Wat is het verschil tussen een depressie en een burn-out?

02-06-2021

Ik zie en hoor vaak hoe een depressie en een burn-out door elkaar gehaald worden. Toch zijn het twee verschillende ziektebeelden. Een behandeling voor een depressie werkt dan ook niet voor een burn-out, en omgekeerd.

Daarom vind ik het heel belangrijk om aan mijn klanten - en aan jullie dus ook - het verschil tussen de twee uit te leggen, en hoe je beiden correct kan herkennen.

Wat veroorzaakt de verwarring?

De uiterlijke symptomen van een burn-out en een depressie kunnen erg op elkaar lijken. In beide gevallen kan je lusteloos, somber en energieloos overkomen. Je zal in ieder geval niet veel werk meer kunnen verzetten en veel fouten gaan maken. Anderen zullen misschien opmerken dat je niet zo 'leuk' en 'uitgaand' meer bent.

Bovendien is burn-out een relatief nieuw ziektebeeld voor je arts en werkgever. Ondanks de vele media-aandacht en campagnes zijn er nog veel mensen die het concept burn-out niet goed begrijpen en er bijgevolg vooroordelen over hebben.

Wat zijn dan de verschillen?

Nu vraag je je misschien af, als de symptomen zo gelijkaardig zijn, hoe kan ik het verschil dan herkennen?

Er zijn een paar belangrijke verschillen in de symptomen:

  1. Iemand met een burn-out wil vaak nog heel wat doen, maar kan dit niet meer vanwege te weinig energie. Iemand met een depressie wil daarentegen helemaal niet meer; hij/zij ziet er het nut niet van in.
  2. Typisch voor iemand met een burn-out is dat ze steeds minder presteren naarmate de dag vordert. Daar tegenover staat dat iemand met een depressie met weinig energie opstaat maar energieker wordt naar het einde van de dag toe.
  3. Depressieve mensen zijn steevast erg negatief, niets is nog goed. Een burn-out staat niet noodzakelijk gelijk met negativiteit. Mensen met een burn-out kunnen best nog positief in het leven staan.

Naast wat ik zonet heb opgesomd is het grootste verschil tussen een depressie en een burn-out de oorzaak ervan.

De bron van een burn-out is altijd het werk. Er kunnen uiteraard dingen uit het privé leven meespelen, maar zij zijn niet de voornaamste oorzaak. Werk je onder een zeer hoge werkdruk en houdt dit zonder pauze voor meerdere maanden, misschien zelfs jaren, aan? Dan loop je kans op een burn-out.

Een depressie kan verschillende oorzaken hebben, zowel psychosociale, medische, hormonale en erfelijke factoren. Ook geen steun in de omgeving, een groot verlies of een negatief zelfbeeld kunnen meespelen.

Een burn-out is een verstoring van je energiebalans. Zowel lichamelijk als geestelijk heb je domweg geen energie meer. Als je een depressie hebt, dan kan je nergens meer van genieten en heb je uiterst negatieve gedachten. Het is een stemmingsstoornis.

Conclusie

Burn-out en depressie zijn dus twee verschillende ziektebeelden met gelijkaardige symptomen maar verschillende oorzaken en behandelingen. Een depressie kan behandeld worden met medicatie, een burn-out met rust en aanpassing van werkethiek en werkomgeving.

Het correct herkennen van beiden is dus heel belangrijk. Ik hoop dat ik je hiermee een mooie leidraad heb kunnen geven om het risico op burn-out of depressie te herkennen. Hopelijk kan je hierdoor, indien nodig, tijdig ingrijpen.

Ik wil je graag nog meer uitleg geven of al je vragen beantwoorden zodat jij je gelukkig kan voelen. Neem een kijkje bij onze coachingsessies

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over hoe rust in je hoofd kan ervaren?