Kan je stress verminderen door meditatie?

15-12-2020

Stress verminderen door meditatie


Ervaar jij wel eens een gevoel van stress? Ben je bijvoorbeeld continu aan het piekeren? Voel je je lusteloos en niet gelukkig? En heb je wellicht ook nog last van lichamelijke klachten? Dit zijn stuk voor stuk symptomen die duiden op de aanwezigheid van stress.

Mocht je te lang met stress rond blijven lopen, kan dit op den duur leiden tot een burn-out. Mocht je een burn-out krijgen, ben je echt ver van huis. Op dat moment heb je namelijk jouw lichaam (en geest) volledig opgebrand, waarna jouw lichaam lange tijd nodig heeft om volledig te herstellen. In sommige gevallen kan de nasleep van een burn-out tot wel 5 jaar duren.

Een belangrijke tip: laat het nóóit zo ver komen. Voordat je last van een burn-out gaat krijgen, is het zaak om de stress op de juiste manier aan te pakken. Je hebt hierbij twee mogelijkheden:

 • Je kunt de stress bij de wortels aanpakken. Dit betekent dat je op zoek gaat naar de oorzaak van de stress en vervolgens ga je iets aan deze oorzaak doen.
 • Je kunt de stress gaan verminderen. In dit geval richt je je niet op de oorzaak, maar puur op de symptoombestrijding. Door de stress te verminderen, weet je ook afscheid te nemen van de verschillende lichamelijke klachten.

In dit artikel lees je meer over het verminderen van de stress. Door de stress te verminderen, neem je namelijk niet alleen afscheid van de lichamelijke klachten. Nee, je gaat ook een stuk beter in jouw vel zitten én je wordt een stuk gelukkiger. Hoe je dat kunt doen? Dat bespreek ik graag in dit artikel!

Meditatie; de sleutel naar succes


In de afgelopen jaren hebben meer en meer mensen last van stress gekregen. Dat is puur het gevolg van de maatschappij waar we op dit moment in leven.
Alles moet snel gaan, de druk ligt onwijs hoog en het verwachtingspatroon is ook ongekend hoog. Merk je dat bij jezelf ook? Dan weet je dus precies waar ik het over heb.

In de schaduw van de opkomst van stress is ook de wereld van mediteren populair geworden. Waarom? Omdat meditatie het antwoord is op de vorming van stress. Door met meditatie aan de slag te gaan, kun je op een efficiënte manier jouw stress gaan verminderen.

In dit artikel laat ik je graag kennis maken met meditatie. Zo bespreek ik wat het belang van meditatie is, wat je met mediteren kunt bereiken, wat meditatie überhaupt precies is én hoe je het beste hiermee aan de slag kunt gaan.

Wat betreft dat laatste onderwerp: daarover vind je aan het einde van dit artikel een interessante cursus terug!

Wat is meditatie precies?


Voor de oorsprong van meditatie moeten we naar het boeddhisme. In deze religie was men al lange tijd geleden bezig met mediteren, waarbij de focus lag op het 'streven naar verlichting'. Door de jaren heen is die focus eigen niet veranderd.

Als ik naar de huidige definitie van meditatie kijk, kom ik uit op de volgende: "Het streven naar het leven in het nu. Door in het nu te leven, geniet je rust, van verlichting en ervaar je (even) geen stress".

Indien je langere tijd met meditatie aan de slag gaat, kun je voorgoed afscheid gaan nemen van jouw stress. Mocht je namelijk in de toekomst weer enige vorm van stress volgen, kun je direct weer gaan mediteren. Door het mediteren leef je in het nu, geniet je van de kleine dingen in het leven, kun je perfect ontspannen en weet je het stresslevel dus weer naar beneden bij te stellen.

Bij meditatie spelen de meditatieoefeningen overduidelijk een cruciale rol. Dankzij deze oefeningen kun je jouw lichaam in ruststand brengen, kun je genieten van een diepe ontspanning en neem je dus afscheid van de stress. Als je met de meditatieoefeningen aan de slag wilt gaan, heb je de keus uit verschillende oefeningen. Bij veel van deze oefeningen moet je in een kleermakerszit plaatsnemen en je handen ineen slaan. 

Waarom stress verminderen met meditatie?


Heb je op dit moment last van stress? Als je via Google op zoek naar oplossingen gaat, kom je onwijs veel verschillende oplossingen tegen. Om meerdere redenen is het interessant om met meditatie aan de slag te gaan. Eén van de belangrijkste voordelen van meditatie is bijvoorbeeld dat je niet alleen maar de stress weet te bestrijden.

