Slank af door je zelfbeeld te veranderen

11-08-2021

Wat vormt je zelfbeeld?

Je zelfbeeld is hoe jij over jezelf denkt. Het heeft invloed op je zelfvertrouwen en hoe je in het leven staat. Vind je jezelf een toffe madam? Of denk je dat je eigenlijk niet veel voorstelt?

Het vormen van je zelfbeeld start al wanneer je nog een kind bent. De manier waarop je ouders naar zichzelf keken, en hoe ze jou al dan niet ondersteunden, heeft een sterke invloed op hoe jij over jezelf bent gaan denken. Dit wordt alleen maar versterkt in de pubertijd.

Wanneer je slecht over jezelf denkt, of wanneer anderen je het gevoel geven dat je niet veel waard bent, dan ga je dit na een tijd ook geloven. Dit vermindert je zelfvertrouwen en hangt als een constante, negatieve sfeer om je heen.

Wat is de invloed op je dieet?

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, dan wordt succesvol afslanken alleen maar moeilijker. Het zorgt immers voor een stemmetje in je hoofd dat je tegenwerkt. Misschien heb jij jezelf ook al eens verteld dat je nu eenmaal gedoemd bent om dik te zijn; het zit nu eenmaal in de genen? Of misschien zelfs dat je het niet waard bent om slank te zijn?

Verder kunnen de negatieve gevoelens die bij een negatief zelfbeeld horen er voor zorgen dat je eetbuien krijgt. Eten geeft ons nu eenmaal een goed gevoel. Spijtig genoeg werken deze eetbuien je afslanken tegen en zullen ze er vaak voor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen.

De media en de maatschappij helpen hier ook niet mee. De boekjes staan vol met slanke mensen waardoor we ons al snel 'anders' gaan voelen. Bovendien heerst er de mening dat mensen die niet slagen om af te vallen 'zwak' zijn en 'geen wilskracht hebben'.

Tips om je zelfbeeld te verbeteren

Ontdek wat je jezelf vertelt.

Onderzoek je gedachten en ontdek zo hoe je tegen jezelf praat. Ga hier vervolgens tegenin. Denk actief positieve gedachten en sluit de negatieve gedachten uit. Stel jezelf de vraag of datgene wat je denk ook iets is dat je tegen je beste vriendin zou zeggen.

Gezond eten is belangrijker dan je gewicht

Focus je niet op de getalletjes van de weegschaal en bereken niet elke week je BMI. Je gewicht zal schommelen. Het hangt van zoveel verschillende factoren af dat dit onvermijdelijk is. Het is veel belangrijker dat je gezond eet. Het afvallen zal dan automatisch volgen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Je bent jezelf en je mag jezelf zijn. Ga je dus niet vergelijken met anderen. Die vriendin die op korte tijd afgevallen is? Gebruik het als een teken dat het wel degelijk mogelijk is en ga niet denken dat je minder waard bent omdat het bij jouw misschien wat langer duurt. Ga je zeker niet vergelijken met de modellen in de boekjes. Geloof het of niet, zij hebben vaak een heel ongezond lichaam.

Hou je successen bij

Hou een boekje bij waarin je je successen neerschrijft. We onthouden negatieve momenten veel beter dan positieve ervaringen. Schrijf je successen dus neer zodat je ze beter kan onthouden. Gebruik ze om jezelf op te krikken wanneer het even wat minder gaat.

Geloof in jezelf

Ga de uitdaging aan met het geloof dat het je zal lukken. Starten met het idee dat het een hopeloze zaak is, garandeert dat het ook slecht zal aflopen. Je kan het. Ik geloof in jou, nu is het aan jou om ook in jezelf te geloven.

Conclusie

Een goed zelfbeeld en een gezonde dosis zelfvertrouwen zullen je helpen je afslankdoelen te behalen. Natuurlijk helpt het ook wanneer je elkaar hierbij in groep kunt ondersteunen. Kom eens een kijkje nemen bij onze programma's waar we elkaar met plezier vooruit helpen.

Meer weten over een gezonde levensstijl?