks de vele sessies bij de psycholoog/psychiater. Hier kan EFT bij helpen.

Het basisprincipe van EFT is als volgt:

"Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in ons energiesysteem."

EFT lijkt in zijn praktijk op acupressuur en acupunctuur. Door middel van het zachtjes kloppen op bepaalde anti-stress punten, wordt de verstoring van het energiesysteem opgelost. Het tikken zorgt er als het waren voor dat de emotie (ten gevolge van trauma, angst, etc) wordt losgelaten. Je energie kan vervolgens weer volledig vrijuit stromen.

De simpele techniek van EFT heeft een sterke invloed op bepaalde delen van onze hersenen. Het vermindert daarbij de overprikkeling in deze gebieden.

Misschien heb je het gevoel dat dit alles je bekend in de oren klinkt? Kan best, want tot op zekere hoogte geldt het basisprincipe van EFT ook als een principe voor Mindfulness, NLP, Bodyscan, en andere. Het grote verschil is dat deze praktijken zich voornamelijk richten op acceptatie, terwijl EFT eveneens een oplossing biedt.

Is het wetenschappelijk ondersteund?

Er werden reeds meerdere onderzoeken gedaan naar EFT en hier komen verbazende resultaten uit.

Uit een studie die werd uitgevoerd aan de Harvard Medical Schools kwam naar boven dat het stimuleren van meridiaan punten (zoals die gebruikt bij EFT) een vermindering van activiteit in de amygdala als gevolg heeft. De amygdala is een soort alarmsysteem in je hersenen. Het wordt geactiveerd bij trauma of angst en maakt het stress-hormoon cortisol aan.

Een studie uitgevoerd door Figley en Carbonell in zowel 1995 als 1997 toonde aan dat de EFT techniek een snellere verwerking van posttraumatische stress teweeg bracht dan bijvoorbeeld NLP.

Door de heer Wells werd onderzocht of EFT kon helpen bij angst voor kleine dieren (ratten, spinnen, ed). Er kon een grote bevrijding van angst gemeten worden en de proefpersonen voelden zich veel zelfzekerder in nabijheid van deze dieren. Het resultaat was ook blijvend toen er na 6 en 9 maanden controlemetingen werden uitgevoerd.

Hoe pas ik EFT praktisch toe?

EFT kan je zelf toepassen of je kan naar een EFT specialist gaan. Een behandeling met EFT volgt steeds een vast traject (dat ik een beetje verder voor je zal uitleggen). Afhankelijk van de klacht die je wil aanpakken kan de behandeling 1 of meer sessies in beslag nemen. De meeste problemen zijn binnen 5 sessies opgelost.

Het EFT traject:

Een EFT behandeling start steeds met het bepalen van de emotie die je wil aanpakken. Hieruit maak je vervolgens een affirmatie. Bijvoorbeeld 'Ik hou van mezelf ondanks dat ik ... heb.' Deze affirmatie herhaal je drie maal terwijl je op de 'Sore Spot' wrijft of op het 'Karate Chop' punt tikt.

De 'Sore Spot' is een punt dat zich ongeveer 6cm onder het midden van je sleutelbeen bevindt. Het is typisch een lichtgevoelige plek.

De 'Karate Chop' bevindt zich op je hand. Als je je hand buigt ontstaat er aan de kant van je pink een plooi. Dit is de plaats waar je op moet tikken.

Het opnoemen van de affirmatie, gecombineerd met het bewerken van 1 van deze 2 punten, zorgt voor de activatie van je meridiaan. Het lost eventuele onbewuste blokkades op.

Heb je je affirmaties doorlopen? Dan is het tijd voor een tikronde. Terwijl je de herinnering die je wilt verwerken stevig in gedachten houdt - al dan niet door geregeld enkele sleutelwoorden op te noemen - tik je met 2 vingers 7 keer op onderstaand punten. De volgorde waarin je op de punten klopt is niet belangrijk.

