Hoe gezonde voeding toepassen in je dagelijks leven?

04-05-2020

Kan je gezonde voeding toepassen in je dagelijks leven?

Zoals je misschien al weet is je lichaam goed voeden zeer belangrijk.
Je dagelijkse voeding is een heel belangrijke factor voor lichaam en geest.

Wanneer we ons niet goed voelen zorgt ons lichaam ervoor dat we minder gaan eten.

Dat is niet bij iedereen het geval.

Sommigen mensen gaan juist meer eten, meestal voedingsmiddelen die je lichaam niet ten goede komen.
Daarom is het belangrijk dat we onze voeding gaan aanpassen.

"Een gezonde geest in een gezond lichaam"

Een aangepaste en afwisselende voeding is nodig voor iedereen. Gezellig tafelen zonder discussies is belangrijk voor een goede vertering. Ondertussen weten we allemaal dat voeding een van de belangrijkste factoren is om gezond te worden en te blijven. 

Er zijn wel duizenden voedingssystemen op de markt, honderden goeroes beweren dat ze het juiste voedingspatroon hebben gevonden. Het juiste voedingspatroon bestaat niet, omdat we allemaal uniek en anders zijn, we hebben allemaal onze sterktes en zwaktes en elk lichaam heeft een ander metabolisme. Maar er zijn wel bepaalde richtlijnen die heel belangrijk zijn om gezond te worden en te blijven.

Vegetarisch en koolhydraatarm eten, een must voor een gezond leven?

Waarom granen/koolhydraten mijden?

Als we kijken naar de evolutie van de mens, dan leefden we voor het overgrote merendeel als jagers en verzamelaars. 
We aten vlees en/of vis, zaden, noten, groenten, kruiden, vruchten, enz. In kort, we aten veel vetten en eiwitten, en maar weinig koolhydraten.

Dit zal je misschien verbazen gezien wat we tegenwoordig als een volwaardige maaltijd beschouwen. Brood, pasta en dergelijke eten we eigenlijk nog niet zo lang. Als je naar de volledige geschiedenis van de mensheid kijkt, dan zijn we, in verhouding, relatief recent pas overgeschakeld van de jacht naar de landbouw. Het eten van veel koolhydraten is maar een paar honderd jaar geleden gestart. In vergelijking met onze evolutie, een minuutje geleden dus.

Dat verklaart waarom ons lichaam eigenlijk helemaal niet zo goed om kan met al die koolhydraten; het heeft nog niet de tijd gehad om zich aan te passen. Bovendien zijn quasi al onze granen genetisch gemanipuleerd om meer op te brengen per hectare land. Ons lichaam moet zich dus niet alleen aanpassen aan meer koolhydraten, maar ook aan granen waarvan de gluten niet meer dezelfde zijn als die van voor de manipulaties.

Bovenop dit alles komt ook het feit dat het merendeel van de graanproducten die we eten gemaakt zijn met geraffineerde granen. Het raffineren van granen - hetgeen het proces van polijsten, slijpen, malen en zeven van de granen omvat - zorgt ervoor dat het merendeel van de belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Ze geven daardoor een minder verzadigd gevoel bij de maaltijd en je gaat er meer van eten.

Insulineresistentie en diabetes

Het eten van veel koolhydraten kan leiden tot insulineresistentie, hetgeen op zijn beurt kan leiden tot diabetes type 2.

Dit is één van de redenen waarom ikzelf een koolhydraatarm dieet aanraad. Veel mensen zijn zonder het te weten insulineresistent en krijgen vervolgens diabetes ondanks het feit dat ze volgens de huidige normen 'gezond' eten.

Laat ik je uitleggen hoe een insulineresistentie ontstaat:

Ons lichaam zet koolhydraten (suikers, brood, pasta, rijst, enz.) om tot glucose. We hebben deze glucose nodig als een bron van energie. Deze omzetting naar energie vereist insuline. De insuline zorgt er als het ware voor dat je cellen de glucose kunnen opnemen en gebruiken als brandstof.

Echter, als je voortdurend veel koolhydraten in je systeem hebt, dan ontstaat er een overbelasting van het systeem en gaan je cellen niet goed meer reageren op de insuline. Je kan het beschouwen als het zoveelste berichtje van de dag door dezelfde persoon waardoor je je schouders ophaalt en niet meer reageert.

