Hoe herken ik een depressie?

02-06-2021

Twee verschillende depressies

Het valt mij op dat het aantal mensen met een depressie steeds stijgt. Heb jij dit ook al gemerkt? Misschien vraag jij je af of je zelf geen depressie hebt opgelopen? Of misschien kan een depressie het recente gedrag van je beste vriend(in) wel verklaren?

Hieronder zal ik de meest voorkomende en herkenbare symptomen van een depressie opsommen zodat je het risico op een depressie zelf kan herkennen. Wist je trouwens dat er twee verschillende depressies bestaan? Je hebt de 'normale' depressies, maar ook 'spirituele' depressies. Naast de symptomen zal ik je ook het verschil tussen deze twee uitleggen.

Symptomen van een depressie

1 Geen plezier en/of belangstelling

Typisch voor mensen met een depressie is dat ze nergens nog plezier in hebben (in vaktermen anhedonie genoemd) en ook nergens nog belangstelling voor hebben. Dit resulteert vaak in een onverzorgd uiterlijk en onverantwoord gedrag.

2 Allesomvattende triestheid

Een depressief gevoel uit zich vaak in een allesomvattende droefheid. Heb je een depressie, dan zal je al snel verwikkeld raken in negativiteit, pessimisme, frustraties en mislukkingen.

3 Waardeloos en schuldig

Vaak gaan depressieve mensen zich schuldig voelen over hun depressie en voelen ze zich waardeloos omdat ze dit opgelopen hebben. Niets lijkt nog te lukken dus zijn ze niets meer waard. Het zelfverwijt kan heel intens zijn.

4 Huilbuien en isolement

Door de combinatie van de drie bovenstaande punten gaat iemand met een depressie zich vaak onverschillig opstellen voor zijn omgeving of er net heel prikkelbaar op reageren. Omdat ze het gevoel hebben niet meer in hun omgeving te passen gaan ze zich isoleren. De voortdurende negatieve emoties geven vaak ook aanleiding tot onbedwingbare huilbuien.

'Normale' depressie vs 'spirituele' depressie

Zoals ik al aanhaalde zijn er twee verschillende soorten depressie. Ik noem de 'normale' depressie 'normaal' bij gebrek aan een betere term. Het hebben van een depressie is helemaal niet normaal, maar ik heb het hier over een depressie die ontstaat vanuit een gevoel van gemis, zinloosheid, verlies, of een andere, negatieve bron.

'Spirituele' depressies ontstaan door een verandering in bewustzijn. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

We leven in een turbulente tijd waarin cultuur en samenleving voortdurend veranderen. Ook de manier waarop we naar onszelf (als mens) kijken verandert steeds. Een 'spirituele' depressie komt net voor uit deze verandering. Het is een plots 'hé, waar ben ik mee bezig?' dat echt vanuit het niets opkomt en waar je niet meer uit geraakt. Deze dissociatie leidt vervolgens tot een depressie.

Een depressie? Wat nu?

Nu je de tools in handen hebt om een depressie te herkennen ben je misschien wel tot de conclusie gekomen dat jij of een kennis hieraan leidt. Wat nu?

In geval van een kennis mag je het deze persoon echt niet kwalijk nemen. Een depressie is, net als de griep, een echte ziekte.

Heb je er zelf last van? Ga dan zeker eens met de huisarts of een psycholoog praten. Zelf kan ik je meditatie en mindfulness aanraden.

Ik wens je alvast veel succes.

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over hoe rust in je hoofd kan ervaren?