Hoe je gemakkelijk een suikervrij leven kan beginnen

23-07-2020

Elke avond een lekker stukje chocolade, daar is toch niets mis mee? Klopt, tot Marie begon door te hebben dat ze er niet zonder meer kon en elke avond best al veel moeite deed om toch haar stukje te kunnen eten.

Ik heb al zo vaak bij mezelf gedacht, in wat voor een consumptiemaatschappij leven wij eigenlijk... Ik kan me inbeelden dat jij dat ook al gedacht hebt. Het is moeilijker om er ook iets aan te doen. Zoveel lekkers, zoveel eten, zoveel zoetigheden... zeg daar maar eens nee tegen. Zo dacht een kennis van me, Marie ook, maar ze wilde er toch wel echt iets aan doen.

Uiteindelijk ben ik toch eens gaan nadenken hoe ze op een gezondere manier kan leven en hoe ze dat kan aanpakken zonder dat ze haarzelf echt ongelukkig maak. Het is een uitdaging om gezond te leven, maar de uitdaging is nog groter om er een 'leuke' gewoonte van te kunnen maken.

Na heel wat zoeken kwam ik uit bij Miss Natural. Zij is iemand die bezig is met een gezonde levensstijl ontwikkelen die haalbaar is voor iedereen. Toen ik meer las over haar idee om suikervrij te zijn in 40 dagen, zag ik dat dit echt iets was voor Marie. Toen ze er meer over las kon ze niet wachten om de uitdaging aan te gaan. Ik vertel je hieronder hoe die verliep voor haar!

Wat doet suiker met mijn lichaam


Er zijn vast wel situaties die jij herkent:

 • altijd iets zoets eten voor het slapen
 • niet kunnen afblijven van die doos pralines
 • het gevoel hebben van een toename in vet rond je buik

Wel, suiker zit niet alleen in die zoetigheden, maar zit in veel meer gerechten en producten. Suikers zijn wel goed in de zin dat ze zorgen voor energie en is een soort van brandstof voor je lichaam. Hoewel, vaak zijn die suikers van korte duur en zorgen ze voor een moment van veel energie, om je dan erna net een grotere dip te geven.

Als voorbeeld is er bijvoorbeeld cornflakes. 

Je denkt 'super, een gezonde manier om mijn dag te beginnen', maar eigenlijk zitten er verschrikkelijk veel suikers in cornflakes die ervoor zorgen dat je een vol gevoel hebt vlak na het eten, maar een hongerig gevoel een uurtje later al. Ik merk dat wanneer ik in de ochtend bijvoorbeeld havermout eet, dit veel langer zorgt voor een vol gevoel, omdat je lichaam meer tijd neemt om het af te breken en je zo langer energie hebt.

Suiker staat ook in verband met vele kwaaltjes: 

 • meer kans op diabetes type 2 
 • meer kans op overgewicht 
 • slechtere tanden 
 • meer kans op allergieën
 • slechtere weerstand
 • onstabielere bloedsuikerspiegel
 • grotere vermoeidheid
 • spier- en gewrichtspijn 
 • meer darm- en maagklachten


Eigenlijk kan je veel suiker eten als een verslaving zien zoals roken en drank, maar wordt deze gewoon meer geaccepteerd door iedereen. Dat is eigenlijk fout. Suikers kunnen dus best vervangen worden door andere zaken, zeker als je het op lang termijn veel gebruikt. Dat is bijna onvermijdelijk in onze samenleving. Toch gaat Marie de uitdaging aan!

40 dagen suikervrij, wat houdt dat in?


Ze zeggen altijd 'als je iets een tijdje volhoudt, gaat het erna vanzelf'. Laten we eens zien of dat mogelijk is en echt zo gemakkelijk gaat zijn na een tijdje!

40 dagen zonder suiker houdt bij Miss Natural in dat je geen geraffineerde suikers meer gaat consumeren. Dit gebeurt aan de hand van een programma via e-mail, super gemakkelijk dus. Zo kan je vanuit je eigen omgeving snel beginnen en je leven stap voor stap aanpassen.

