Is een glutenvrij dieet echt gezond?

21-06-2021

Tegenwoordig zie je steeds meer 'glutenvrij' en 'zonder gluten' opduiken in reclame, in de supermarkt en in restaurants. Glutenvrij eten is een ware trend geworden en we zijn er plots allemaal van overtuigd dat het gezonder is de gluten links te laten liggen.

Een nieuwe trend?

Dit is allemaal al eens eerder gebeurd, maar dan met andere producten. Vet is hier een voorbeeld van.

Zo'n dertig jaar geleden werd besloten dat vet ongezond is en de oorzaak is voor een hele resem aan ziekten. Dus gingen we vetarm of zelfs vetvrij eten. Ook toen verschenen deze termen met hopen op de verpakkingen van ons eten en in reclameboodschappen.

Toen we zo'n tien jaar geleden tot de conclusie kwamen dat vet eigenlijk niet de boosdoener is wezen we met de vinger naar suikers. En toen zijn we met z'n allen suikervrij gaan eten.

Maar in de laatste tien jaar zijn overgewicht en gerelateerde ziekten niet verminderd. Suiker is dus niet de boosdoener. Wat dan wel? Het laatste onderzoek wijst in de richting van de gluten.

Wat is Gluten?

Gluten is in feite een eiwit dat terug te vinden is in tarwe en andere granen, denk aan haver, gerst en rogge. Wordt één van deze granen in een product verwerkt, dan bevat dit product gluten.

De reden waarom we graag gluten in onze producten verwerken is omdat dit eiwit zorgt voor de elasticiteit van bv. deeg. En deze elasticiteit is op zijn beurt verantwoordelijk voor de stevige structuur van bijvoorbeeld een brood.

Ongeveer 1 op 100 mensen lijdt aan coeliakie, een auto-immuunziekte die opduikt telkens als die persoon gluten eet. We zeggen dat deze mensen een 'gluten-intolerantie' hebben. Voor hun gezondheid dienen zij glutenvrij te eten.

Zijn Gluten dan ongezond?

Wist je dat het tarwe dat wij nu eten niet hetzelfde tarwe is dat onze voorouders aten? Zo'n vijftig jaar geleden werd tarwe aangepast door middel van gen manipulatie.

Dit heeft er voor gezorgd dat ons lichaam de tarwe, of het er van afgeleide voedsel, niet meer herkent. Het wordt beschouwd als een vreemde stof en wordt dus aangevallen. Als je lichaam op een bepaald moment het verschil niet meer ziet tussen de vreemde stof en zijn eigen cellen, dan krijg je een auto-immuunziekte.

Verder wordt tarwe in bijna alle bewerkte producten gebruikt. Dit heeft als resultaat dat we allemaal wel heel veel tarwe eten.

Hoe gezond Glutenvrij eten?

Het is dus zeker geen slecht idee om de gluten wat te mijden. Maar hoe pak je dit aan?

Als je de ingrediëntenlijst leest van heel wat 'glutenvrije' producten in je supermarkt, dan kom je een hele verzameling aan onuitspreekbare ingrediënten tegen. Al deze synthetische producten zijn nauwelijks gezond te noemen.

Een groot nadeel aan deze vervangstoffen is dat deze vaak bestaan uit zuiver zetmeel. Zetmeel wordt onmiddellijk omgezet in suikers die zeer snel worden opgenomen in het bloed. Je krijgt een schommelende bloedsuikerspiegel, de suikers worden omgezet naar vet en de nevenproducten maken het moeilijk om af te vallen.

Hoewel niets je tegenhoudt af en toe een dergelijk glutenvrij product te nuttigen is dit duidelijk niet de absolute 'way to go'.

Wat kan je dan wel doen? Gluten is een eiwit en eenvoudig te vervangen met andere eiwitten. Door gluten te schrappen uit je dagelijkse maaltijden zal je lichaam dus aan niets ontbreken.

Kies bij je maaltijden voor meer vis, vlees, noten, groenten, gezonde vetten en gefermenteerde zuivel zoals karnemelk en yoghurt. Verminder je dagelijkse portie aan granen en kies voor volkoren rijst, peulvruchten, havermout of quinoa.

Op deze manier behoud je een gezond eetpatroon maar geniet je van de voordelen van een glutenvrij dieet. Je belast je bloedsuikerspiegel niet en je geeft je lichaam de kans om vet te verbranden. Iets waar we allemaal alleen maar om kunnen juichen.

Hopelijk heb je nu wat inspiratie voor een dieet. Wil je nog meer? Kijk dan eens naar onze gezonde kooklessen en onze voedingsthema's. 

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over een gezonde levensstijl?