Tips om mindful te leven

27-05-2021

Mindfulness staat bekend als een aandacht techniek om het stressniveau in het dagelijkse leven te verlagen. Deze wetenschappelijk onderbouwde methode, met een basis in Aziatische meditatietechnieken, leert je om in het nu te leren en minder snel over jezelf te oordelen.

Hieronder enkele tips en tricks om mindfulness in je leven toe te passen:

Ochtendrituelen

's Ochtends opstaan is voor velen onder ons niet het meest fijne moment van de dag. Vaak is ons enige doel op tijd op het werk geraken, al dan niet na een snelle douche. Een hectische ochtend staat vaak garant voor een hectische dag. Probeer volgende tips om je dag wat rustiger te starten:

 • Beslis hoe je de dag wilt beleven. Denk niet aan alle taken die voor je liggen, maar aan hoe je je wilt voelen doorheen de dag. Focus op rust, kalmte en een algemeen gevoel van welzijn.
 • Start de dag met een (kleine) meditatie. Zet je even neer, focus je op je ademhaling en stap met een helder hoofd de dag in. Het maakt niet uit of de mediatie 1 minuut of 1 uur duurt, als je maar even de tijd neemt.

Op het werk

Ook op het werk kan je mindfulness toepassen. Vaak wordt de werkplek als een stresserende plaats gezien. Maak je werkdag aangenamer met deze technieken:

 • Een saai moment? Aan het wachten tot de printer klaar is? Of tot de Senseo je koffie heeft gezet? Focus je even op je ademhaling. Neem een moment de tijd om je aandacht te verscherpen.
 • Glimlach naar de mensen. Door te glimlachen creëer je innerlijke rust. Je verspreidt deze energie eveneens naar de mensen om je heen. Een glimlach kan heel wat betekenen.
 • Stop met multitasking. Dit modewoordje geeft je het idee dat je efficiënt werkt en veel kan bereiken op korte tijd. Het zorgt echter voor onrust en stress, voor een hoofd dat overloopt. Doe je taken één voor één en neem een korte pauze tussen de taken in.
 • Ga op bewuste manier van de ene ruimte naar de andere. Erken dat er iets eindigt, en dat er iets nieuw begint.

Je lichaam

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Versterk je mindfulness met volgende tips:

 • Wees je bewust van wat je eet. Eet met volle aandacht. Gebruik al je zintuigen tijdens de maaltijd en laat je niet afleiden door je gsm, de tv of de krant.
 • Je lichaamshouding kan je stemming beïnvloeden. Power Posing is hier een goed voorbeeld van. Sta stil bij je lichaamshouding en pas deze eventueel aan. Erken eventuele spanningen in je lichaam en probeer deze los te laten.
 • Slaap is belangrijk. Vaak wordt er op slaap ingeboet omdat we dit of dat nog willen doen. Een te kort aan slaap veroorzaakt irritatie en prikkelbaarheid. Ga dus zeker op tijd naar bed.
 • Een gezonde geest in een gezond lichaam. Sport is met andere woorden ook een belangrijke factor.

Je psyche

We leven in ons hoofd. Wat we denken, hoe we denken, waar we aan denken, het heeft allemaal een invloed op hoe wij ons voelen. Gebruik deze aandachtspunten om van je hoofd een aangename plek te maken:

 • Veroordeel jezelf niet. Niemand is perfect. Accepteer jezelf en vergeef jezelf de fouten die je gemaakt hebt.
 • Kijk met een open geest naar de wereld. Wees ruimdenkend en wees niet bang voor nieuwe dingen. Uit verandering kan je leren.
 • Leef in het nu en pieker niet over de toekomst. Uiteraard mag je de toekomst wel in je achterhoofd houden, maar ga er niet over obsederen.
 • Ga eens op retraite. Zoek de rust op. Laat je inspireren.
 • Wees dankbaar met wat je hebt. Onze huidige maatschappij moedigt ons aan om steeds meer te willen hebben, van alles. Doe hier niet aan mee en sta stil bij alles wat je nu hebt. Wees blij met wat je hebt bereikt.

Probeer mindfulness een plaats te geven in je leven. Dat kan door deze tips toe te passen, maar je kan ook een cursus volgen. Neem snel een kijkje. 

Veel liefs, 

Bettina! 

Wil jij meer weten over Mindfulness?