Mindfulness Fase # 3: van doen naar zijnsmodus (+oefeningen)

13-08-2021

Zoals je hier misschien al gelezen hebt, kan je Mindfulness leren leven in verschillende stappen. Lees zeker eerst over stap 1 en stap 2 in mijn vorige blogs, want deze blog wil ik je wat meer vertellen over de derde stap. Deze derde stap gaat je leren hoe je niet alleen moet focussen op doen, maar ook gewoon kan zijn. Het klinkt misschien nog wat vaag, maar laat het me je uitleggen, en je zal zien dat het eigenlijk heel eenvoudig te bereiken is.

Mindfulness leren leven klinkt misschien als een hele opdracht, maar weet dat het allemaal van je mindset afhangt. Zoals ik hier ga tonen, kan je het echt in kleine stappen in je leven integreren en moet het geen drempel zijn. Iedereen kan Mindfulness leven, het is echt niet moeilijk. Ik vind ook dat je altijd moet proberen gelukkig te zijn en tevreden in je leven, en ik geloof echt dat Mindfulness daarbij kan helpen. Laat me beginnen met even te herhalen of introduceren want Mindfulness is, en erna ga ik je wat vertellen over de stap die jij kan zetten!

Succes :)

Wat is Mindfulness

Mindfulness kan eenvoudigweg gezien worden als een bewustwording die je kan creëren door aandacht te geven, op een bewuste manier aan het 'nu', en dat zonder een oordeel te vormen. Zo kan je komen tot een dieper begrip van jezelf en tot innerlijke wijsheid.

Zoals de eerste stappen al vertelden, leert Mindfulness ons bewuster nadenken over het leven en je meer leven in het hier-en-nu. Aandachtig zijn voor de zaken die je doet. Op een positieve en bewuste manier nadenken over het nu, met een goede vorm van acceptatie voor alles wat in je hoofd opkomt. Niet piekeren over wat nog gaat komen of blijven stilstaan met wat er gebeurd is in het verleden. Je kan niets veranderen buiten je huidige situatie. Probeer dan ook vooral daarop te focussen.

Mindfulness in je leven accepteren en toepassen vraagt heel wat oefening. Laat me je nu uitleggen welke oefeningen kunnen helpen, zeker als je wil focussen op de derde stap, namelijk van doen naar zijn gaan.

Van doen naar zijn-modus

De derde stap focust eigenlijk volledig op je lichaam. Wist je dat je Mindfulness niet enkel beoefent met je geest, maar dat je lichaam ook een belangrijke factor is in het proces? Je gaat je lichaam leren gebruiken als een soort anker. Dat door je bewust te worden van je dagelijkse houding.

De doe-modus is waar een mens vaak in verkeert en waar ik je ook meer over verteld heb in de eerste stap: de automatische piloot. Je gaat handelen zonder stil te staan bij de gevolgen, bij wat je nu op het moment zelf aan het doen bent en wat dat allemaal betekent. Met die modus ben je hoofdwaarschijnlijk wel vertrouwd mee, want ik herkende die ook vaak in mijn leven. Dit is deels door onze cultuur, en het is moeilijk zo niet te denken of te leven. We hebben het gevoel dat ons overleven ervan afhangt, want dit is de enige manier van werken.

De doe-modus is dus eigenlijk ook altijd doelgericht. Zo studeren we om een doel, werken we om een doel en je focust daarmee op zaken in de toekomst. We willen steeds meer en het nu is niet meer goed genoeg en we willen beter voor onszelf in de toekomst. Er is niets mis met een goed leven te willen hebben, maar wat als je nu eens focust op hoe het nu met je gaat? Ik heb geleerd dat het niet enkel gaat over wat je in de toekomst wil, maar dat het moment nu is wat telt. Morgen is niks zeker, van vandaag kan je een succes maken.

