Saboterende gedachten die je los moet laten voor een gezonde levenswijze (en hoe je ze kan veranderen)

06-01-2020

Iedereen heeft wel eens mindere dagen, jij toch ook? Daar is helemaal niets mis mee. 

Het is zelfs heel logisch, maar dat wil niet zeggen dat we er niks aan kunnen doen. 

Ik ga je met dit artikel helpen nadenken over de gedachten die je hebt. Zo kan je ze omzetten tot iets dat jij begrijpt en een plaats kan geven. 

Als je meer informatie wil over coaching, lees dan zeker mijn ander artikel daarover! 

De invloed van gedachten

Onze gedachten hebben aardig wat invloed op onze stemming. Als we negatieve gedachten in ons hoofd hebben zitten, dan is de kans groot dat je je in een slechte stemming bevindt.

Zit je hoofd vol positieve gedachten, dan ben je ongetwijfeld in een vrolijke bui.

Diezelfde gedachten beïnvloeden ook ons gedrag. Als je denkt dat je goed bezig bent, dan zal je je werk met zelfvertrouwen voorbrengen. Heb je het gevoel dat je niet voldoende gepresteerd hebt? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk iets terughoudender zijn wanneer je je werk voorlegt.


Gedachten voor een gezonde levenswijze

Je vraagt je misschien af wat dat te maken heeft met een gezonde levenswijze. Wel, door de invloed die onze gedachten op ons hebben, kunnen ze je poging tot gezond en bewust zijn in de weg zitten.

Als je een dagboek bijhoudt, dan is het interessant om daar ook je gedachten omtrent je eten, je gewoontes, je handelingen bij te zetten. Op deze manier word je je bewust van de negatieve gedachten die ertussen sluipen. Deze werken je tegen. Ze geven je een slecht gevoel, ofwel over wat je eet, ofwel over je zelfbeeld. Waar het ook over gaat, ze maken het gezond zijn heel wat moeilijker.

Het is belangrijk je te realiseren dat gedachten geen feiten zijn. Het is niet omdat je iets denkt dat het ook zo is.

Wat doe je dan met die negatieve gedachten? Ze opmerken, vooral op het moment dat je ze denkt, en erkennen dat ze je niet verder helpen is een eerste stap. Als tweede kan je de gedachte actief in vraag gaan stellen. Is wat je denkt eigenlijk wel waar? Of is het iets wat je zomaar denkt? Helpt de gedachte mezelf? Of is het een dwangmatige gedachte die je tegenwerkt?

Mindfulness is een techniek die je kan helpen bewust te worden van wat je denkt. Ze helpt je ook om te gaan met wat er in je hoofd gebeurt. Zo kan je mindful wandelen, mindful joggen en mindful eten proberen.

De derde stap is het omdraaien van je gedachten. Je maakt van de negatieve gedachte een positieve.

Ik geef je hieronder enkele voorbeelden.

1. "Na deze training kan ik me wel wat lekkers veroorloven"

Hoewel geen negatieve gedachte, is het wel een gedachte die je niet vooruit helpt. Hou je motivatie hoog door jezelf iets anders dan eten te beloven. Neem een warm bad of zet je favoriete muziek op.

2. "Het zit in mijn genen. Ik ben gedoemd om ongelukkig te zijn"

Beslis er resoluut voor om goed voor jezelf te zorgen. Als je alles doet wat je kan, dan is er niets om je slecht over te voelen.

3. "Ik eet enkel nog gezonde dingen"

Jezelf volledig van al het 'ongezonde' afzweren, geeft al snel het gevoel dat eten een verplichte, onaangename zaak is. Doe dit niet. Vervang deze gedachte met het voornemen om, wanneer je iets lekkers en 'ongezond' eet, dit met mate te doen. Af en toe een klein stukje chocolade kan heus geen kwaad.

4. "Ik at deze namiddag een stuk taart dus eet ik beter geen avondeten"

Maaltijden overslaan is geen goed idee. Je krijgt al snel een rammelende maag en hoe sterk je karakter ook is, je krijgt ongetwijfeld zoveel honger dat je toch begint te eten. Op dat moment eet je hoogstwaarschijnlijk nog meer ongezonde zaken. Sla de maaltijd niet over maar beslis om de komende dagen wat meer te bewegen.

5. "Dit is saai. Laat ik wat eten"

We eten allemaal wel eens uit verveling. Probeer hier alternatieven voor te vinden. Bel die vriendin op die je al even niet meer gehoord hebt.

Je gedachten kunnen je zowel helpen als tegenwerken wanneer je probeert gezond te zijn. 


Probeer deze zaken in gedachten te houden wanneer jouw negatieve gedachten het even overnemen. 

Als je nog meer wil weten, lees dan zeker dit artikel!


Wat nu? 

Ik kan me inbeelden dat je deze informatie hierboven interessant vond, maar niet dadelijk weet hoe je ze stap voor stap kan toepassen. Ik heb daarvoor de oplossing.

Ik wil je graag op weg helpen met een behulpzame babbel! Samen kunnen we dan op zoek gaan hoe jij het beste uit je leven kan halen en je levenskwaliteit kan vergroten zodat je terug gelukkig kunt genieten van het leven.

Je kan gewoon het gemakkelijke pad volgen!