Ontdek wat yoga voor je kan betekenen

11-08-2021

Wat is yoga?

Yoga heeft de laatste jaren aardig wat aan populariteit gewonnen. Maar wat is het nu net?

Belangrijk om te weten is dat yoga geen religie is. Traditionele yoga wordt beschouwd als een levensfilosofie. Je kan het ook beoefenen als een sport, maar dan loop je een groot deel van de voordelen van yoga mis.

In kort zorgt yoga voor een gezonde, gebalanceerde geest en een soepel, krachtig lichaam.

Wat is de filosofie van yoga?

Yoga is een ongelooflijk oude praktijk. De eerste sporen van deze filosofie werden teruggevonden in de Indus-vallei, waar afbeeldingen met yoga-houdingen teruggevonden werden op zegels van wel 5000 jaar oud. De klassieke yoga zoals we ze nu kennen wordt verbonden met Patanjali. Hij zorgde voor een standaardisering van de yoga.

Aan de basis van de yoga filosofie ligt het concept dat ellende bestaat omdat we onze werkelijke aard niet kennen. We zijn onwetend en de drie krachten die ons lichaam aandrijven - actie, emotie en intelligentie - zijn niet in balans.

Het doel is om in harmonie te kunnen leven, zowel met jezelf als met je omgeving. Dit brengt gemoedsrust met zich mee. Om dit te kunnen bereiken dien je volledig in balans te zijn en je ware zelf te leren kennen.

Yoga kan je dus helderheid bieden in het drukke leven. Het kan je kalmte en rust bezorgen. Het leert je om de wereld met een open, tolerante en minzame houding tegemoet te gaan.

Hoe kan je yoga beoefenen?

Er bestaan heel wat verschillende soorten yoga; dit zijn allemaal varianten op hetzelfde concept. Algemeen wordt yoga onderverdeeld in vier hoofdstelsels: Jnana yoga, Raja yoga, Bhakti yoga en Karma yoga.

De yoga die vooral in onze Westerse wereld wordt beoefend is Hatha yoga, een verdere ontwikkeling van Raja yoga.

Raja yoga heeft zijn oorsprong in de ontwikkelingen doorgevoerd door Patanjali. Deze stroming binnen de yoga heeft technieken gericht op houding, ademhaling, meditatie en extase. Via deze technieken kan je je geest zuiveren en dus helder maken. Deze zuivere geest zal vervolgens je lichaam ten goede beïnvloeden.

Hatha yoga is dus een verdere ontwikkeling van deze Raja yoga. Ze staat ook bekend als de zon-maan yoga of als de yoga van de kracht. Er is extra aandacht voor het mannelijke en het vrouwelijke, het positieve en het negatieve, voor yin en yang. Anders dan de Raja yoga heeft de Hatha yoga als doel het lichaam te reinigen en versterken zodat het lichaam de geest kan beïnvloeden. Daarom is het een heel praktische, fysiek gerichte yoga die de souplesse, kracht en uithouding van het lichaam verbetert.

Voor de volledigheid wil ik toch ook even de drie andere stelsels aankaarten:

Jnana yoga is een zeer spirituele vorm van yoga. Dit is niet verwonderlijk aangezien Jnana kennis, inzicht of wijsheid betekent. Het doel is door studie en meditatie je werkelijke zelf van je ego te kunnen onderscheiden.

Karma yoga focust zich op dienstbaarheid en de intentie waarmee je handelt. Het uiteindelijke doel is jezelf bevrijden van je egocentrische motivaties. Op deze manier zal je ziel alle karma loslaten, zowel goede als slechte, en kan je je werkelijke zelf zijn.

Bhakti yoga is een vorm van yoga gericht op liefde en toewijding. Deze vorm komt het dichtste in de buurt van een religie aangezien men zich richt naar toewijding aan of liefde voor een godheid of een goddelijk persoon. In deze vorm van yoga kan je veel riten en lofzangen terugvinden.

Is yoga iets voor jou?

Ben je op zoek naar een levensfilosofie of een praktijk waar je kalmer en zelfzekerder van kan worden? Dan is yoga misschien wel iets voor jou. Geef het zeker een kans.

Meer weten over yoga of het zelf eens proberen?