Ontdek hoe mindfulness helpt bij kinderen, zodat ze rust vinden in hun hoofd.

11-08-2021

Wat is mindfulness?

Iemand die mindful leeft, leeft bewust in het hier en nu. Het doel van mindfulness is het observeren van wat er gebeurt, zowel om je heen als in je innerlijke beleefwereld, zonder hierover te oordelen.

We hebben allemaal zo van die dagen waar we op het einde van de dag niet goed weten waar al onze tijd naartoe gegaan is. Dat maakt ons onrustig. Vaak gaan we ook piekeren over wat we in het verleden gedaan hebben en wat we allemaal nog moeten doen in de toekomst.

Wanneer je mindful leeft, ben je veel aandachtiger in je leven. Omdat je je bewust bent van wat je voelt, kan je veel beter je (automatische) reacties reguleren. Je kan ook eenvoudiger oordelen of iets het al dan niet waard is om je zorgen over te maken.

Bij mindfulness accepteer je de situatie waarin je je bevindt, en kies je bewust hoe je erop gaat reageren.

Ook voor kinderen?

Ook kinderen kunnen baat hebben bij het leren van mindfulness. Er wordt immers steeds meer van hen verwacht. Denk maar aan de sportclub, naar school gaan, huiswerk, feestjes, enz. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen al zo jong als 6 jaar oud gaan piekeren en slecht slapen.

Mindfulness kan hen hierbij helpen.

Wist je dat jonge kinderen van nature eigenlijk al mindful zijn? Een deel van mindfulness is in het nu leven en stilstaan bij de kleine dingen. Hoe vaak zien we een klein kind niet helemaal opgaan in een bloem of een lieveheersbeestje? Het is pas als ze ouder worden dat er verwacht wordt dat ze meer meedraaien in de 'echte' wereld, en daar is vaak geen tijd om je te verwonderen over een bloem.

Daarom is het belangrijk dat niet alleen je kinderen deze midnfulness leren, maar ook jijzelf als ouder. Hoe kan je immers van je kind vragen om aandachtig met iets bezig te zijn als ze zien dat jij telkens je sociale media checkt?

Uiteraard zijn de mindfulness oefeningen voor volwassenen en kinderen verschillend. De mindfulness oefeningen voor kinderen vragen echter meestal input van de ouders, jij dus. Je kan je kind mindfulness aanleren door hun aandacht te richten op wat er om hen heen gebeurt, of hoe ze zich voelen. Je leert hen dat niet alles 'goed' of 'slecht' is en dat ze naar anderen kunnen kijken zonder te oordelen. Veel oefenen is de boodschap, zowel voor jezelf als voor je kind.

Wat zijn de voordelen?

Mindfulness bij kinderen heeft heel wat voordelen. De grootste hiervan is dat ze al van jonge leeftijd leren omgaan met stress. Omdat ze leren zich bewust te zijn van hun eigen gevoelens, leren ze ook deze te reguleren. Kinderen die mindfulness kennen zullen dus minder snel angstig of boos reageren omdat ze beter kan begrijpen welke emoties ze voelen.

Naast leren omgaan met stress en emoties, heeft mindfulness ook een positieve invloed op het concentratievermogen. Bovendien versterkt mindfulness het geheugen. Beiden maken het schoolgaan heel wat aangenamer.

Andere voordelen van mindfulness voor kinderen is dat het gepieker vermindert waardoor ze makkelijker inslapen. Slaap is belangrijk voor het verwerken van alles wat ze die dag geleerd hebben. Mindfulness zorgt er eveneens voor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze zich beter kunnen inleven in anderen, wat hen vriendelijker maakt voor elkaar.

Kortom, mindfulness voor kinderen heeft aardig wat voordelen.

Hoe kan Mindfulness helpen?

Er werd bewezen dat Mindfulness één van de beste remedies is tegen (terugkerende) depressie. Het helpt je om te gaan met je negatieve gedachten en emoties.

Veel therapieën focussen op het positief maken van je gedachtenpatronen en het ondernemen van actie. Hierbij wordt vaak vergeten om de depressie te aanvaarden en echt te voelen. Er wordt ons geleerd om alle negativiteit te onderdrukken waardoor ze steevast op een ander moment weer de kop op steekt.

Mindfulness staat ons toe de depressie lichamelijk te voelen en leert ons hiermee om te gaan. Belangrijk is om de emoties en gevoelens niet te onderdrukken of te veroordelen. Je leert om niet te reageren op de negativiteit en deze gewoon aan jezelf voorbij te laten gaan.

Ik wens je alvast veel sterkte in deze moeilijke tijden. Geloof ook in jezelf.

Veel liefs,

Bettina!

Wil je meer weten over Mindfulness?