Mindfulness bij een burn-out

19-05-2021

Wat is Mindfulness bij Burn-out?

Tegenwoordig zie ik steeds meer en meer mensen die een burn-out hebben. Het zijn mensen zoals jij en ik; het kan iedereen overkomen.

Een burn-out krijg je wanneer je vergeet te stoppen. Je gaat maar door. Je gaat van de ene deadline naar de andere, doet ondertussen het huishouden, neemt nog wat werk van je collega over, ondersteunt die vriend(in) die het moeilijk heeft en natuurlijk ga je ook nog sporten voor je gezondheid. 

Wanneer je lichaam aangeeft dat het niet meer gaat, dan wordt het genegeerd want je hebt nog meer dan genoeg te doen.

Tot het niet meer kan. Bij een burn-out crasht je volledige lichaam. Het weigert nog dingen te doen, je hebt geen energie meer en je kan je niet meer concentreren. Je lichaam houdt er volledig mee op.

Mindfulness leert je hoe je tijdig kan stoppen. Het leert je aandachtig te zijn voor je lichaam en geest en helpt je de drukte en stress van je (werk)dag te verwerken.

Tips voor Mindfulness bij Burn-out

  • Je hoeft niet steeds over alles de controle te hebben. Mindfulness leert ons te aanvaarden dat we niet in staat zijn steeds de omstandigheden te controleren en maakt het mogelijk deze nood aan controle los te laten.
  • Mindfulness betekent ook dat we geregeld inwaarts keren en de vraag stellen 'Hoe voel ik mij op dit moment?'. Met dit bewustzijn kunnen we beter voor onszelf zorgen.
  • Door te leren voor jezelf te zorgen leer je ook om voor jezelf te kiezen. Het is perfect in orde om eens 'nee' te zeggen. Je geest en lichaam gaan voor.
  • Bij Mindfulness leer je objectief met je gedachten om te gaan. Het voorkomt dat je je door je gedachten laat meeslepen. Dit maakt het makkelijker om prioriteiten te stellen en zo stress te voorkomen.
  • Door je met Mindfulness te richten op het moment, wordt het makkelijker om externe prikkels buiten te sluiten. Je kan je beter concentreren op de taak waar je mee bezig bent en kan deze dan ook sneller en met minder stress afronden.

Liefs Bettina


Zin om meer over Mindfulness te weten?