Uiteindelijk wordt de overschot aan glucose opgeslagen in vetcellen. Omdat de 'actieve' cellen de glucose niet goed meer opnemen, krijgen ze te kampen met een tekort aan energie.

Dit hele proces waarbij de cellen slecht reageren op insuline noemen we 'insulineresistentie'.

Er zijn enkele symptomen die gepaard gaan met insulineresistentie:

 • Gewicht verliezen lijkt nagenoeg onmogelijk. Wanneer het wel lukt kom je daarna weer heel snel bij.
 • Je hebt voortdurend honger en snakt naar koolhydraten.
 • Wanneer je veel koolhydraten eet word je slaperig.
 • Je hebt vaak een dip in de namiddag die, wanneer mogelijk, gepaard gaat met een dutje.
 • Je wordt moe wakker en hebt weinig energie.

Nu vraag je je misschien af hoe dit aanleiding kan geven tot diabetes 2? Wel, uiteindelijk geven ook je vetcellen het op. Wanneer dit gebeurt heeft je lichaam geen oplossing meer om de suikers uit je bloed te halen en stijgt dus je bloedsuikerspiegel. Zo ontstaat diabetes type 2.

Niet iedereen die diabetes type 2 krijgt wordt trouwens eerst te zwaar. Het moment waarop je vetcellen er genoeg van hebben verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan je ook van 'binnenuit' vet worden wanneer je lichaam het vet op en rond de organen opslaat. Wanneer dit gebeurt blijf je slank en lijk je gezond terwijl er toch heel wat mis gaat in je lichaam.

Koolhydraatarm eten zal de insulineresistentie/diabetes type 2 niet genezen, maar het zal de situatie wel onder controle houden. Het zal voorkomen dat je vanwege de aandoening ziek(er) wordt.

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere graansoorten.

De genetische manipulatie waar ik het eerder al over had heeft ervoor gezorgd dat het soort gluten dat we terugvinden in onze granen veranderd is ten opzichte van de 'oergranen'. Verder komen er nu ook meer gluten voor in de graansoorten.

Gluten hebben een negatieve invloed op onze darmen. Vooral de gliadine die je terugvindt in tarwe (het meest gebruikte granen in de huidige voedselindustrie) is zeer agressief voor onze darmbalans. En doordat we tarwe zoveel gekruist en gemanipuleerd hebben, zit er een hoge hoeveelheid van deze gliadine in de tarwe.

Het is dan ook niet verbazend dat steeds meer mensen gevoelig worden aan gluten. Dit heet aanleiding gegeven tot het grote aanbod aan 'glutenvrije' producten die je kan terugvinden in de supermarkten.

Het verminderen of zelfs schrappen van gluten lijkt hierdoor wel kinderspel. Ik zie wel vaker dat mensen naar de glutenvrije producten grijpen om granen en gluten uit hun dieet te weren. Vaak geloven ze daarbij dat ze daardoor ook gewicht gaan verliezen. Maar als je naar de glutenvrije producten in je supermarkt grijpt, dan zal je eerder bijkomen dan vermageren.

Misschien verbaast je dit? Misschien heb je het tot je consternatie zelf al opgemerkt? De boosdoeners zijn de producten die gebruikt worden om de gluten te vervangen.

Gluten 'plakken'. Ze zorgen er als het ware voor dat je deeg een mooi geheel vormt. Als je zelf al eens een deeg gekneed hebt, dan zal je wel gemerkt hebben dat het van een soort brokkenpap geleidelijk aan verandert tot een glad geheel. Dat zijn de gluten die aan het werk gaan.

Met andere woorden, glutenvrije producten hebben een ander 'plakmiddel' nodig. Dit is vaak zetmeel zoals tapiocazetmeel of maiszetmeel. Bovendien worden er suikers en siropen gebruikt om de smaak van het glutenvrij product te verbeteren. De combinatie van zetmeel en suikers is moordend voor je bloedsuikerspiegel waardoor de overmatige glucose opgeslagen wordt in vetcellen.

Gluten vervangen met de glutenvrije producten in de supermarkt is dus geen goed idee. Je kan beter je inname van glutenhoudende granen minderen. Dit komt ook meteen je koolhydraatinname ten goede.

