Tips om tijdens de feestdagen niet aan te komen

21-06-2021

Iedereen kent het wel, tijdens de feestdagen het ene feestmaal na het andere en als we nadien op de weegschaal gaan staan schrikken we ons dood. Waar zijn die kilo's vandaan gekomen? Mogen we dan helemaal niet meer genieten van al dat lekker eten?

Natuurlijk wel! Met onderstaande tips kan je ten volle van de feestdagen en het feestelijke eten genieten, zonder extra kilo's te verzamelen.

1 - Start het feest niet met een lege maag

Net zoals met een hongerig gevoel naar de winkel gaan leidt tot meer - en vooral onnodige - aankopen, zo zorgt een lege maag ook voor een teveel aan eetlust.

Eet gerust een kom soep, een boterham of een magere yoghurt alvorens je naar een feestje vertrekt. Dan zien die vettige aperitiefhapjes er al heel wat minder aantrekkelijk uit en kan je ze ook beter weerstaan.

2 - Selectief met de aperitiefhapjes

Als er keuze is, kies dan voor de gezondere hapjes. Kersttomaatjes of mini-loempia? Ga dan voor de kersttomaatjes. Als je zelf kookt kan je natuurlijk ook kiezen om enkel de gezondere varianten voor te zetten. Of kies voor een yoghurtdressing in plaats van eentje op basis van mayonaise.

Ligt de volledige maaltijd in jouw handen? Opteer voor vis of gevogelte. En vergeet de groentjes niet.

3 - Grote portie, kleine portie

Een buffet! Zo veel lekkere dingen! Wat nu?

Neem gerust van alles iets, maar neem telkens een kleine portie. Zo kan je van alles proeven zonder jezelf als een ballonnetje op te blazen. Neem ook de tijd terwijl je eet, het duurt immers 20 minuten alvorens je een verzadigd gevoel krijgt.

4 - Alcohol als boosdoener

Uiteraard hoort bij een feestmaaltijd ook een aperitief, een glaasje champagne of wijn.

We vergeten vaak dat alcohol een grotere dikmaker is dan suiker. Je drinkt dus best met mate. Kies voor de rode wijn in plaats van de witte. En hoe vrolijker je wordt van de alcohol, hoe vatbaarder je bent voor verleidingen.

5 - Beperk jezelf niet te veel

Zoals het woord 'feestdagen' al zegt, het is een periode om te feesten. Hou jezelf dus niet te hard tegen, hier ga je je alleen maar slecht door voelen. Geniet van de lekkere gerechten! Door bewust te zijn over wat en hoeveel je eet kan je de schade beperken.

6 - Dessert, lekker!

Ben je te gast bij mensen? Stel voor om als traktatie het dessert te voorzien. Het spaart jouw vrienden misschien wel een hoop werk en jij kan opteren voor een lichter dessert dan de zoveelste kerstbuche.

Ben je zelf gastvrouw/-heer? En heb je toch voor brownies gekozen? Ruim dan na het feest meteen op en berg alle zoete zondes zo snel mogelijk weg. Hoe langer je er naar kijkt, hoe groter de verleiding om toch nog een hap te nemen.

7 - Uit de zetel

Niets motiverender dan die feestcalorieën er meteen weer af werken. Ga een wandeling maken, ga eens zwemmen, of kijk naar je favoriete serie vanop de hometrainer (terwijl je traint weliswaar).

Als je in de zetel blijft hangen, of lekker knus met een boek in je favoriete luie stoel kruipt, is de kans groot dat je er na een tijdje iets te eten bij haalt.

8 - Nee, dank je

Durf aangeboden eten beleefd af te slaan. "Nog een stukje taart?" "Nee, dank je." Wordt er aangedrongen, voel je dan niet verplicht. Complimenteer het eten maar zeg dat je echt voldoende hebt. Geef desnoods een excuus ("Als ik zo veel suiker eet kan ik straks niet meer slapen!").

Ben je met een grote groep mensen, dan is er vast nog iemand die op zijn/haar lijn wil letten. Steun elkaar, zo wordt 'nee' zeggen tegen hapjes en extraatjes heel wat makkelijker!

Ik hoop dat deze tips niet heel onlogisch klinken voor jou. Jij kan gemakkelijk deze tips ten harte nemen. Ga er ook voor! Je kan ook altijd eens kijken bij onze gezonde kooklessen, die geven altijd inspiratie. 

Veel liefs, 

Bettina!

Meer weten over een gezonde levensstijl?