Is vegetarisch eten echt zo gezond? 

27-05-2021

Steeds meer mensen worden vegetariër; maar is het ook echt zo gezond om vegetarisch te eten?

Ik zeg JA, vegetarisch eten kan perfect en is gezond.

Vegetariërs eten geen vlees. Sommigen eten ook geen vis. Iemand die helemaal geen dierlijke producten consumeert is geen vegetariër maar een veganist.

Wat zijn de voordelen?

Vegetarisch eten heeft verschillende voordelen. Ik som hieronder enkelen voor je op.

  1. Vegetarisch eten is goed voor het milieu. De veeteelt is een grote vervuiler, vooral op gebied van broeikasgassen en watervervuiling. Bovendien zorgt de vraag naar veevoeder er jaarlijks voor dat grote stukken bos gekapt worden. Kortom, minder vlees eten staat gelijk aan minder vervuiling.
  2. De veeteelt is allesbehalve diervriendelijk. Geloof de afbeeldingen van de koeien en varkens in de groene weiden niet. De realiteit is heel wat anders. Ook het slachten verloopt niet altijd op een humane manier.
  3. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een vegetarisch dieet minder risico lopen op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, enz. Dit komt omdat je met een plantaardig dieet weinig cholesterol en verzadigde vetten eet. Bijkomend hebben vegetariërs ook veel minder te kampen met obesitas.
  4. De slechte levensomstandigheden van de dieren in de veeteelt heeft, naast dierenleed, ook nog enkele andere nadelen. Zo krijgen de dieren overmatig veel antibiotica voorgeschoteld zodat ze niet ziek zouden worden. Deze antibiotica komt uiteraard ook in hun vlees terecht. Ieder zoveel tijd is zelfs al die antibiotica niet genoeg en krijgt de veeteelt te kampen met een besmettelijke ziekte. Gevolg is dat duizenden dieren nutteloos geslacht worden en dat, in sommige gevallen, ook mensen ten prooi vallen aan de ziekte.

Waar moet je op letten?

Een vegetariër (anders dan een veganist) hoeft niet noodzakelijk vitaminen of mineralen te slikken. Wel zijn er enkele zaken waar extra op gelet moet worden.

  • Dierlijk ijzer wordt veel beter opgenomen dan plantaardig ijzer. Het is dus belangrijk dat je voldoende ijzerrijke groenten eet om je ijzerniveau op een goed peil te houden.
  • Vitamine B12 is helemaal niet terug te vinden in plantaardige voeding. Wel kan je het opnemen uit zuivelproducten en eieren.
  • Eiwitten zijn eveneens een voedingsstof die we veel uit vlees halen. Opnieuw bieden eieren en zuivelproducten de oplossing. Er zijn ook enkele plantaardige bronnen van eiwitten zoals peulvruchten, granen en noten.

Wat met vleesvervangers?

Heel wat mensen grijpen bij een vegetarisch dieet naar de zogenaamde vleesvervangers. Zeker wanneer je maar net met een vegetarisch dieet start, of wanneer je beslist slechts enkele dagen in de week vegetarisch te eten.

Vleesvervangers zijn geen absolute noodzaak als je vegetarisch eet, maar het kan wel wat extra variatie brengen in je menu. Er zijn verschillende soorten vleesvervangers, denk maar aan de 'vegaburgers', aan tempé of aan tofu. De vleesvervangers die je in de winkel vindt zijn bovendien vaak verrijkt met enkele noodzakelijke vitaminen en mineralen.

Anders dan sommige mensen denken is kaas geen volwaardige vleesvervanger. Kaas bevat geen ijzer en wel veel verzadigde vetten. Ook paddenstoelen zijn in dit opzicht geen volwaardige vervangers.

Toch zijn niet alle vleesvervangers even gezond. Vaak bevatten ze veel zout of zijn ze erg hoog in caloriegehalte. Het is dus aangeraden om het etiket van je vleesvervanger goed te bestuderen.

Conclusie

Vegetarisch eten heeft heel wat voordelen, of je nu voltijds vegetarisch eet of slechts enkele dagen per week. Je helpt het milieu en vermindert het dierenleed. Bovendien is het goed voor je lichaam.

Ikzelf eet vegetarisch en heb nog geen enkele dag spijt gehad van mijn beslissing. Ik kom niets tekort en voel me goed in mijn vel. Een vegetarisch dieet is, volgens mij, zeker een aanrader!

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over een gezonde levensstijl?