Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

02-06-2021

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is jezelf de vrijheid geven om fouten te maken, zonder dat je daar bij denkt dat de wereld vergaat of dat je een waardeloos persoon bent. Het is een karaktereigenschap die zich doorheen je leven ontwikkelt. Vooral de kindertijd is hierbij belangrijk.

Iemand met zelfvertrouwen heeft innerlijke zekerheid. Ze accepteren zichzelf zoals ze zijn. Ze durven te tonen wie ze echt zijn.

Wat kan je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden?

Verscheidene zaken kunnen een negatieve impact hebben op je zelfvertrouwen:

 • Een kindertijd waarbij je erg beschermd werd is vaak een oorzaak voor een gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Perfectionisme kan het leerproces in de weg staan. Je legt je niet neer bij je fouten en denkt vaak dat je niet goed genoeg bent.
 • Een verschillend beeld tussen wie je bent, en wie je wil zijn. Dit kan een gevoel van onvrede veroorzaken.
 • Ook een laag gevoel van eigenwaarde haalt het zelfvertrouwen naar beneden.

Zijn er herkenbare symptomen voor een laag zelfvertrouwen?

Een laag zelfvertrouwen zal zich bij ieder persoon anders uiten. Toch zijn er een paar gebruikelijke symptomen:

 • Angstig gedrag: Mensen met weinig zelfvertrouwen zullen, bij b.v. een test, hopen dat ze niet falen, terwijl iemand met veel zelfvertrouwen zal hopen dat ze een goed resultaat behalen.
 • Spiegelend gedrag: Een persoon vol zelfvertrouwen zal steeds zichzelf zijn. Iemand met een laag zelfvertrouwen zal zich aanpassen aan de situatie, aan de mensen om zich heen.
 • Weigering om zich uit hun comfortzone te bewegen. Dit heeft vaak te maken met onzekerheid en angst voor het onbekende.

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een vaardigheid en kan dan ook verbeterd worden. Een coach kan je hier bij helpen. Hieronder al enkele zaken die je in je dagdagelijkse leven kan toepassen om je zelfvertrouwen aan te wakkeren:

 • Let op je lichaamshouding. Glimlach naar de mensen, hou je hoofd omhoog en wandel met een verende tref. Geef de mensen een stevige hand. Fake it until you make it. Het klinkt bizar, maar het werkt.
 • Gesprekstechnieken. Mensen luisteren beter indien je goede gesprekstechnieken hebt. Kijk de mensen aan als je praat, praat rustig en duidelijk, luister aandachtig en blijf vriendelijk.
 • Lichamelijke gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een onderhouden lichaam geeft een geluksgevoel, wat op zijn beurt je zelfvertrouwen verhoogt.
 • Spendeer aandacht aan je uiterlijk. Het is heel simpel: hoe aantrekkelijker jij jezelf voelt, hoe groter je zelfvertrouwen.

Welke conclusie kunnen we trekken?

Zelfvertrouwen is een vaardigheid waar je aan kan werken. Het zorgt er voor dat je vooruit gaat in het leven en dat het leven gemakkelijker lijkt. Een hoog zelfvertrouwen komt voort uit een hoog gevoel van eigenwaarde, en leidt tot een gezonde dosis assertiviteit.

Een laag zelfvertrouwen kan zich op verschillende manieren uiten, en wordt door verscheidene elementen beïnvloed. Het hindert vooruitgang in je leven.

Heb je last van een laag zelfvertrouwen, en wil je hier graag wat aan doen? Dan kan een coach je hier bij helpen. Kijk zeker eens op deze website.

Meer weten over hoe jij je leven kan aanpakken?