Ontdek hoe je je stofwisseling kunt versnellen zodat je beter afvalt

11-08-2021

Wat bepaalt je stofwisseling?

Stofwisseling en spijsvertering zijn twee verschillende zaken. Dat deze twee met elkaar vermengd worden is een vergissing die ik wel vaker hoor.

Je stofwisseling is de verzameling van biochemische processen die plaatsvinden in je cellen. Deze processen worden verzameld onder twee soorten: Katabolisme, wat alle processen omvat waarbij onze cellen stoffen afbreken om er energie uit te halen, en anabolisme, wat alle processen omvat waarbij energie verbruikt wordt.

Het is deze stofwisseling die bepaalt hoeveel calorieën je verbrandt. Er zijn verschillende factoren die bepalen juist hoe snel je stofwisseling gaat, sommigen ervan zijn genetisch, andere kan je zelf een sterke boost geven.

Wat draagt bij aan je stofwisseling?

60% van hoeveel calorieën per dag voor jou optimaal zijn wordt bepaald door je ruststofwisseling. Dit is de stofwisseling die plaatsvindt wanneer je geen inspanning aan het leveren bent. Dus ook 's nachts als je aan het slapen bent. Van de overige 40% wordt zo'n 30% bepaald door je lichamelijke activiteit, en zo'n 10% door je spijsvertering.

Je ruststofwisseling vindt plaats in 'actief weefsel'. Dit is weefsel dat dus 24 uur per dag brandstof verbruikt. Onder dit actief weefsel vallen onder andere onze spieren. Een gespierd persoon verbrandt in rust dus meer calorieën.

Een andere vorm van actief weefsel is bruin vet. Bruin vet is een vorm van vet dat mitochondriën bevat. Mitochondriën zetten energie om naar warmte. Bruin vet verbruikt dus het vet in ons lichaam om onze temperatuur op peil te houden.

Hoe je stofwisseling boosten?

Er zijn aardig wat dingen die je kan doen om je stofwisseling te versnellen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen om minder koolhydraten en meer eiwitten te eten. Eiwitten hebben verschillende voordelen. Ze geven je snel een verzadigd gevoel maar ze verhogen vooral de spiermassa, en dus je actief weefsel. Bovendien moet je lichaam meer energie verbruiken om eiwitten om te zetten naar vet dan wanneer het koolhydraten omzet.

Dit klinkt misschien raar, maar je lichaam verbruikt energie om energie uit je voedingsstoffen te halen. Uiteraard komt er meer energie vrij dan dat er verbruikt wordt. In geval van eiwitten gaat zo'n 25% van de energie verloren naar dit omzettingsproces. Dit wil zeggen dat wanneer je 100 kcal aan eiwitten eet, er maar 75 van overblijven na de vertering. Bij koolhydraten gaat er maar zo'n 8% verloren.

Ook een stevig ontbijt eten helpt je stofwisseling. Dit heeft verschillende redenen. Als eerste zorgt het er als het ware voor dat je lichaam in gang schiet. Je spijsvertering wordt weer opgestart en ook andere processen binnen je lichaam worden weer wakker na een nachtje rust.

Zonder ontbijt riskeer je ook dat je lichaam denkt dat er een voedseltekort is. Je bent immers inspanningen aan het leveren zonder dat het hier energie voor gekregen heeft. Er wordt dan cortisol aangemaakt, een hormoon dat je lichaam ertoe aanzet zoveel mogelijk vet op te slaan. Iets wat we dus absoluut niet willen.

Heb ook geen schrik om geregeld een gezonde snack te eten. Door geregeld wat te eten houd je je spijsvertering op gang en je bloedsuikerspiegel stabiel. Beiden zorgen ervoor dat je lichaam beter energie kan verbranden.

Als laatste een tip die misschien niet altijd even aangenaam is, maar wel effectief: even kou lijden geeft je stofwisseling eveneens een boost. Het activeert het bruin vet, hetgeen vervolgens vetten gaat verbranden om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Eindig je douche bijvoorbeeld door even onder een koude straal te staan (niet te lang, ga jezelf niet onderkoelen!) en slaap in een niet te warme kamer. De optimale temperatuur om bij te slapen is 18°C.

Meer weten over een gezonde levensstijl?