Emotioneel eten, hoe los je dit op?

11-08-2021

Wat is emotioneel eten?

Ben jij iemand die soms naar een snack grijpt wanneer je je gefrustreerd of verdrietig voelt? Of misschien net telkens wanneer je een succes behaald hebt? Wel, je bent niet alleen. Heel veel van mijn cliënten hebben hier mee te kampen, en het helpt zeker niet wanneer je probeert af te vallen.

Emotioneel eten is een goed gekend fenomeen. Waar de primitieve mens alleen at om te overleven, eten wij in deze moderne tijd ook om een hele reeks andere redenen. Emoties is er daar één van. Het ontstaat al in onze kindertijd, waar we een koekje aangeboden krijgen omdat we verdrietig zijn, of wanneer we beloond worden met snoep nadat we iets goeds gedaan hebben.

Hoe los je het op?

Emotioneel eten kan door verschillende emoties veroorzaakt worden. Een belangrijke eerste stap is dat je te weten komt welke emoties er bij jou voor zorgen dat je begint te eten. Je kan dit eenvoudig achterhalen door een voedingsdagboek bij te houden. Telkens wanneer je eet schrijf je op wat, hoeveel en hoe je je op dat moment voelt. De kans is groot dat je na een tijdje de patronen leert te herkennen.

Van zodra je weet welke emotie de bron is, dan kan je aan de slag om hier tegenin te gaan. Hieronder som ik enkele van de meest voorkomende bronnen van emotioneel eten op en bied ik je technieken om hier mee om te gaan.

Stress

Hoewel stress bij sommigen veroorzaakt dat je geen hap meer door je keel krijgt, gaan evenveel mensen er net teveel door eten. Stress veroorzaakt immers een knagend, onaangenaam gevoel in de buikstreek wat al snel als honger kan worden aangevoeld. Bovendien ga je je door stress ook neerslachtig en gespannen voelen, en eten is een bron van comfort.

Probeer de impuls tot eten in deze gevallen om te zetten naar ademhalingsoefeningen of andere technieken waar je rustiger van wordt. Zoek uit wat je net stress bezorgt en probeer de taak eventueel in kleinere stukken op te splitsen of bespreek met je baas wat je stresseert.

Verdriet

Als er een emotie is de we graag ten allen tijde vermijden, dan is het wel verdriet. Niemand wil zich triestig voelen, laat staan gaan huilen. De drang naar eten kan in momenten van verdriet erg sterk worden. Vooral zoetigheden worden erg verleidelijk. Ons lichaam weet immers dat de suikers en snelle koolhydraten ervoor zorgen dat we het gelukshormoon serotonine aanmaken.

Verdriet valt niet te vermijden. Probeer in de eerste plaats te aanvaarden dat je verdrietig bent en dat hier helemaal niets mis mee is. Als tweede kan je op zoek gaan naar andere manieren om je verdriet te verhelpen. Ga op stap met een vriend(in) of kijk een grappige film.

Geluk

Het lijkt misschien een tegenstelling, maar ook wanneer we gelukkig zijn kunnen we naar eten grijpen. Zoals ik al eerder aanhaalde zit dit beloningssysteem sterk in onze hersenen ingeprent. Successen worden vaak met eten beloond. Hoewel hier niets mis mee is wanneer we naar een stuk fruit grijpen, kan het je poging tot afslanken serieus in de weg zitten als je jezelf gaat belonen met ongezonde snacks. Het aantal calorieën loopt al snel hoog op.

Ga dus op zoek naar andere beloningen voor je successen. Misschien kan je die schoenen kopen die je al een tijdje aan het bewonderen bent?


Emotioneel eten is een probleem waar veel mensen mee te kampen hebben. Je bent heus niet alleen en het is al helemaal niet iets om je over te schamen. Je kan meer tips en tricks over omgaan met emotioneel eten terugvinden in ons aanbod.

Meer weten over een gezonde levensstijl?