Hoe kan ik mijn negatieve gedachten loslaten?

02-06-2021

Ik durf met zekerheid te zeggen dat we allemaal verlost willen zijn van onze negatieve gedachten. Ze zijn op z'n minst gezegd onaangenaam en hebben de neiging onze stemming volledig te bederven.

Kan je ze loslaten, die negatieve gedachten? Ja! Om dit te kunnen doen moet je je eerst bewust zijn van twee basisprincipes:

  1. Je kan niet stoppen met denken.
  2. Je bent meer dan wat je denkt.

Stoppen met denken? Onmogelijk!

Vaak hoor ik mensen klagen dat ze 'niet kunnen stoppen met denken' of dat ze geprobeerd hebben hun negatieve gedachten een halt toe te roepen en 'dat wil maar niet lukken'.

Neen, dat lukt inderdaad niet.

Het is onmogelijk je gedachten volledig stop te zetten. Probeer maar eens aan helemaal niets te denken. Op het moment dat je 'ik denk aan niets' denkt, ben je alweer bezig. Het is zoals de welgekende 'denk niet aan een roze olifant' oefening, waarbij je meteen het beeld van een roze olifant in je hoofd hebt zitten.

Je kan je negatieve gedachten inbeelden als een zwarte trein. Voor de trein gaan staan en die proberen tegenhouden is onmogelijk - je bent de Hulk niet - en de poging is bovendien uiterst vermoeiend.

Je bent niet wat je denkt

Wat je denkt is niet de waarheid, het is slechts een gedachte. Ik zeg het nog eens: je bent meer dan wat je denkt.

Het is niet omdat jij denkt dat je ergens slecht in bent, dat het ook zo is. Misschien ben je er net wel goed in maar leg je de lat voor jezelf te hoog? Je bent niet dom, niet lelijk, niet ongeliefd, enkel en alleen omdat je dat denkt.

Een gedachte is enkel dat, een gedachte.

Hoe negatieve gedachten loslaten?

Maar wat doe je dan, als je de gedachten niet kan stoppen? Wel, je accepteert ze en laat ze aan je voorbijgaan.

Beeld je nogmaals in dat je negatieve gedachten een zwarte trein zijn. Jij staat op het perron en een zwarte trein stopt voor je neus. Nu kan je drie dingen doen:

  1. In de trein stappen
  2. Vloeken omdat er een zwarte trein voor je neus staat
  3. Je schouders ophalen en de trein laten verder rijden

In het eerste geval laat je je meesleuren met je negatieve gedachten. Je komt al snel in een negatieve spiraal terecht en je humeur keldert tot beneden het vriespunt. Dit willen we uiteraard vermijden.

In het tweede geval heb je al een stap vooruit gezet: je stapt niet meer op de negatieve trein. Je veroordeelt jezelf echter nog wel omdat er zo'n trein is gearriveerd. Dit is helemaal niet nodig; je kan je gedachten immers niet stoppen. Zwarte treinen zullen steeds ieder zoveel tijd verschijnen; daar valt niets aan te veranderen.

In het derde geval ben je mindful bezig. Je accepteert dat er een zwarte trein is verschenen en je laat ze aan je voorbijgaan. De trein definieert niet wie je bent, noch hoe jij je voelt. Ze is er gewoon, einde verhaal. Je laat de zwarte trein - en bijgevolg de negatieve gedachte - volledig los. Dit creëert heel wat rust in je hoofd.

Conclusie

Je kan je negatieve gedachten loslaten door ze mindful te benaderen: je accepteert hun aanwezigheid, je veroordeelt jezelf niet om hun aanwezigheid en je laat ze aan je voorbij gaan.

Laat je niet overheersen door je gedachten en ga met Mindfulness aan de slag. Je zal al snel merken dat er meer ruimte en vrede in je hoofd ontstaat.

Veel liefs, 

Bettina!Meer weten over hoe rust je kan ervaren?