7 gemakkelijke manieren om je intuïtie te ontwikkelen.

11-08-2021

Intuïtie, wat is dat net?

We hebben allemaal intuïtie, maar wat houdt dat nu net in wanneer we zeggen dat we 'op onze intuïtie gaan vertrouwen'?

Het woord 'intuïtie' komt van het Latijnse woord 'intueor' wat beschouwen, staren, of aandachtig kijken betekent. Het komt voort uit onze gevoelsmatige waarneming van wat er gebeurt. Het is een waarneming en reactie waar geen rationeel denkproces aan te pas komt.

De werkelijke bron van onze intuïtie is niet echt gekend. Volgens sommigen is het een automatische verwerking van prikkels op basis van onze herinneringen en eerdere ervaringen. Anderen geloven dat het een spirituele ingave is, afkomstig van gidsen, engelen of de geest van mensen die ons dierbaar zijn maar zijn overleden.

Tips om je intuïtie te ontwikkelen.

Wat de bron van onze intuïtie ook is, je kan ze in ieder geval verder ontwikkelen. Hieronder geef ik je enkele tips mee waardoor je beter in contact kan komen met je intuïtie.

1. Je intuïtie heeft rust en kalmte nodig om te kunnen werken. Stress is met andere woorden een boosdoener. Maar ook overprikkeling of oververmoeidheid staan je intuïtie in de weg. Zorg dus voor voldoende nachtrust en probeer ook overdag af en toe een rustgevende pauze in te lassen.

2. Vertrouw op je gevoel, maar ook in jezelf. (Voor)oordelen zoals 'dit lukt me toch nooit' en 'wat zullen anderen denken als ik dit zeg' zorgen er voor dat je bewust je connectie met je intuïtie vermindert. Laat die (voor)oordelen dus los en vertrouw op je gevoel.

3. Wees je bewust van jezelf. Hoe voel je je? Wat ben je aan het denken? Ben je verbonden met wat je aan het doen bent, of werk je op automatische piloot? Wanneer je je niet bewust bent van jezelf, kan je je ook niet bewust zijn van je intuïtie. Meditatie en mindfulness kunnen je helpen om deze connectie met jezelf te versterken.

4. Heb geen angst van je eigen gevoelens. Niemand voelt zich graag triest of boos, maar door deze gevoelens te negeren of opzij te duwen nemen we afstand van onszelf en onze intuïtie. Laat je emoties dus toe, maar laat je er niet door overweldigen. Accepteer dat ze er zijn zonder ze te veroordelen.

5. Maak een wandeling in de natuur. De frisse lucht zorgt voor een heldere geest en de natuur heeft een kalmerend effect. En het is nog leuk ook!

6. Neem de tijd om mensen te observeren. Je kan veel leren door naar de mensen te kijken en te zien hoe zij reageren in verschillende situaties. Stel jezelf de vraag hoe jij in zo'n situatie gereageerd zou hebben. Zo leer je zowel jezelf beter kennen, als de reactie van de mensen om je heen beter voorspellen.

7. Geef duidelijk je grenzen aan. Dit is immers je volste recht. Bovendien zijn die grenzen ook een vorm van intuïtie. Het is immers je geest of lichaam dat je laat weten dat meer van het één of ander je slecht zal bekomen. Hier hangt geen rationele redenering aan vast. Door anderen over je grenzen te laten negeer je je intuïtie.

Leven met een sterke intuïtie

Met bovenstaande tips ben ik zeker dat je je intuïtie kan versterken. Dat wil niet zeggen dat je intuïtie het nooit fout kan hebben. Fouten maken is deel van wat ons menselijk maakt en dus is ook onze intuïtie niet feilloos. Gebruik fouten als leermomenten en probeer te voorkomen dat je jezelf (en je intuïtie) hiervoor gaat veroordelen.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat onze intuïtie erop gericht is ons als mens te laten groeien terwijl onze gedachten vaak uit angst ontstaan en ons proberen te beschermen. Weet je niet zeker of je gevoel gebaseerd is op intuïtie of je gedachten? Stel je dan de vraag 'helpt dit me vooruit, of zorgt dit ervoor dat er zeker niets mis kan lopen?'.

Meer weten over hoe jij je leven kan aanpakken?