Is mindfulness zweverig? 

05-04-2022

Is mindfulness zweverig? 

De grootste misvatting over de kracht van mindfulness  

Rondom de kracht van mindfulness hangt nogal een taboe. Zo zou het vaag, vreemd of zelfs zweverig zijn. In een kleermakerszit op een matje zitten - dat kan toch nooit helpend of ergens goed voor zijn? Mocht jij deze gedachten delen, dan ben je daar niet de enige in.

Nog steeds zijn veel mensen van mening dat mindfulness op deze manier in elkaar steekt. Dat is erg jammer. Het zou zo veel kunnen betekenen. In dit blogbericht bekijken we of mindfulness daadwerkelijk zweverig zou zijn.  

Is mindfulness zweverig?

Je hebt enkele vraagtekens bij mindfulness. Je bent tenslotte niet voor niks bij dit blogbericht terechtgekomen. Je vraagt je af of mindfulness zweverig is.

Er wordt vandaag de dag zoveel over mindfulness geschreven en verteld, dat je je nauwelijks voor kunt stellen dat het daadwerkelijk iets zou kunnen doen. Je praat tijdens een sessie gewoon tegen jezelf, toch?

Dat is niet helemaal waar. Het steekt namelijk net iets anders in elkaar dan de meeste mensen beweren. Mindfulness wordt gedaan aan de hand van bewezen oefeningen. Deze oefeningen dagen je uit om in het 'hier en nu' te blijven. Je wordt je bewust van je gedachten, emoties en patronen. Dit doe je om te achterhalen waar je zorgen en gedachtes vandaan komen. Dit kan zeer effectief werken.

We kunnen hieruit concluderen dat mindfulness allesbehalve zweverig is. Iedereen kan het. Jij dus ook. Wellicht is het mysterie bij dezen voor je opgelost. 

Voor wie is mindfulness geschikt?

Mindfulness doet veel mensen denken aan vage en zweverige types. Types waar je nauwelijks tot geen contact mee kunt maken - puur omdat ze altijd in zichzelf gekeerd zijn.

Heb je het stuk hierboven gelezen? Dan weet je inmiddels dat dit niet zo is. Mindfulness laat je alleen bewust worden van jezelf en van jouw manier van leven. Het geeft nieuwe inzichten. Inzichten die je tot nog toe niet hebt gezien of niet wilde zien.

De lat van mindfulness ligt aanzienlijk laag. Dit maakt dat het voor iedereen toegankelijk is. Daarbij is mindfulness óók geschikt voor het volgende:

  • Je hebt last van stress en spanningen. Hierbij ervaar je ook symptomen als gewrichtspijn, hoofdpijn en slecht slapen.
  • Je hebt een nare of ingrijpende ervaring achter de rug.
  • Je wilt grip krijgen op je gedachten.
  • Je bent herstellende van een burn-out.
  • Je kunt lastig in slaap vallen of de nacht doorslapen.
  • Je wilt negatieve patronen doorbreken. Bijvoorbeeld in je sociale kringen of bij aan werk gerelateerde zaken.

Herken jij je niet in de beschreven punten? Dat is niet erg. Mindfulness kan voor iedereen iets betekenen. Ook als je geen stress of spanningen hebt. Wellicht vind je het prettig om dagelijks een moment voor jezelf te nemen

Aan de slag met mindfulness oefeningen?

Mindfulness vergt de nodige oefening. Het is belangrijk om te weten hoe je het toepast en welke oefeningen je hierbij kunt inzetten. Heb je het eenmaal onder de knie? Dan kun je dit op ieder gewenst moment inzetten. Dit doe je om optimale ontspanning te kunnen bereiken - waar en wanneer je maar wil.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je aan effectieve mindfulness oefeningen? Ik kan je in dit geval mijn cursus van harte aanraden.

De sessies worden door mij persoonlijk begeleid, waarbij je één-op-één aandacht krijgt. Na de cursus kun je zelfstandig aan de slag gaan met mindfulness. Een betere manier van ontspannen, is er niet. 

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

De voordelen van mindfulness worden niet altijd benoemd. Het 'zweverige' gedeelte bedekt de lading. Dat is niet helemaal terecht. De voordelen maken mindfulness nóg aantrekkelijker om te beoefenen.

Deze zouden je over de streep kunnen trekken. Wat de voordelen van mindfulness zijn en hoe deze eruit zien? Dat kun je hieronder in het overzicht lezen:

  • De oefeningen zijn zeer laagdrempelig. Dat maakt dat iedereen ermee aan de slag kan.
  • De oefeningen vergen geen lichamelijke inspanning. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.
  • Je kunt het overal doen.
  • Het werkt zeer effectief tegen een burn-out.
  • Het kan chronische pijnen verminderen of zelfs laten verdwijnen.
  • Het maakt het mogelijk om heftige gebeurtenissen te verwerken.
  • Het werkt bevorderlijk voor het slaapritme; je kunt makkelijker in slaap vallen en doorslapen.

Conclusie

Heb je het blogbericht helemaal gelezen? Dan is het raadsel rondom mindfulness voor je opgelost. We kunnen inmiddels concluderen dat mindfulness allesbehalve zweverig is. Sterker nog, het zou veel voor je kunnen betekenen.

Zoek je naar een fijne manier van ontspannen of heb je veel last van stress? Dan zou jij veel aan de oefeningen kunnen hebben. Meld je vandaag nog aan voor mijn cursus, om samen aan de slag te gaan. 

Vraag hier meer info !

Laatste berichten in onze blog

Wees de eerste om het nieuwste te lezen!

Vrijwel alles vergt onze aandacht. Onze dagelijkse bezigheden, werk, vrienden, familie en wellicht de kinderen. Al snel cijfer je jezelf weg. Je bent te veel bezig met de dag van morgen, overmorgen of volgende week. Is dat eerlijk of haalbaar? Niet helemaal. Bovendien kan dit meerdere gevolgen hebben.

De resultaten van EFT therapie zijn veelbelovend. Steeds meer mensen hebben er baat bij; mensen met uiteenlopende klachten. Dit varieert van stressklachten tot aan PTSS naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis. Ook groot verdriet kan hiertussen passen.