  • Eyebrow: daar waar je wenkbrauw start, bovenaan je neus
  • Side of the Eye: je buitenste ooghoek
  • Under the Eye: in het midden onder je oog, op je jukbeen
  • Under the Nose: in het midden tussen je neus en je lippen
  • Chin: in het midden tussen je lippen en de onderkant van je kin
  • Collarbone: het beginpunt van je sleutelbeen, waar het de verbinding maakt met je borstbeen
  • Below Nipple: bij mannen 4cm onder de tepel, bij vrouwen onderaan de borst
  • Under the Arm: op de ribben, ongeveer een handbreedte onder je oksel
  • Thumb: de binnenste (als je naar de bovenkant van je hand kijkt, de zijde die naar je navel is gericht) nagelhoek van de duim
  • Index Finger: de binnenste nagelhoek van de wijsvinger
  • Middle Finger: de binnenste nagelhoek van de middelvinger
  • Baby Finger: de binnenste nagelhoek van de pink
  • Karate Chop: de plooi aan je pink als je je hand buigt

Na een tikronde schakel je over op de Gamut Procedure. Deze procedure zal er vreemd uitzien en misschien wat ongemakkelijk aanvoelen, maar ze is een absolute must. De handelingen in deze procedure activeren bepaalde delen van je hersenen.

Terwijl je deze procedure uitvoert klop je op het Gamut punt. Dit punt bevindt zich tussen de knokels van je pink en ringvinger, ongeveer 2 cm naar je pols toe.

De procedure:

  • Sluit je ogen
  • Open je ogen
  • Kijk strak rechtsonder zonder je hoofd te bewegen
  • Kijk strak linksonder zonder je hoofd te bewegen
  • Rol met je ogen in wijzerzin
  • Rol met je ogen in tegenwijzerzin
  • Neurie 2 seconden een liedje
  • Tel luidop tot 5
  • Neurie nogmaals 2 seconden een liedje
  • Als laatste stap in het EFT traject herhaal je nogmaals de tikronde.

Heb je de laatste tikronde doorlopen, dan kan je zelf evalueren hoe sterk de emotie die je wou behandelen nog is. Is ze weg? Is ze verbeterd maar blijft er toch nog wat van de emotie achter? Afhankelijk van het antwoord kan je het volledige traject al dan niet nog eens doorlopen. Indien er geen verschil is opgetreden raad ik je aan een specialist te zoeken.

Waar kan je EFT voor gebruiken?

Je kan EFT toepassen bij een uitgebreide reeks aan klachten. Als je klachten hun bron hebben in onverwerkte emoties, dan kan EFT je een oplossing bieden.

Hieronder een lijst met de voornaamste toepassingen:

  • Onverwerkte emoties zoals oud zeer, mishandeling, rouwprocessen, post traumatische stress, enz.
  • Angsten en fobieën zoals angst voor insecten, hoogtevrees, agorafobie, paniekaanvallen, enz.
  • Verslavingen zoals eetstoornissen, alcoholverslaving, rookverslaving, enz. ETP richt zich hier voornamelijk op de drang naar het verslavend middel.
  • Angststoornissen en neurologische stoornissen zoals OCD, Tourette, obsessies, enz.
  • Depressies en dysthyme. Vooral reactieve depressies zijn goed te behandelen door ETP. In feite zijn het de onderliggende oorzaken van de depressie die worden aangepakt. Ook problemen met zelfbeeld en zelfwaarde kunnen opgelost worden.

ETP richt zich dus voornamelijk op het verwerken van emoties. Het maakt daarbij ook niet uit hoe lang je al met die bepaalde emotie te kampen hebt. In sommige gevallen kan ETP ook helpen bij fysieke klachten, meer specifiek wanneer deze een psychosomatische oorzaak hebben.

EFT bij angst

Voor angsten is EFT één van de meest effectieve methoden; daarom wil ik hier graag wat dieper op in gaan.

Want hoe ontwikkel je nou een angst of een fobie?