Lekkende darm en gluten

Lekkende darm is een ziekte waarbij er kleine gaatjes zitten in de darmslijmvliezen. Dit is problematisch, want de darmslijmvliezen reguleren welke stoffen er wel en niet in je bloed terecht mogen komen. Wanneer de darmslijmvliezen geperforeerd zijn, krijg je stoffen in je bloed die daar helemaal niet thuishoren. De opname van andere, goede stoffen wordt dan weer verminderd.

De symptomen voor lekkende darm kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Niet iedereen heeft met andere woorden darm- of buikklachten. Lekkende darm kan evenzeer huidproblemen veroorzaken, allergische reacties op gang brengen, ontstekingen veroorzaken, auto-immuun en andere ziektes veroorzaken, langdurige vermoeidheid teweeg brengen...

De link tussen lekkende darm en gluten zit in de stof gliadine die ik eerder al aanhaalde. Deze gluten maakt zonuline aan en het is deze zonuline die de darmslijmvliezen aantast tot er gaatjes in zitten.

Gliadine, vooral de soort die je terugvindt in tarwe, is vanwege zijn hoge plakgehalte zeer geliefd voor deegwaren. Tarwe wordt bovendien ook veel gebruikt als vulstof. Wanneer je een lekkende darm ontwikkelt kan het dus zijn dat je plots heel normale dingen niet meer kan eten.

Wanneer je denkt een lekkende darm te hebben, kan je dus proberen om voor enkele weken gluten te weren.

Coeliakie

Steeds meer en meer kom je mensen tegen die helemaal geen granen meer kunnen verdragen. Deze auto-immuunziekte noemen we coeliakie of, in de volksmond, een glutenintolerantie.

Hoewel er steeds meer mensen deze diagnose krijgen, zijn er velen die niet weten dat ze deze intolerantie hebben. Net zoals bij lekkende darm kunnen de symptomen sterk verschillen van persoon tot persoon. Dit maakt de diagnose van coeliakie uiterst moeilijk.

Mensen met deze ziekte moeten alle gluten zien te vermijden. Dit zijn de mensen waarvoor de glutenvrije producten ontwikkeld zijn. Anders dan de doorsnee persoon die gluten wil mijden, zijn mensen met coeliakie vaak blij met de extra suikers in de glutenvrije producten. In vele gevallen hebben ze een lange weg met veel spijsverteringsklachten achter de rug.

Eet jij je vriend op?

Dieren hebben ook rechten. We houden allemaal van onze huisdieren, toch? De wereld staat stil wanneer ons huisdier sterft maar als we aan tafel gaan en er ligt een dik stuk vlees op ons bord vreten we ons ziek zonder bij stil te staan welk leed we eigenlijk opeten. Er worden jaarlijks miljarden dieren mishandeld en gedood die wij daarna dood leuk opeten? Zonder bij stil te staan wat we eigenlijk aan richten. We kunnen ons perfect voeden zonder vlees te eten. 

Ik wil dieren een stem geven, vanuit de vraag van hun zijde:

 • Waarom doen jullie ons dit aan?
 • Waarom betalen jullie anderen om mij te doden?
 • Waarom betalen jullie andere om mij te mishandelen?

Misschien ben je nu boos en geërgerd

Het is zeker niet mijn bedoeling op je iets op te leggen maar je bewust van te maken waar we mee bezig zijn. Zonder harde confrontaties.

Voordelen van vegetarisch eten?

De energie van vlees en het doden van een dier kunnen belemmeren bij het ontwikkelen van je bewustzijn en innerlijk zuiverheid. . Daarom en nog vele andere redenen raad ik vegetarisme sterk aan.

Invloed van vlees op onze darmen

Net als met granen is onze consumptie van vlees in de recente geschiedenis sterk toegenomen. Dit heeft naast zijn impact op het milieu ook een sterke impact op onze gezondheid. De invloed van rood vlees werd meerdere malen onderzocht en het resultaat was nooit gunstig. Ik heb het hierbij voornamelijk over rood vlees.

Rood vlees is, anders dan wat vele mensen denken, niet enkel vlees dat rood ziet. De term omvat vlees van runderen, varkens, schapen en geiten, evenals vlees dat in een fabriek verwerkt werd (gehakt, hamburgers, worsten, enz.).

De vele onderzoeken die reeds werden uitgevoerd hebben aangetoond dat het eten van rood vlees problematisch wordt wanneer er meer dan 500gr per week wordt geconsumeerd.