Nee, met meditatie ben je ook in staat om bijvoorbeeld pijn te verzachten. Ideaal als je langdurig of chronische pijn hebt. Ook is het mogelijk om met meditatie een depressie te voorkomen, om angsten te verhelpen en om gedragsproblemen op te lossen. Zo hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat meditatie en ADHD perfect met elkaar hand in hand gaan.

Wil jij specifiek de stress in jouw lichaam verminderen? Dan is de meditatie dus ideaal. Dankzij meditatie kun je de pijn in jouw lichaam verzachten, waardoor je al snel afscheid weet te nemen van verschillende knelpunten in jouw lichaam. Deze knelpunten brengen niet alleen de stress met zich mee, maar ook de pijn in jouw lichaam.

Ondertussen weet je jouw mindset ook te trainen. Door jouw mindset te trainen, ga je eigenlijk anders in het leven staan. Je gaat niet meer continu over het verleden piekeren, maar je gaat leren om in het nú te leven. In het nú kun je immers genieten en dat is niet meer mogelijk in het verleden. Aangezien je ook niet de toekomst in eigen hand hebt, is het ook niet aan te raden om je veelvuldig op de toekomst te richten. Het draait eigenlijk maar om één ding: om het heden. 

Welke oefeningen kun je uitvoeren?


Lijkt het jou wel iets om met meditatie aan de slag te gaan? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er in ieder geval redenen genoeg om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Maar, hoe kun je dat nou het beste gaan doen? Welke oefeningen kun je zoal uitvoeren? In principe zijn onwijs veel oefeningen mogelijk.

Om je een voorbeeld te geven:

 • Stap 1: ga in een kleermakerszit zitten
 • Stap 2: leg je handen op je buik
 • Stap 3: adem 2 seconden in
 • Stap 4: adem 2 seconden uit
 • Stap 5: adem 3 seconden in
 • Stap 6: adem 3 seconden uit
 • Stap 7: etc. etc. etc.

Door een dergelijke oefening krijg jij de complete controle over jouw ademhaling. Daar krijg je een rustig gevoel van, waardoor je in een diepe ontspanning gaat komen. Als je eenmaal in die ontspanning zit, voel je de stress als het ware uit jouw lichaam verdwijnen.

Bovengenoemde oefening is slechts een simpel voorbeeld van alle mogelijkheden meditatieoefeningen. Mocht je serieus met meditatie aan de slag gaan, heb je daar meerdere mogelijkheden voor. Het beste is in ieder geval om een online cursus te gaan volgen, waarover later meer in dit artikel.

Hoe kun je met meditatie beginnen?


Als je op dit moment met meditatie aan de slag wilt gaan, kun je kiezen tussen enkele mogelijkheden:

 • Je kunt geheel zelfstandig met meditatie aan de slag gaan. Via onder meer YouTube kun je allerlei meditatieoefeningen vinden.
 • Je kunt je aanmelden bij een yogaschool of vergelijkbare school. Dergelijke scholen zijn volledig gericht op mediteren en/of op yoga.
 • Je kunt een online cursus gaan volgen.

Wat de beste mogelijkheid in dit geval is? De experts zijn het er eigenlijk wel over eens: je kunt het beste een online cursus gaan volgen. Dankzij een online cursus geniet je van veel flexibiliteit, zit je nergens aan vast en weet je ook nog een hoop geld te besparen.

Als je bijvoorbeeld wekelijks naar een yogaschool toe moet gaan, ben je al snel vrij veel geld kwijt. De school, de yogadocenten en allerlei toebehoren moeten immers betaald worden. Daar heb je bij een online yoga cursus géén last van: je kunt daardoor meer geld besparen voor andere leuke dingen in het leven.

Verder is het ook een voordeel dat je alle lessen en oefeningen op je eigen tempo uit kunt voeren. Als je bijvoorbeeld een bepaalde meditatie les nog eens wilt doen, is dat bij een online cursus geen enkel probleem. Bij een yogaschool gaat dat een stuk lastiger, aangezien je afhankelijk bent van onder meer de yogadocent.

Wat is de beste online cursus?


Wil jij gaan stress gaan verminderen met meditatie? Lijkt het jou wel iets om dat middels een online cursus te gaan doen? Dan is de online Mindfulness training absoluut aan te raden. Deze training is uitgebreid opgesteld, heeft een bewezen werking en is ook nog eens voordelig geprijsd.

Door deze eigenschappen zou óók jij in staat moeten zijn om met deze online training stress te gaan verminderen. Veel mensen zijn je al voor gegaan, waardoor zij nu een stuk gelukkiger & rustiger kunnen leven. Lijkt jou dat ook iets? Kijk jij ook uit naar innerlijke rust en geluk? Dan hoef je eigenlijk maar één ding te doen: je direct aan te melden voor de Mindfulness online training!

.