Verminder je stress in slechts 2 minuten per dag

01-11-2020

Heb je ooit al eens iemand horen zeggen dat hij of zij nooit stress heeft? Ik niet... Als jij dat wel al hebt gehoord, reken dan maar dat die persoon niet de hele waarheid sprak. De ene persoon heeft wat meer last van stress dan de andere, maar we hebben er uiteindelijk allemaal mee te maken.

Stress moet ook helemaal niets slechts zijn. Je kan gezonde stress hebben, die ervoor zorgt dat je beter presteert. Wanneer je op lang termijn veel stress en spanning ervaart, kan dit wel negatieve effecten hebben voor je mentale, maar ook je fysieke gezondheid.

Zeg jij 'ik ben iemand die weinig stress ervaart' is dat helemaal prima. Wanneer jij iemand bent die constant een gevoel van stress ervaart, is dat ook helemaal prima. Prima omdat ik jou nu verschillende manieren ga geven hoe jij jou stress kan verminderen. Je moet ze niet allemaal tegelijk doen. Start met eentje per dag en ik beloof dat je niet meer dan 2 minuten kwijt bent in je dag. Succes!

1 Blijf bewegen

Het klikt misschien als een hele opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Je moet niet denken dat je elke dag naar de fitness moet gaan of elke dag 10 km moet lopen. Nee, dat zou je toch alleen nieuwe stress bezorgen? Het is belangrijk op te bouwen, doen wat goed voelt en het is vooral belangrijk te luisteren naar je lichaam.

Je kan bewegen op twee minuten door de trap nemen op het werk, even rechtstaan nadat je een uur hebt gezeten of met de fiets naar de winkel gaan. Als je wat meer tijd hebt kan je 's avonds even een wandeling maken bij jou in de buurt. Er zijn genoeg rustige alternatieven die jou toch een goed gevoel kunnen en zullen geven.

Doordat je stress hebt, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan die van je lichaam veel energie vragen. Beweging kan je helpen die hormonen beter onder controle te houden. Het belangrijkste is dat je bloed gaat stromen waardoor je endorfine gaat creëren die je een gelukkig gevoel geven. Zo zal je bijna onmiddellijk een beter gevoel hebben bij jezelf en kan je die stress even vergeten.

2 Luister naar muziek

Als je het gevoel hebt dat je even niet weet wat doen door een stressvolle situatie, duw dan even op de pauzeknop. De pauzeknop van je stress, maar de play-knop van je muziek. Kies je lievelingsliedje en ga even helemaal uit je dak. Als je daarvoor niet in de juiste setting bent, kan je ervoor kiezen een rustig liedje op te zetten en even gewoon luisteren. Niet nadenken over alles rondom je, gewoon luisteren naar de melodie van de muziek en even genieten.

Ook dansen op die muziek kan zorgen voor een beter zelfbeeld, een gelukkig gevoel, en kan angsten doen afnemen. Je kan kiezen voor liedjes waar de tekst voor jou van toepassing is, op die manier kan je emoties uitdrukken die je zelf niet onder woorden kan brengen.

3 Lach een beetje

Zoek een grappig filmpje op YouTube, lees een mopje of denk aan herinneringen die je echt gelukkig maken. Lachen is echt het beste medicijn tegen alles. Op die manier zal je minder spanning ervaren en zal je beter immuun zijn tegen stress.

Een beetje gek doen kan echt geen kwaad! Alleen als we kunnen relativeren en af en toe geen schaamte hebben, zullen we minder stress ervaren.

4 Drink thee

Thee kan je lichaam zuiveren van verschillende stoffen die niet goed zijn voor je lichaam. Ook die stoffen die deels zorgen voor de spanningen. Vooral groene thee is een goede bron van vitaminen en stoffen die je kunnen helpen om woede en stress te vergeten.

Probeer (een teveel aan) koffie ter vermijden. Cafeïne zorgt voor een korte piek in je bloeddruk. Wanneer dat nog eens bij je fysieke gevolgen van stress komen, zal je lichaam zich nog slechter voelen. In thee zit geen of veel minder cafeïne en het bevat bovendien gezonde antioxidanten die een kalmerend effect kunnen hebben.

5 Doe een ademhalingsoefening

Deze klinkt misschien iets minder evident als je er geen ervaring mee hebt. Het is zo simpel als wat. Wanneer je angstig bent zal je zelf ook wel merken dat je ademhaling korter en sneller wordt. Dat draagt bij aan die angst en spanning, en is dus een beetje een vicieuze cirkel.

