Mindfulness Fase # 2: leven in het hier en nu

13-08-2021

Mindfulness kan je in verschillende stappen uitvoeren. Lees mijn artikel over de eerste fase 'de automatische piloot' zeker eerst. De eerste fase focust dus meer op dingen bewuster aanpakken en even nadenken bij de stappen die je onderneemt.

Laat me eerst even je hoofd opfrissen over wat Mindfulness weer net wil zeggen en laten we dan beginnen aan fase 2!

Wat is Mindfulness?

Mindfulness kan eenvoudigweg gezien worden als een bewustwording die je kan creëren door aandacht te geven, op een bewuste manier aan het 'nu', en dat zonder een oordeel te vormen. Zo kan je komen tot een dieper begrip van jezelf en tot innerlijke wijsheid.

Zoals de eerste stap al vertelde, leert Mindfulness ons bewuster nadenken over het leven. Aandachtig zijn voor de zaken die je doet. Op een positieve en bewuste manier nadenken over het nu, met een goede vorm van acceptatie voor alles wat in je hoofd opkomt.

Mindfulness in je leven accepteren en toepassen vraagt heel wat oefening. De eerste stap gaat je waarschijnlijk even doen inzien dat je irritaties, frustraties en verdriet in je lichaam hebt, dat is heel normaal. Door eerst met die onrust om te gaan, ga je merken dat Mindfulness je helpt te accepteren wat je dagelijks leven naar je toegooit.

Mindfulness is meer dan enkel bewust leven. Het houdt ook in dat je je focus legt op het hier-en-nu aanwezig zijn. Niet piekeren over wat nog gaat komen of blijven stilstaan met wat er gebeurd is in het verleden. Je kan niets veranderen buiten je huidige situatie. Probeer dan ook vooral daarop te focussen. Ik wil je daarmee graag helpen in deze blog.

Hoe focus ik me op het hier-en-nu leven?

In het hier-en-nu leven klinkt misschien eenvoudig, maar als je er echt over gaat nadenken is het niet echt duidelijk wat dat net inhoudt. Ik wil je op een eenvoudige manier uitleggen wat het hier-en-nu net is en hoe het betekenis in je leven kan krijgen.

Je zal vast al wel een gesprek gehad hebben met iemand waarin je merkte dat je heel duidelijk kon luisteren naar die persoon, je niet vast zat in je eigen gedachten, je echt volle focus had voor de woorden die uit zijn of haar mond kwamen. Dat is leven in het hier-en-nu. Al de aandacht kan naar een plek gaan, zonder je wordt afgeleid.

De betekenis van het hier-en-nu is eigenlijk heel eenvoudig. 'In het nu leven' is gewoon 'leven'. Het leven is een opeenstapeling van gebeurtenissen en momenten, maar het enige wat je nu hebt, is ook het moment waarin je nu leeft. De andere gebeurtenissen kan je enkel afspelen in je hoofd. Je kan het verleden blijven herhalen, je kan je toekomst voorstellen in je hoofd, maar je zal er nooit leven. Je hebt immers enkel het moment waarin je nu zit.

Je hebt vaak zoveel gedachten, zoals iedereen, waarbij je je zorgen maakt of nadenkt over je job, je leeftijd, je familie; je leven kan je zeggen. Maar nee, dat is gewoon je levenssituatie, je leven zelf is het hier-en-nu en echt gewoon het genot van het huidige moment.

Het is daarbij ook heel belangrijk te accepteren wat je nu hebt. Je kan niets meer of minder doen om in dit moment te leven. Wees gewoon alert van het nu, en je zal zien dat alles meer helder wordt, en er vooral geen plaats is voor problemen.

Denk even aan een film. Je kijkt die toch ook niet om zo snel mogelijk het einde te weten? Als je naar de bioscoop gaat bijvoorbeeld, dan ga je voor de ervaring van het moment. Om van elke minuut film te genieten. Zo zou het ook moeten zijn voor jou leven.

Hoe kan in het hier-en-nu leven mij helpen?

Vaak maak je in je hoofd, net zoals ik wel eens doe, problemen over wat je nog allemaal moet doen, hoe je gisteren reageerde op die persoon, waar je over 5 jaar wil staan... Zoveel zorgen, die je eigenlijk gewoon kan vermijden door in het hier-en-nu te leven. Denk maar eens na over je problemen, die bevinden zich toch bijna allemaal in het verleden of in de toekomst, niet? Denk dan vooral 'het verleden is voorbij, de toekomst moet nog komen, het heeft geen macht over mijn nu'.

Als je met die instelling kan leven zal je zien dat het allemaal veel eenvoudiger is. Je kan tot rust komen, je kan op je gemak zijn en gewoon genieten van waar je je nu bevindt in het leven. Zoek geluk niet in morgen, niet in wat je gisteren deed, maar in het moment dat je nu beleeft. Zo zal je zien dat het zinnetje 'geluk zit in de kleine dingen' wel echt kan kloppen! Probeer het zeker eens!

Tips om in het hier-en-nu te leven

= focus op stiltes

Focus op de stiltes in je gesprekken. Niet denken 'oh nee, het is stil ik moet terug over iets babbelen'. Denk gewoon over hoe bewust je bent in het nu en probeer aan geen andere gedachten over het verleden of toekomst te denken. Wees nu aanwezig.

= heb elke dag kleine momenten van aandacht

Probeer niet te leven met het script van de dag, maar probeer te leven met een bewuste blik naar iedereen. Denk na als mensen aan je vragen 'alles goed' of wanneer jij het aan hen vraagt. Denk na over dat 'ja, alles goed' een gemakkelijk antwoord is om te geven, maar dat dit niet altijd een juist antwoord is.

= zeg ja tegen ieder moment

Wanneer je vecht tegen alles wat er in je leven gebeurt, zal je merken dat het leven je alleen maar harder doet terugvechten. Denk daarom eens na over het nu en zeg gewoon 'ja' tegen het leven, zo zal je zien dat je het moment kan accepteren voor wat het is.

Wil jij Mindful leven?

Deze tips kunnen jou helpen meer in het hier-en-nu te leven. Ik hoop dat je iets hebt bijgeleerd en je het kan toepassen in je dagelijkse leven. Als je meer interesse hebt in Mindfulness, kan ik je helpen!

Samen met mij kan je een programma volgen. Zo leer jij de betekenis van Mindfulness en hoe je die in je leven kan brengen.

Wil je meer weten over Mindfulness?