Onze gedachten, onze kracht

03-06-2021

Ik denk, dus ik ben - René Descartes

We denken allemaal, vaak 24/7. We denken na over hoe we een probleem op het werk gaan oplossen of we stellen een to-do lijstje op voor het huishouden. We vragen ons af wat we gaan klaarmaken voor het avondeten. We bedenken dat het een mooie dag is voor een wandeling of we vragen ons af of het feestje van de buren ons veel lawaaioverlast zal bezorgen.

Wat we denken heeft een sterke invloed op ons dagdagelijks leven. Negatieve, pessimistische, ontevreden en boze gedachten zorgen er voor dat wij ons ook zo gaan voelen. Het leven lijkt uit niets anders dan problemen te bestaan, het leven is zwaar, het zit ons niet mee. We krijgen stress.

Positieve, vrolijke, hoopvolle en liefdevolle gedachten daarentegen geven ons een ontspannen en optimistisch gevoel. Het leven gaat vrolijk verder, problemen zijn eenvoudig op te lossen, we voelen ons goed in ons vel.

Opmerkelijk nietwaar? Nog wat sceptisch? Denk even aan de laatste keer dat je ziek was. Hoe voelde je je voorheen? Was je de weken voorafgaand aan je ziek zijn vrolijk? Of overheersten eerder negatieve, angstige en sombere gedachten? Onze gedachten hebben een sterke invloed op onze gezondheid.

Laten we positief blijven

Goed nieuws: ben je goed in negatief denken, dan kan je ook goed zijn in positief denken. Het is een kwestie van het verleggen van je focus. Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet altijd. Brain Trainingen kunnen je hier bij helpen. Hieronder alvast enkele tips om je op weg te helpen.

Een gedachte is alleen maar een gedachte. Ze regeren je leven niet. Je kan kiezen om ze niet meer te denken. En dat is belangrijk, want negatieve gedachten creëren meer negatieve gedachten. Ze vormen een eindeloze spiraal die je bewust moet onderbreken.

Onderbreek je negatieve gedachten door je op iets tof te richten. Zet je favoriete muziek op, bel even naar je beste vriend(in), doe een dansje. Het maakt niet uit, als het maar leuk is. Realiseer je ook dat het leven reeds heel wat mooie dingen bevat maar dat we ze vaak voor lief nemen: dat je gezond bent, dat je je fitnessabonnement kan betalen ook al ga je niet echt fitnessen, dat je hond iedere dag blij is als je terug komt van het werk.

Het klinkt misschien cliché, maar beweeg! Wanneer je vast zit in je hoofd is een fysieke inspanning een prima manier om los te komen. Als je te hard nadenkt als je loopt, dan ben je gedoemd ergens tegenaan te lopen, of om met je kont op de grond te eindigen.

Realiseer je dat negatieve gedachten geen oplossing vormen. Ze laten je zien wat er mis is, niet wat er verbeterd kan worden. Het zijn net positieve gedachten die de oplossing zullen bieden. Beslissen dat een oplossing kan gevonden worden is al een grote stap vooruit ten opzichte van herhaaldelijk vaststellen dat er een probleem is.

Het volledig uitbannen van negatieve gedachten is uiteraard een utopie. In plaats van je te verzetten kan je ook een vast tijdstip inplannen waarop je negatief mag denken. Best zo laat mogelijk in de dag. De kans is groot dat je, van zodra het tijdstip daar is, helemaal geen zin meer hebt om negatief te zijn. Je hebt andere en leukere dingen om te doen!

Ben jij overtuigd om positief te denken? Terecht! Als je nog met wat twijfels zit, kan je altijd eens een momentje met ons inplannen om zo echt een plan van aanpak te vormen. Wij geloven in jou! 

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over hoe jij je leven kan aanpakken?