Wanneer je de angst, stress en spanning de volgende keer voelt opkomen, houd je best even een pauze.Een pauze van twee minuten waar je even focust op je ademhaling. Adem door je neus voor 4 seconden en houd dit aan voor 2 seconden. Laat daarna je adem los door je mond voor opnieuw 4 seconden. Wacht eventjes en blijf dit dan herhalen tot je jezelf rustiger voelt worden.

Een andere goede oefening is om je even in een stoel te zetten met je voeten op de grond en je handen op de bovenkant van je knieën. Focus je daarna op je ademhaling door je lichaam. Voel wat er gebeurt in je longen, voel wat er gebeurt in je armen en ga op die manier elk lichaamsdeel af. Op die manier ben je aan andere zaken aan het denken en zal de stress verminderen.

6 Stretch of doe een yoga-oefening

Er zijn veel verschillende yoga-poses die je gewoon alleen bij je thuis kort kan doen om zo minder stress te ervaring. Zoek even op wat de meest eenvoudige en rustgevende poses zijn en doe die heel even. De beste poses tegen stress zijn poses die heel comfortabel aanvoelen en je een soort veilig gevoel kunnen geven.

7 Schrijf een kaartje voor iemand die je liefhebt

Doordat je even de tijd neemt om iets liefs te schrijven over een persoon, zal die persoon heel dankbaar zijn. Ook jezelf kan je op die manier blij maken. Zo zal je zelf je beter voelen omdat je iemand anders gelukkig maakt. Op die manier kan je ook je angst loslaten en je positiever voelen.

Het is niet alleen belangrijk iets liefs te schrijven voor een ander, maar het is ook belangrijk de tijd te nemen om lief te zijn voor jezelf. Stop met jezelf heel de tijd kritiek te geven en probeer van je lichaam te houden. Alleen zo kan je stress vermijden en je dag starten met je goed te voelen. Het kan helpen om een lijstje te maken van alle dingen die je die dag goed gedaan hebt of waar je dankbaar voor bent. Op die manier zal je merken dat je echt wel tevreden mag zijn met jezelf.

8 Steek een kaars aan

Kaarsen hebben een kalmerend effect en bepaalde kaarsen hebben een geur die op een bijna therapeutische manier kan werken. Daardoor kan je geluk van de dag omhoog gaan. Doe een kaars aan en kijk even naar die vlam. Dat is een goede start voor een meditatie, maar ook voor een focus op iets wat buiten jou ligt. Zet je even neer en focus je op wat je ziet.

9 Hou een dagboek bij

Geen dagboek waar je gewoon inschrijft wat je heel de dag hebt gedaan. Nee, een dagboek waar in je telkens opschrijft wanneer je stress voelde in de dag. Wanneer je dit enkele weken volhoudt, zal je ontdekken dat er patronen ontstaan. Dan is het aan jou om te ontdekken wat die patronen zijn en hoe je die voor jezelf kan aanpakken.

Schrijf het probleem op en bedenk zoveel mogelijk oplossingen. Ze mogen zo banaal zijn als maar kan, maar schrijf ze allemaal op. Zo zal je ten eerste zien dat er echt wel genoeg oplossingen zijn voor je stress en dat je ook echt een probleem kan aanpakken.

10 Neem een andere route naar je bestemming

Of je nu met de fiets, bus, trein of auto naar het werk gaat, je neemt normaal wel altijd dezelfde route. Dat kan nogal zorgen voor een leeg, saai gevoel. Natuurlijk kan je niet vragen aan de buschauffeur om een andere route te nemen, maar kies er dan eens voor om de fiets te nemen.

Je wandelt vaak ook van plaats tot plaats en kies er dan ook voor om eens via een andere straat te lopen.Op die manier zal je zien dat er verschillende dingen te zien is op je route. Focus eens op wat je allemaal rond je ziet, in plaats van vast te zitten in je hoofd.

Een extra tip!

Een extra tip die ik je wil geven is om bepaalde relaxatie-technieken te proberen. Je kan gaan voor yoga, meditaties of mindfulness. Reken wel dat die technieken vaker langer duren dan twee minuten. Het is een investering die je maakt in je leven en die je op lang termijn heel erg vooruit kan helpen.

Als jij kiest voor mindfulness, kan ik je verder helpen.

Ik wil je graag op weg helpen met mijn mindfulness training. Die gaat stap voor stap tonen hoe jij een goed spiritueel pad kan bewandelen.

8 weken lang, vol video's, tips, recepten, meditaties... en zoveel meer.

Je kan gewoon het gemakkelijke pad volgen!

Klik hier om te training te bekijken.

Succes!

PS: als je nog vragen hebt, stel ze zeker!