Je eet of drinkt geen geraffineerde suikers meer, maar wist je dat die zelfs in brood en alcohol zitten? Het is veel minder vanzelfsprekend dan je denkt. Marie was zo gelukkig dat ze het met de cursus van Miss Natural heb gedaan, zij geeft echt handige tips wat wel en niet kan en hoe je alles kan onthouden.

Is suikervrij leven wel gezond?


Marie merkte in de eerste dagen dat ze enorm veel honger had, hoofdpijn en haar zelfs ongelukkig voelde. Marie voelde aan dat haar lichaam zich echt moest aanpassen en een soort van detox onderging om zo tot een nieuwe normaal te komen. Die nieuwe normaal bleef in het begin echt heel lang uit en het was de eerste dagen echt heel zwaar.

Als ze aan iets begint dan wilt ze het ook afmaken, dus ook al voelde Marie haar niet top, toch wilde ze echt doorzetten om te zien hoe het nog verder zou gaan. Na dag 10 kwam eindelijk de verlossing: Marie had geen nood meer om in de kast te gaan graaien naar wat extra suikers, naar haar stuk chocola of iets anders. Het enige waar ze het toen nog moeilijk mee had was het slapen, omdat dan de hoofdpijn soms toch kon terugkomen.

Ze merkte na verloop van tijd ook dat ze meer energie kreeg, ze echt geen moeite meer had om van die suikers af te blijven en in de plaats bijvoorbeeld een handje noten te eten. Ze vertelde wel dat ze kon geloven dat andere mensen eerder zot werden van haar gebabbel erover, maar zelf ging het prima met haar! 

Na die 40 dagen hoopte ze echt dat ze het zou kunnen blijven volhouden. Er waren zeker nog dagen dat het moeilijk was, maar eigenlijk kreeg ze haarzelf goed in bedwang. Dit ook omdat ze dan even Mindfulness toepaste en op die manier heel rustig kon worden, nadenken over het hier-en-nu en beseffen dat het maar een momentopname was en ze in het groter geheel haar veel beter voelt zonder al die suikers.

De effecten van suikervrij leven


Marie zei dat ze nooit van haarzelf had gedacht dat ze het zo goed zou volhouden. Zoals ze al zei is ze wel een doorzetter, maar toch merkte ze dat het vaak een gevecht was. Zeker omdat op restaurant, bij familie en vrienden en op andere plaatsen, het niet altijd evident is om suikervrij te eten.

Ze is zo blij dat ze heeft doorgezet, wauw! Door het programma van miss Natural merk ze dat ze er beter uitziet, maar dat is niet het belangrijkste. Nee, ze voelt haar vooral beter in haar vel, en daar deed ze het voor. Ze merk dat ze in het algemeen minder honger heeft en is blij met kleinere porties. Marie heeft nog evenveel energie, ze haalt die nu gewoon uit andere producten. Ze heb meer zin om te sporten en om dingen te doen.

Ik kan dus zeggen dat het effect van suikervrij leven wel echt een positieve impact op Marie had. Realistisch gezien moet je ook wel inzien dat de eerste week een heftige aanpassing is, maar dat is het uiteindelijk zeker waard! Marie raadt zeker het programma van Miss Natural aan! Probeer het zelf zeker en je zal zien dat je handige tips, gerechten en een mooi aangepast en persoonlijk programma krijgt dat jou echt vooruit kan helpen! 

Hoe jij vandaag al suikervrij kan eten! 


Ik werk samen met Eva van Zeeland, zij is de oprichter van Miss Natural Lifestyle
In haar online cursus 'Natuurlijk! Suikervrij ', begeleidt Eva je stap voor stap naar een suikervrij leven.

Dit is nu de gemakkelijkste manier, lekker van thuis uit. Doe jij mee? Ik alvast wel !

Klik op de knop hieronder om naar de online cursus 'Natuurlijk! Suikervrij '  van Eva te gaan. 

Veel Succes !
Bettina

.