Mindfulness Fase #1: automatische piloot leren kennen (+oefeningen)

28-05-2020

Mindfulness, wat is dat net?


In ons leven is het gemakkelijk om jezelf centraal te plaatsen en jezelf te zien als de belangrijkste figuur van je levensverhaal. Zo dreigen we te vergeten dat het leven meer te bieden heeft dan enkel 'IK'. Het gaat ook om de constructie die tot stand is gekomen na talloze interacties met de omgeving en anderen.

Mindfulness kan eenvoudigweg gezien worden als een bewustwording die je kan creëren door aandacht te geven, op een bewuste manier aan het 'nu', en dat zonder een oordeel te vormen. Zo kan je komen tot een dieper begrip van jezelf en tot innerlijke wijsheid.

Mindfulness laat je toe om bewuster na te denken over je leven. Het wordt ook vaak aandachtstraining genoemd, en focust vooral op het hier en nu aanwezig zijn. Je leert op een positieve en bewuste manier nadenken over het nu, met een acceptatie voor alles wat is en nog zal zijn.

Hoe kan ik Mindful worden?


Zelf Mindful leven vraag wat oefening. De eerste stap gaat je waarschijnlijk even doen inzien dat je irritaties, frustraties en verdriet in je lichaam hebt, dat is heel normaal. Door eerst met die onrust om te gaan, ga je merken dat Mindfulness je helpt te accepteren wat je dagelijks leven naar je toegooit. Ik ga je vandaag de eerste stappen uitleggen van hoe je Mindful kan leven.

Wat betekent het om op automatische piloot te leven?


Op automatische piloot leven doet iedereen wel eens. Je doet dingen van zelf, zonder er echt over na te denken, vaak terwijl je nog allerlei andere zaken aan het doen bent. Tijdens je haren wassen ben je bijvoorbeeld niet bewust je haren aan het wassen, maar ben je aan het nadenken over wat er nog allemaal moet gebeuren die dag.

Het is heel logisch dat we niet alles 100% bewust kunnen beleven. Het is een handig mechanisme dat ons helpt op een meer efficiënte manier te leven. Stel je maar eens voor dat je zou moeten nadenken elke keer je een stap zet, je ademhaalt of je knippert met je ogen.

Als je je niet thuis voelt in het NU maakt het niet uit waar je heen gaat. Want je neemt je onbehagen overal mee naartoe.  - Eckhart Tolle

Het probleem is dat we die automatische piloot net iets te vaak gebruiken. We vergeten daardoor soms wel eens bewust te genieten van wat we doen. We moeten ook kunnen genieten van de kleine dingen, die ons hier en nu gelukkig maken.

Soms sta je er niet bij stil, maar die kleine dingen die je vergeet, zijn eigenlijk heel speciaal. De natuur die beweegt, geluid maakt. Ons eigen lichaam dat toch echt wel heel goed functioneert en ons helpt.

Vaak ga je op die manier ook conclusies trekken, zonder dat je het zelf eigenlijk doorhebt. Het wordt bijna een automatische reactie om commentaar te geven, emoties niet onder controle hebben; het kan allemaal gebeuren zonder je het zelf goed beseft. Dit kan zorgen voor een onbedoelde negatieve stemming en leiden tot stress.

Hoe kan je minder op die automatische piloot leven?


Denk na bij elke handeling die je doet. Denk op voorhand ook eens na over zaken die jij onbewust aan je laat voorbijgaan, en probeer daarop de te focussen, en ze bewust te doen.

Het bewust leven en reageren is niet iets wat van de ene op de andere dag gaat lukken, het vraagt oefening. Er zijn enkele oefeningen die jou hierbij kunnen helpen.

Rozijnoefening

Voor de rozijnoefening ga ik je uitnodigen om een rozijn te pakken en op een rustig plekje te gaan zitten.

Je doet deze met de geest van een beginner. Je kan daarvoor inbeelden dat je van Mars komt, of van een andere planeet. Je wordt op aarde gedropt en je weet niets van de aarde. Je bent gestuurd met als missie: verken dit voorwerpje op de aarde. Neem bijvoorbeeld een boom; we zien zelden de unieke boom. We zien de herinnering aan de boom.

Kijk naar de dingen met een beginnersgeest. De bedoeling is je bewust te worden van onze automatische piloot. We rijden bijvoorbeeld met de auto en terwijl voeren we een gesprek, doordat we zijn afgestemd op de automatische piloot. We moeten leren te kijken naar ons leven als een beginnersgeest.

Probeer wanneer je de rozijn ziet even na te denken over volgende dingen:

  • voel je een speekselproductie die toeneemt
  • voel je de rozijn echt op je vingers
  • scan het met je ogen, wat zie je allemaal, welke textuur heeft het
  • merk de gedachten op die in je opkomen en laat ze ook toe

Bodyscan

De bodyscan helpt je om je lichaam te voelen op het bewuste moment; Je leert voelen wat je lichaam je vertelt, aangenaam of onaangenaam.

Probeer in een rustige ruimte te gaan zitten waar je geen afleiding zal hebben.

Doorloop de volgende stappen:

  1. Ga zitten en sluit rustig je ogen.
  2. Begin met je aandacht, heel bewust en zonder oordelen, op je voeten te vestigen. Begin na te denken over hoe je voeten voelen en waarmee ze in contact staan. Wat voelen ze, voel je ergens druk, voel je het bloed stromen, geven ze steun... Denk na over de temperatuur van je voeten, voelen je voeten goed aan. Voel al deze zaken op een nieuwsgierige manier, zonder ze te willen veranderen. Focus je ook op hoe je tenen voelen.
  3. Verplaats je aandacht naar boven, dus naar je enkels of onderbenen en begin hier opnieuw na te denken in grote details wat je voelt. Doe dit zonder te oordelen en op de meest bewuste manier.
  4. Ga zo helemaal, stap voor stap, naar de bovenkant van je lichaam. Vergeet niet te focussen op de spieren en hoe die aanvoelen voor jou.
  5. Laat je bewustzijn even stromen van het tipje van je hoofd tot in het tipje van je tenen. Sta terug kort stil bij elk lichaamsdeel.
  6. Leg je focus terug op je ademhaling, kom helemaal tot rust en open je ogen rustig weer.

Mediteren

Bij mediteren ga je leren hoe je een getuige kan zijn van alles wat je ervaart. Dat gaat dan over je gedachten, gevoelens en je ervaringen. Zo kan je zelf ontdekken wie je echt bent en waar je voor staat.

Er zijn verschillende soorten meditaties die voor alle mensen anders werken. Probeer daarom zelf uit wat voor jou werkt. Het zal je helpen bewuster om te gaan met wat je ervaart en het ook een plaats te geven.

Mindful lopen

Bij Mindful joggen laat je al de gadgets (behalve je schoenen uiteraard) achterwege en richt je je tijdens het lopen volledig op je lichaam en je sport.

Je loopt om je hoofd leeg te maken en je te ontdoen van stress. Door al die bijkomstige technologie achterwege te laten, ben je in staat volledig aanwezig te zijn in het nu.

Lees meer over Mindful joggen en tips die je kunnen helpen in het artikel over Mindful joggen.

Hoe jij vandaag al met Mindfulness kunt beginnen?


Je hebt nu gelezen hoe je met Mindfulness minder op automatische piloot kunt leven.

In mijn online training laat ik je stap voor stap zien hoe je echt uit je automatische piloot kunt stappen, 
zodat je bewuster kunt leven.

Het kan gewoon van thuis en is online. Zo leer jij de betekenis van Mindfulness en hoe je die in je leven kan brengen. 

.