Rood vlees bevat L-carnitine, een aminozuur dat de darmflora verandert. Je darmflora is uiterst belangrijk voor een goede vertering en een goede opname van voedingsstoffen. De verandering die de L-carnitine teweeg brengt verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zorgt deze verminderde variëteit in darmbacteriën ervoor dat je prikkelbare darmsyndroom kan ontwikkelen.

Ook je risico op de ontwikkeling van darmkanker is hoger wanneer je meer dan 500gr rood vlees per week eet; een stijging van risico van zo'n 20 tot 30%.

Al bij al zorgt rood vlees dus voor een onbalans in je darmen, met gezondheidsproblemen tot gevolg.

Vegetarisch, koolhydraatarm eten

Ongetwijfeld kan je zelf, na het lezen van alle voorgaande informatie, wel al inzien waarom ik een vegetarisch, koolhydraatarm eetgewoonte aanraad. Vaak krijg ik te horen dat mensen niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken of waar ze op moeten letten. Daarom zal ik daar hieronder wat dieper op ingaan.

Eerst en vooral: er bestaan verschillende soorten vegetariërs, maar de algemene trend is het niet eten van vlees. Sommigen beslissen ook geen vis en schaal- en schelpdieren te eten. Anderen beslissen daarbovenop ook eieren te mijden. Wanneer je alle dierlijke producten uit je dieet schrapt (en vaak ook uit je levensstijl, denk daarbij aan leder) ben je niet langer een vegetariër maar een veganist.

Wanneer je beslist vlees te schrappen, dan dien je dit te vervangen door andere producten. Het is immers belangrijk dat je wel nog een goede balans behoudt wat betreft eiwitten, vitaminen en mineralen.

Eiwitten kan je redelijk eenvoudig vervangen door eieren, kaas, melkproducten, noten, zaden en bepaalde peulvruchten. Het is wel aangeraden om iets meer eiwitten te eten dan aangegeven wordt als de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. De eiwitten van plantaardige bronnen hebben vaak een mindere kwaliteit waardoor je er meer van moet eten.

Van de mineralen dien je aandacht te hebben voor je ijzerinname. Zaden, peulvruchten en groene bladgroenten zijn goede bronnen van ijzer. Omdat het soort ijzer in planten (non-heemijzer Fe3+ in plaats van heemijzer Fe2+) minder goed door je lichaam wordt opgenomen is het ook hier belangrijk dat je er voldoende van eet.

Voor de vitaminen zijn het vooral vitamine C en B12 waar je op moet letten. Eet dus geregeld citrusvruchten voor vitamine C en dierlijke producten zoals yoghurt, kaas en eieren voor vitamine B12.

Indien je als vegetariër ook geen vis eet zal je eveneens weinig omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Deze kan je aanvullen door het eten van walnoten, sojaproducten, groene bladgroenten en zeegroenten, of door het gebruik van bepaalde oliesoorten zoals koolzaad-, lijnzaad- en notenolie.

Als je koolhydraatarm wil eten, wil dit niet zeggen (nog meer) dingen uit je dieet moet schrappen, maar wel dat je bewust omgaat met hoeveel je van iets eet. Je verlegt als het ware de focus van je maaltijd naar koolhydraatarme voedingsstoffen.

Ongezoete zuivelproducten kan je bijvoorbeeld naar hartenlust eten. Ze bevatten meestal maar weinig koolhydraten en bevatten veel eiwitten en vet. Ik denk hier aan eieren, yoghurt, Griekse yoghurt en kaas. Ik raad wel aan om bij de yoghurts toch even de labels te checken op toegevoegde suikers. Denk er ook aan dat fruityoghurts meteen heel wat meer koolhydraten bevatten dan natuuryoghurts.

Ook heel wat plantaardige voedingsmiddelen bevatten maar weinig koolhydraten. Groenten zoals tomaten, bloemkool, broccoli en aubergines zijn uitermate geschikt als je je koolhydraten wil beperken.

Bij fruit kan je best even opzoeken hoeveel koolhydraten ze bevatten. De fruitsoort googelen met daarbij de woorden 'aantal koolhydraten' is vaak voldoende om een betrouwbaar antwoord te bekomen. Heel wat fruit bevat aardig wat suikers, wat de hoeveelheid koolhydraten aardig doet oplopen. Bijvoorbeeld mango en banaan zijn minder goede keuzes. Bessen en aardbeien daarentegen zijn zeer geschikt.

