Hoe gezond eten binnen je budget?

26-08-2021

Mindfulness in voeding

Is gezonde voeding duurder? Dat is een goede vraag om jezelf te stellen. Het is een idee dat wordt aangenomen: wanneer je wilt afslanken zal je sneller geld kwijtspelen aan dure voeding. Dit is helemaal niet waar!

Gezond eten is goed voor jou, en helemaal niet slecht voor je portemonnee. Je kan nog steeds op een efficiënte manier winkelen en gewoon aan een gelijkaardige prijs zitten als anders. Op lang termijn zal het je zelfs goedkoper uitkomen!

Je vraagt je af hoe dat kan? Lees even wat hieronder staat en je zal helemaal overtuigd zijn!

Smakelijk ;)

Gezond eten is top

Gezonder eten is één van de belangrijkste stappen om te zetten als je gezond wil zijn. Fastfood en snacks zitten immers boordevol ongezonde voedingsstoffen, bevatten vaak een overmaat aan vet, koolhydraten en suiker, en voorzien ons lichaam bovendien nauwelijks van vitaminen, mineralen en al het andere dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Een gezond dieet zorgt trouwens niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest. Het is dus geen wonder dat velen onder ons de stap zetten naar gezonder eten.

Ik hoor echter vaak dat dit te voelen valt in de portemonnee. "Dit gezond eten is toch heel wat duurder hoor," is iets dat wel eens opgemerkt wordt. Maar is dat ook zo?

Is het ook duurder?

De vraag werd zo vaak gesteld dat er ook daadwerkelijk onderzoek naar gedaan werd. Mayuree Rao deed een studie in tien verschillende landen, onder andere in Nederland en Frankrijk, maar ook in Japan, de VS en Brazilië, naar het verschil in kostprijs tussen een dieet met veel fastfood, en een gezond dieet met veel groenten.

Het resultaat? Gezond eten kost je ongeveer 1 euro per dag meer.

De studie concludeert hieruit dat die meerkost per dag niet in verhouding staat met de kosten die je zal oplopen door de gezondheidsproblemen die je het gevolg zijn van chronisch, ongezond eten. Denk bijvoorbeeld aan de kostprijs van insuline indien je diabetes zou ontwikkelen.

Hoewel velen onder ons die extra kost wel kunnen dragen, is die kloof van 1 euro per dag voor velen ook onoverbrugbaar. Mensen met een laag inkomen, en al helemaal diegenen die in armoede leven, kunnen zich deze extra kost vaak niet veroorloven. Zonde, want dit zijn ook de meest kwetsbare groepen.

Hoe gezond eten binnen budget?

Uiteraard hangt veel ook af van wat je net koopt en welke maaltijden je net klaarmaakt. Hoewel bepaalde voedingsmiddelen inderdaad duurder zijn als je voor de gezonde variant kiest, denk aan mager gehakt of bruine rijst, zijn er ook voedingsmiddelen die net goedkoper uitdraaien, zoals kraantjeswater in plaats van frisdrank. Andere voedingsmiddelen blijven vaak gelijk qua prijs, ongeacht of je voor de gezonde of ongezonde variant kiest. Cornflakes zijn hier een goed voorbeeld van.

Hieronder geef ik je enkele tips mee voor gezond eten binnen budget:

  1. Hou je maaltijden simpel. Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een pastasalade met twee of drie verschillende groenten is net zo lekker als een pastaschotel met vijf groenten, kaas en pesto.
  2. Wil je toch graag veel verscheidenheid op je bord, dan kan je gerust de helft van je paprika op maandag gebruiken en de andere helft op dinsdag of woensdag. Plan gerechten in waarbij je dezelfde groenten gebruikt zodat je op het einde van de week niets in de GFT bak hoeft te gooien.
  3. Maak gebruik van de aanbiedingen in de supermarkt. Vaak zijn seizoensgroenten goedkoper dan de groenten die buiten seizoen vallen. Als je er de tijd voor hebt, dan kan het ook interessant zijn om naar de markt te gaan. Vooral fruit is daar vaak goedkoper.
  4. Maak slim gebruik van je diepvries. Dit wil niet alleen zeggen dat je overschotten kan invriezen, maar ook dat je eens een kijkje kan nemen in de diepvriesafdeling van je supermarkt. Vaak zijn ingevroren groenten minder duur dan de verse. Toch zijn ze even gezond.

Conclusie

Gezondere voeding hoeft helemaal niet duurder te zijn dan fastfood eten. Hoewel de studies een klein verschil aangeven, kan je dit voorkomen door slimme keuzes te maken. Met eenvoudige recepten en een kritische blik in de supermarkt kom je al heel ver!

.

.