Ze zijn het gevolg van een diepgeworteld gevoel van onveiligheid. Dit gevoel kan zowel naar binnen als naar buiten gericht zijn. Bij een naar binnen gericht angstgevoel krijgt je problemen met zelfbeeld of angsten omtrent je lichaam. Bij een naar buiten gericht angstgevoel denk je dat de wereld onveilig is en ontstaat er angst voor objecten in onze omgeving.

Een angst of fobie kan verschillende oorzaken hebben. De meest eenduidige is angst ten gevolge van een onaangename ervaring of een trauma. Bijvoorbeeld claustrofobie nadat je tijdlang vast gezeten hebt in een lift. Of angst voor honden nadat je als kind door een hond werd gebeten.

Het kan ook zijn dat je ogenschijnlijk geen reden hebt om ergens bang voor te zijn. Het kan in dit geval om een vergeten ervaring gaan, of een ervaring die toenmalig insignificant leek maar toch een grotere impact blijkt te hebben.

Als laatste zijn er ook angsten door gevoelsmatige situaties. Deze zijn het gevolg van linken in ons onderbewustzijn. Zo kan je bijvoorbeeld claustrofobie ontwikkelen nadat een dierbare is overleden.

Wil je EFT toepassen om angsten te overwinnen, dan is het belangrijk dat je één angst per keer aanpakt. Als de bron van de angst gekend is - het is bijvoorbeeld een zeer heldere herinnering - dan kan je proberen deze aan te pakken door jezelf terug in deze herinnering te plaatsen en vervolgens EFT toe te passen.

Je kan EFT ook gebruiken om je angstpatroon te doorbreken door op het moment dat je angst hebt EFT toe te passen en jezelf te ontspannen. Zo leer je je lichaam af om automatisch met angst op een bepaalde situatie te reageren.

Kan het ook zijn dat EFT niet werkt?

Er zijn enkele voorwaarden opdat EFT goed kan werken:

Je moet heel specifiek te werk gaan. Dat wil zeggen dat je een specifiek probleem aanpakt en de correcte punten gebruikt.

De emotie moet fysiek voelbaar zijn. Denk daarbij aan verkrampte spieren, onrust, spanning, enz. Ze mag echter de ademhaling niet blokkeren. Vrij kunnen ademhalen is een voorwaarde voor een effectieve toepassing van EFT.

Je moet de emotie die je wilt aanpakken vrij kunnen voelen. Dit wil zeggen dat je ze accepteert en toelaat. Doe je dit niet, dan kan EFT de emotie niet bereiken en kan ze door middel van de techniek ook niet losgelaten worden.

Vooral dit laatste punt kan problemen met zich meebrengen. Je kan een enorme weerstand hebben opgebouwd tegen het voelen van je emoties (zo kan je bijvoorbeeld denken dat de spanning je teveel zal worden en je hart zal overbelasten). Een veilige omgeving is hierbij de sleutel. Ook stap voor stap tewerk gaan kan helpen.

Merk je dat je zelfbehandeling met EFT niet goed werkt? Of merk je dat je inderdaad te kampen hebt met een blokkade tegen de emotie die je wilt aanpakken? Dan is het aangewezen een EFT specialist te zoeken. Deze professionals kunnen samen met jou detecteren waarom de behandeling niet het gewenste effect heeft, of ze kunnen je doorheen je blokkades coachen.

EFT, mijn conclusie

Zelf ben ik helemaal overtuigd van EFT als methode om angsten en andere geblokkeerde en onverwerkte emoties/herinneringen te behandelen. De methode is eenvoudig toepasbaar en levert een onmiddellijk en blijvend resultaat.

Het wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat het geen nieuwe, 'zweverige' methode is, maar één met bewezen effecten. EFT vormt een gerenommeerde schakel tussen de oude, Oosterse geneeskunde en de nieuwe Westerse medische praktijk.

Heb je een angst of emotie die je graag onder handen wil nemen? Dan raad ik je zeker aan deze techniek uit te proberen. Je zal versteld staan van de resultaten! Aarzel ook niet om je ervaringen te delen. Ik hoor je mening graag. 


Veel liefs, 

Bettina!


Meer weten over hoe rust je kan ervaren