Ook noten, zaden en vette vruchten (avocado's, olijven,...) bevatten eveneens weinig koolhydraten en zitten boordevol gezonde vetten.

Soja is eveneens een veel gebruikt vervangmiddel. Je kan het terugvinden als soja melk en afgeleiden, en als vleesvervangers zoals tofu en tempeh. Ook deze producten bevatten veel eiwitten en vet. Eet hier echter niet teveel van. Soja bevat plantenoestrogenen, iets waar je toch beter niet teveel van opneemt. Beperk vervangproducten gemaakt van soja tot ongeveer 1 keer per week.

De ideale hoeveelheid koolhydraten

Naast 'hoe' je het best koolhydraatarm eet, dien je natuurlijk ook te weten 'hoeveel' koolhydraten je nu best per dag in je maaltijden verwerkt. Veel is afhankelijk van je doel - wil je je huidig gewicht behouden of wil je afvallen? - en hoe actief je dagelijkse leven is. Hieronder geef ik je een kort overzicht.

Sport je aardig wat en wil je je gewicht behouden? Dan richt je je best op 100 à 150 gram koolhydraten per dag.

Doe je maar weinig aan sport of wil je graag matig afvallen? Dan is 50 à 100 gram koolhydraten per dag voldoende.

Wil je snel en sterk afvallen? Dan richt je je best tot 20 à 50 gram koolhydraten per dag.

Richtlijnen voor een gezond leven

Leer luisteren naar je lichaam

Als je goed luistert, vertelt ons lichaam wel wat het nodig heeft. Leer even stil staan bij je lichaam en vraag je af: wat heb ik nodig om mij goed te voelen.

Eet minstens 5 porties groenten per dag

Ons lichaam heeft vitaminen, mineralen en fytonutriënten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Meestal eten we te weinig groenten, probeer zeker bij het middag- en avondmaal een grote portie groenten te eten.

Bewerkt voedsel maakt je dik en is ongezond

Bewerkt voedsel wordt gemaakt door een fabrikant waar vaak suikers, vetten, zout, zetmeel en verschillende E- nummers zijn aan toegevoegd die schadelijk zijn voor onze gezondheid en maken dat we meer en meer honger krijgen en de kilo's eraan vliegen. We blijven er niet bij stilstaan, maar kijk eens in je eigen keukenkasten hoeveel bewerkte voeding er in staat.

Eet 2 tot 3 stukken fruit per dag

Fruit is gezond en bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen maar bevatten ook fruitsuikers. Beperk u tot 3 stukken per dag.

Vermijd de E-nummers in uw voeding

Als we voedingsmiddelen willen bewaren is het mogelijk dat de smaak, kleur, geur of structuur verandert. E-nummers zijn eigenlijk stoffen die deze eigenschappen langer kunnen tegenhouden, en die aan vele voedingsmiddelen worden toegevoegd. Maar sommige E-nummers hebben nadelen voor onze gezondheid, en kunnen ons veel klachten bezorgen.

Eet gezonde koolhydraten

Koolhydraten zijn zetmeel en suikers, die eigenlijk de brandstof zijn voor ons lichaam.

Koolhydraten zijn ingedeeld in goede en slechte koolhydraten. Goede koolhydraten zitten boordevol vezels die essentieel zijn voor ons lichaam. Gebruik zoveel mogelijk gezonde koolhydraten.

Drink veel water

Water drinken is heel belangrijk om een juiste balans te behouden tussen ons vochtverlies en de inname van vocht, daarom is het belangrijk om ons lichaam voldoende te voorzien van voldoende vocht. Als we vocht te kort komen kunnen allerlei klachten ontstaan.

Eet gevarieerd

Om gezond te blijven hebben we verschillende voedingsstoffen nodig, daarom is het essentieel, om je voeding genoeg te variëren. Wat wel belangrijk is dat je rekening houdt met de juiste voedingscombinaties.

Eet zoveel mogelijk biologisch

Bioproducten zijn gekweekt zonder enig gebruik van meststoffen of pesticiden. De verwerking ervan gebeurt zonder toevoeging van kleurstoffen, zoetstoffen of smaakversterkers.

