Ontdek hoe jij zonder spijt kan leven

27-05-2021

Wat is spijt?

Spijt is het gevoel dat je een kans gemist hebt. Je hebt een opportuniteit aan je voorbij laten gaan. Zo had je misschien graag het gesprek op een positievere noot laten eindigen, of was het blauw kleuren van je haar toch niet zo'n goed idee.

Het is een pijnlijk gevoel, spijt, het besef dat je kans definitief voorbij is. Vaak creëren we ook een heleboel 'wat als' scenario's. Ikzelf betrap me er af en toe toch op in dit denkpatroon verstrikt te raken.

Gelukkig kan je spijt voorkomen en loslaten. Hieronder heb ik telkens 10 tips neergeschreven over het voorkomen en loslaten van spijt.

10 tips om spijt te voorkomen

1. Neem je gezondheid niet als vanzelfsprekend 

  • Als voedingscoach wordt ik vaak geconfronteerd met mensen die hun gezondheid als vanzelfsprekend beschouwen. Vaak hoor je ze achteraf zeggen 'had ik maar ...'. Voorkom dit door aandacht te besteden aan je gezondheid. Zorg voor jezelf en geef spijt zo geen kans.

2. Neem je eigen beslissingen

  • Bepaal zelf hoe je leven eruit ziet. Laat anderen niet bepalen wat je moet/wil doen, maar beslis zelf. Zelf probeer ik wel steeds mijn beslissingen goed te overdenken, want het zijn vaak de impulsieve beslissingen waarvan je later spijt krijgt.

3. Vermijd nutteloos entertainment

  • Vandaag de dag lijken de mogelijkheden tot entertainment eindeloos. Hoewel ze je plezier bezorgen, bezorgen ze je geen voldoening. Het zijn lege ervaringen. Probeer je leven te vullen met ervaringen die je voldoening geven. 

4. Stel je geluk niet uit

  • Je moet niet al je doelen bereiken om gelukkig te worden, nee, eerder omgekeerd, word eerst gelukkig en focus je dan op je doelen.

5. Geld is slechts papier

  • Geld mag nooit het doel van je leven worden. Net als entertainment bezorgt dit je een leeg gevoel. Verdien geld om te leven, leef niet om geld te verdienen.

6. Wees eerlijk in je relaties

  • Ben je gefrustreerd of gekwetst in een relatie? Uit dit gevoel en bespreek het. Heb je het gevoel dat je relatie je niet langer gelukkig maakt? Wees dan niet bang om ze stop te zetten. Ongeuite emoties vormen vaak een bron van spijt.

7. Zelfvertrouwen

  • Laat je niet in de weg zitten door een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent prachtig! Je bent sterk! Je bent geweldig! En laat niemand je ooit iets anders wijsmaken.

8. Risico's nemen

  • Durf af en toe eens een risico te nemen. Maak de beslissing weloverwogen, maar kies niet steeds voor de veilige optie. Het is vaak uit het risico dat je de beste ervaring op doet.

9. Geniet van het leven

  • Laat je eens verwennen, wees je bewust van het leven, leef in het nu. Je mag gerust wat tijd voor jezelf nemen. Mindfulness kan je bovendien helpen bewuster te worden van het moment om zo meer rust te krijgen in je leven.

10. Een positieve kijk

  • Sta steeds positief in het leven. Een pessimistische kijk zal je blind maken voor de opportuniteiten om je heen. Zo voorkom je een gemiste kans.

10 tips om spijt los te laten

1. Leer uit je fouten

Je hebt spijt want je hebt een fout gemaakt. Leer hieruit en voorkom herhaling.

2. Ontdoe jezelf van je masker

Wees jezelf, doe jezelf niet voor als iemand anders. Dit hindert je en voorkomt dat je eerlijk kan zijn. Bovendien is het vermoeiend.

3. Kijk naar het geheel

Het is niet meer dan normaal dat je naar je eigen rol in de gemiste kans kijkt, maar denk ook eens aan de anderen. Misschien heb je met je fout een vriend(in) heel erg blij gemaakt?

4. Het is neutraal

Vaak is spijt het gevoel dat je niet alles uit een situatie hebt kunnen halen. Je kan er ook anders naar kijken en erkennen dat je er niet slechter van geworden bent. Dat is ook belangrijk.

5. Ongecontroleerd

Iedereen heeft graag controle over de dingen. Het kan je helpen als je toegeeft dat je niet steeds over alles controle moet hebben. Misschien leidde een onvoorziene omstandigheid voor de beslissing die je nam?

6. We groeien allemaal

Ja, je bent er weer wat wijzer van geworden!

7. Heb een open geest

Misschien creëert hetgeen je nu spijt van hebt wel opportuniteiten in de toekomst? Bekijk de zaak met een open blik.

8. Relativeer

Ok, je auto was mooier geweest in het zwart dan in het grijs, maar hij rijdt wel heel erg goed. Alles heeft zijn positieve en negatieve kanten.

9. Spiegel jezelf niet

Heb geen spijt omdat iemand anders uit dezelfde beslissing betere resultaten gehaald heeft. Je bent je eigen persoon. Focus je op je eigen kwaliteiten.

10. Verwacht niet teveel van jezelf

Misschien heb je wel iets indrukwekkends gepresteerd, maar liggen je eisen wat te hoog? Het hoeft niet altijd meer of beter te zijn. Het is oké om gelukkig te zijn met wat je doet en gedaan hebt.

Conclusie

Spijt is een heel gekende en pijnlijke emotie waar we allemaal al mee te maken hebben gehad. Vaak lijkt het onoverkomelijk, of een last die je altijd mee zal dragen.

Ik hoop dat bovenstaande tips je kunnen helpen om spijt te voorkomen en/of los te laten. Heb je hier toch nog hulp voor nodig, dan mag je me steeds contacteren.

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over hoe jij aan persoonlijke groei kan doen?