De doe-modus zorgt vaak voor stress. Je focust zo op de goede dingen die je wilt, dat je niet kan inzien dat je misschien wat veel hooi op je vork neemt. Dit is zoals ik in stap 2 al uitlegde, alles draait over in het hier-en-nu aanwezig zijn en leren genieten van het moment nu.

De zijn-modus dan, gaat niet over stilzitten, lui zijn en niets ondernemen. Nee, het gaat er net om dat je bewuster wordt van wat er net is. Dit zowel in actieve als rustige momenten. Die bewuste blik gaat ervoor zorgen dat je dingen anders beleeft, of ze nu aangenaam of onaangenaam zijn.

Je zit op een bankje. Mensen wandelen je voorbij. Je ziet de wolken bewegen. Dit kan voelen als iets wat zo aan je voorbij gaat, maar dit kan ook heel aangenaam zijn, want het overkomt je gewoon. Gewoon hoofd leegmaken en even kijken en in je opnemen wat er nu net gebeurt. Het moment waar je nu in bent is volledig, dat heb je helemaal, en je kan er ook helemaal in aanwezig zijn.

In de zijn-modus moet je niet inzien dat het moment perfect is, je moet gewoon proberen in te zien dat je alleen dat moment hebt, er maar een versie is voor jou, en jij die op dit moment mag beleven, geweldig toch? Je kan gewoon ontspannen, ook je lichaam mag rust krijgen. Aanschouw je moment, je leven, en accepteer en sta open voor dat moment.

Hoe herken je de modus waarin jij je bevindt?

Weet dat wanneer je in de zijn-modus bent, dit niet gelijk staat aan stilzitten. Je neemt gewoon je aandacht voor wat je doet en zonder te denken wat de uitkomst moet zijn of wat het gevolg is, leef je in het nu.Bewustzijn is heel belangrijk.

De doe-modus kan soms zelfs eerder benoemd worden als een stilstaande modus. Doordat je zo vast kan geraken in je gedachten en je leven, kan het goed zijn dat je zoveel stress krijgt en gaat piekeren, dat je vast komt te zitten. Probeer dit te vermijden! Iedereen geraakt wel eens in zo'n spiraal, maar weet dat je daar terug uitgeraakt, als ik dat kan jij ook! Laat me je vertellen welke oefeningen daarbij kunnen helpen.

Oefeningen in de zijn-modus

Probeer de 7 houdingen van Mindfulness. Op die manier zal je zien dat je uit je doe-modus kan en kan focussen op zijn. Ik probeer deze vaak, gewoon omdat het zo laagdrempelig is en je vol overgave kan gaan voor 'zijn'.

  • Niet-oordelen
  • Vertrouwen
  • Niet-streven
  • Accepteren
  • Geduld
  • Loslaten
  • Frisse blik

Deze houdingen zijn kenmerkend voor de zijn-modus. De houdingen staat sterk tegenover de houdingen die je hebt in de doe-modus. Daar ervaar je vaak sterkere emoties die inspelen op je impulsen en je daardoor ook minder onder controle hebt. Het zijn eigenlijk houdingen die je kunnen inspireren in je dagelijks leven.

Probeer je problemen eens op die manier aan te pakken. Denk als je te laat op je werk bent van 'laat het los, ik ben nu aangekomen op het werk en ik zal er een goede dag van maken'. Denk als iemand een andere mening heeft van 'ik ga niet-oordelen, ant iedereen is anders en dat is ok, met een frisse blik ga ik misschien nieuwe interessante uitgangspunten leren kennen'.

Denk er ook aan dat al die houdingen samenhangen en je ze samen kan integreren in je leven.

Wil jij Mindful leven?

Deze tips kunnen jou helpen meer in het hier-en-nu te leven. Ik hoop dat je iets hebt bijgeleerd en je het kan toepassen in je dagelijkse leven. Als je meer interesse hebt in Mindfulness, kan ik je helpen!

Samen met mij kan je een  programma volgen. Zo leer jij de betekenis van Mindfulness en hoe je die in je leven kan brengen.

Wil je meer weten over Mindfulness?