Voordelen van gezonde voeding

 1. spijsvertering wordt beter
 2. je voelt je fitter
 3. bloeddruk daalt
 4. stoelgang verbetert
 5. beter metabolisme
 6. cholesterol verbetert
 7. conditie gaat vooruit
 8. je huid begint terug te stralen
 9. sommige knieproblemen verdwijnen
 10. betere beweging
 11. meer zelfvertrouwen

Bio voeding gezonder?

Voeding met het 'bio' label kom je tegenwoordig in alle winkels tegen. Bio boeren zijn een gekend begrip en bij sommigen kan je door middel van een 'aandeel' wekelijks je persoonlijk portie van de geoogste groenten ophalen.

Maar is biologisch eten echt zoveel gezonder? En beter?

Daarop antwoord ik volmondig JA!

Naast het feit dat biologische boeren geen pesticiden gebruiken zijn er ook andere, op Europees niveau vastgelegde, richtlijnen waaraan biologische voeding moet voldoen. Deze regels garanderen uiterst gezonde voeding. Verder heeft biologische teelt ook oog voor ecologie en de natuurlijke draagkracht van de aarde.

Hieronder som ik de belangrijkste redenen op waarom biologisch eten zoveel gezonder is.

Wat maakt biologisch zo gezond?

 1. 1 Er worden geen pesticiden gebruikt. Wist je dat het afgeraden wordt om de schil van niet-biologisch geteeld fruit op te eten? Zelfs als je het fruit grondig wast voor je het opeet zal je restanten van pesticiden binnen krijgen. Deze zijn immers niet van de schil af te krijgen. Bij peren, tomaten, aubergines en aardbeien gaan de pesticiden zelfs door de schil heen waardoor je er niet aan kan ontkomen.
 2. 2 Er worden geen genetisch gemanipuleerde gewassen gebruikt. Enkel 'natuurlijke' gewassen zijn toegestaan in de bioteelt. Er bestaan heel wat controversen rond hoe (on)gezond deze gemanipuleerde gewassen zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld gespeculeerd omtrent de invloed van de genetische manipulatie van onze granen op de stijgende hoeveelheid mensen met een glutenintolerantie.
 3. 3 Bioboeren houden rekening met de natuurlijke draagkracht van de aarde. Veel van de reguliere landbouwproductie gebruikt jaar na jaar dezelfde grond voor hetzelfde gewas. Hierdoor raakt de grond uitgeput en is er steeds meer bemesting nodig. Een bioboer roteert zijn gewassen. Dit wil zeggen dat hij het type gewas op een stuk grond jaarlijks wisselt om het uitputten van de grond te voorkomen. Als er toch gemest wordt, dan enkel met natuurlijke compost en mest van biologisch gekweekte dieren. Kunstmest is verboden.
 4. 4 Het is diervriendelijker. Bij biologisch veeteelt wordt er veel aandacht gespendeerd aan dierenwelzijn. Er bestaan strikte regels betreffende de minimale leefoppervlakte voor de dieren, zowel binnen als buiten. Bovendien wordt er voorkeur gegeven aan lokale rassen en krijgen de dieren biologisch en lokaal geteeld veevoeder voorgeschoteld.
 5. 5 Bio betekent meestal ook lokaal. Je steunt in vele gevallen lokale boeren en ondernemingen. Dit beperkt de afstand die de groenten en het fruit moeten afleggen richting de winkel. Dat komt de duurzaamheid ten goede. Daarnaast zijn deze lokale boeren vaak ook kleinschalige landbouwondernemingen, wat de biodiversiteit bevordert.
 6. 6 De gebruikte additieven worden sterk gereguleerd. Verwerkte bioproducten - zoals bv. biobrood - bevatten nauwelijks additieven. Die enkelen die toegestaan zijn, zijn van natuurlijke oorsprong. Synthetische additieven, kleurstoffen, smaakversterkers, enz. worden niet toegelaten.
 7. 7 Verwerkte, biologische producten dienen voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaan. Bovendien moet de biologische productielijn volledig gescheiden zijn van een niet-biologische productielijn. Het is ook ten striktste verboden om in één verwerkt product van het zelfde ingrediënt zowel de biologische als niet-biologische versie te gebruiken.

Wat is de wetgeving omtrent biologische voeding?

