Tips voor meer innerlijke rust

27-05-2021

Vechten tegen de chaos

Het leven gaat aan een rotvaart vooruit. De huidige maatschappij wordt steeds hectischer, steeds chaotischer. Hoe kan je in het midden van dit alles nog rust vinden?

Er is steeds wel iets dat onze aandacht nodig heeft, dat afgewerkt moet worden, of waar net aan begonnen moet worden. Er is steeds wel iemand die beslag legt op onze tijd, of we die tijd nu hebben of niet.

Heb jij soms ook het gevoel dat je niet dat je eigen leven leidt, maar dat het leven jou leidt? Heb je aan het einde van de dag ook het gevoel dat al je positieve energie ergens verloren gegaan is? Weerspiegelt de chaos in je hoofd de chaos in de maatschappij, waardoor je nooit tot innerlijke rust lijkt te komen?

Hieronder enkele tips om die innerlijke rust terug te vinden in je dagdagelijkse leven.

Tips

Me-time!
Jawel, neem tijd voor jezelf. Probeer geregeld iets te doen waar jij je door kan ontspannen, iets waar jij behoefte aan hebt.

 

Accepteren en loslaten
Dit klinkt eenvoudig, maar ervaring leert dat dit vaak een obstakel is. Probeer je te realiseren dat je niet op alles invloed kan uitoefenen. Probeer dit vervolgens ook te accepteren. Stop met te proberen op deze zaken invloed uit te oefenen, en focus je op de zaken waar je wel iets aan kan veranderen.

Lach tot je wangen er zeer van doen
Lachen brengt een chemisch proces aan de gang waardoor je je automatisch beter gaat voelen. Bovendien voorkomt het dat negatieve gedachten en stress de bovenhand krijgen. Glimlachen naar anderen verspreidt ook positieve energie, waardoor je ook de anderen hun dag wat beter kan maken.

Kennis en ontwikkeling
Iemand die op alles een (correct) antwoord heeft bestaat niet. Het is belangrijk te accepteren dat je niet alwetend bent en niet voor alles een oplossing hebt. Blijf je ontwikkelen, blijf kennis vergaren.

Prioriteiten
Heb je veel aan je hoofd? Probeer dan een lijstje te maken en orden ze naar gelang van belangrijkheid. Hou hierbij rekening dat de allerbelangrijkste punten net die punten zijn die een positieve invloed hebben op jouw leven. Het stellen van prioriteiten brengt orde in je hoofd en bijgevolg ook innerlijke rust.

Overzichtelijke agenda
Lijstjes maken kan ook helpen voor het inplannen van je dagdagelijkse taken. Heb geen schrik van je agenda, maar gebruik hem om neer te schrijven wat je moet doen en wanneer je het gaat doen. Zo kan je de to-do lijst uit je hoofd halen. Dit creëert meer ruimte voor rust.

Hoop
Geef nooit op! Blijf er steeds in geloven, blijf steeds hoopvol. Hoop bestrijdt negativiteit en maakt zo de weg naar innerlijke rust vrij.

Mediteer
Meditatie heeft heel wat positieve effecten:

  • Minder stress
  • Innerlijke rust
  • Betere nachtrust
  • Betere concentratie
  • Meer energie

Je concentreren op je ademhaling en het loslaten van je gedachten kan erg bevrijdend werken. Het vergt enige oefening, maar meditatie is erg ontspannend en rustgevend. Neem dus enkele keren per week, misschien zelfs dagelijks, de tijd om je ogen te sluiten en te mediteren.

Zet een stapje in de natuur
Velen onder ons leven en/of werken in de stad of een stedelijke omgeving. Dagdagelijks worden we geconfronteerd met beton, stenen en asfalt. De occasionele boom maakt de boel wel wat leefbaarder, maar is ver verwijderd van een bos of landelijke omgeving. Zit je hoofd te vol? Zoek een bos op en ga eens wandelen, of zet je op een boomstronk. De natuur werkt zeer rustgevend op ons in.

Beweeg
Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Het zorgt ervoor dat je bloed gaat stromen en het geeft positieve hormonen vrij. Bewegen heeft dus een positieve invloed op ons lichaam en onze psyche. Het hoeft ook geen inspannende fitness workout te zijn, een rustige wandeling is ook beweging.

Groentjes en fruit
Bij gezond leven en bewegen hoort natuurlijk ook gezond eten. Correcte voeding zorgt voor meer energie, wat het leven een stuk eenvoudiger maakt. Let dus op wat je eet.

Verwennerij
Niet alles moet hard werken zijn. Je mag je gerust van tijd tot tijd eens laten verwennen. Ga eens naar de sauna, laat je masseren, of ga op retraite. Dit brengt kalmte voor zowel je lichaam als je geest.

Conclusie

Innerlijke rust speelt zich af in je hoofd. In zekere zin betekent het het ordenen van de chaos en positief in het leven staan.

Door bovenstaande tips te volgen kan je al een stap zetten richting meer innerlijke rust. Je gaat je beter in je vel voelen, je beter kunnen concentreren, en je minder slaperig voelen. Probeer eventueel ook eens een cursus Mindfulness om de chaos te ordenen en je op het nu te richten.

Het vinden van innerlijke rust is een voortdurende zoektocht en niet makkelijk. Toch is het zeker de moeite waard! Weg met de chaos en op naar meer innerlijke rust!

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over je innerlijke kracht?