Ik heb hierboven al enkele malen aangehaald dat er regelgeving is omtrent wat wel en niet biologisch is. In Europa is de term 'biologisch' wettelijk beschermd. Dit wil zeggen dat niet eender welke producent dit op de verpakking van hun voeding mag zetten. Ze moeten hiervoor voldoen aan de Europese biowetgeving.

Producenten van biologische voeding worden er minstens éénmaal per jaar op gecontroleerd of ze de richtlijnen volgen. Indien ze voldoen mogen ze gebruik maken van het bio logo van de Europese Unie. Als het logo met het groene blaadje op je product staat kan je er dus voor 100% zeker van zijn dat het om een gereguleerd, biologisch product gaat.

Biologische producten:

 • 1. Hebben een lagere waarde van chemische residu's
 • 2. Zijn milieuvriendelijker
 • 3. Hebben rijke en volle smaken
 • 4. Bevatten het minste water
 • 5. Zijn veel gezonder
 • 6. Zijn niet genetische gemanipuleerde gewassen
 • 7. Zijn diervriendelijk gekweekt
 • 8. Bevatten meer salvestrolen, die ons beschermen tegen kanker


GOEDE VOEDING : BASISRICHTLIJNEN

Uitgangspunt is dagelijks een gevarieerd voedingspatroon te hebben, waarin de volgende ingrediënten prominent aanwezig zijn:

 • Verse groente, bij voorkeur onbespoten
 • Vers fruit, eveneens onbespoten
 • Als eiwitbron bij voorkeur vis. Ook kip, kalkoen, lamsvlees, gekookt ei, natuuryoghurt of kwark, soja; vlees van goede kwaliteit (mager vlees, geen varkensvlees, van de biologische slagerij)
 • Koolhydraten: vermijd in ieder geval geraffineerde suikers (snoep, ijs, gebak). Neemt zilvervliesrijst, volkoren pasta, sweet potatoes of aardappels. Wissel af.
 • Voorkeur voor meervoudig onverzadigde vetten, met name in plantaardige oliën (in dressings over je salade). Ook olijfolie mag. Vermijd vooral gefrituurde producten zoals kroketten, frieten enz.
 • Als vocht, bij voorkeur mineraalwater zonder koolzuur, kruidenthee, vers geperste vruchtensappen (matig met koffie en zwarte thee).
 • Beperk alcohol, neem geen sterke dranken. Liever goede kwaliteit rode wijn.
 • Vermijd alle kunstmatige toevoegingen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen, smaakverbeteraars, conserveringsmiddelen, bind- en vulmiddelen en voedingsmiddelen die verdacht zijn in verband met verontreinigingen.
 • Vermijd voedingsmiddelen die ervan verdacht worden voedingsallergieën of overgevoeligheden te geven.

Algemene richtlijnen

1. De samenstelling van je maaltijden dient zo gevarieerd mogelijk te zijn. Op deze wijze ben je ervan verzekerd dat je alle voedingsstoffen tot je neemt. Vermijd zoveel mogelijk groep 1 en 2 samen te eten voor de vertering.

2. Voedingsmiddelen dienen zo min mogelijk belast te zijn met schadelijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en zware metalen. Eet zoveel mogelijk biologisch.

3.Nadruk bij gezonde voeding ligt op de consumptie van rauwe, verse en zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen: fruit, groenten en zure zuivelproducten (yoghurt, kwark...). Een belangrijk deel van de voeding dient uit rauwkost te bestaan.

4. Belangrijk is om ontspannen en mindful in een sfeervolle omgeving te eten. Neem de tijd voor de maaltijd en kauw goed. Dat bevordert de spijsvertering. De maagfunctie en de productie van maagzuur en andere spijsverteringssappen komen beter op gang, hetgeen van groot belang is voor de stofwisseling.

5. Weinig eten draagt bij tot een gezond lichaam. Overeten belast je lichaam en is dus ongezond. Eet alleen in geval van honger en eet zoveel totdat de honger net gestild is. Vele kleine maaltijden gedurende de dag is beter dan één of twee grote maaltijden.

Wat nu? 

Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met onze gezellige kooklessen! De basis van onze kooklessen zijn gezellig, leerrijk en inspirerend om zo zelf aan de slag te gaan met gezonde voeding.

Dit elke maand op donderdagavond.

Je kan gewoon het gemakkelijke en lekkere pad volgen!

.

Meer inspiratie?