Vitamine A

14-03-2021

Wat?

Vitamine A is meer dan één substantie, het gaat om een hele familie caretenoïden, met veel pigmenten. Ze worden nog niet allemaal erkent als bio-actieve stoffen, wat niet wil zeggen dat ze niet belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Vitamine A is een grote hulp. Het helpt je groeien en ontwikkelen, maakt je immuunststeem sterker, en zorgt ervoor dat je zicht optimaal blijft. Zoals het mopje gaat van het konijn en de wortel - een wortel is goed voor je ogen, want heb je al ooit een konijn met een bril gezien? - gaat dus echt op. Niet alleen wortels kunnen je helpen, ook verschillende koolsoorten, groene bladgroenten, sinaasappels en pompoen bevatten vitamine A.

Enkele voordelen van een goede vitamine A balans:

  • Beter zicht
  • Gezondere huid
  • Betere wondgenezig
  • Groei van tanden, haren en nagels
  • Preventie van kanker


Hoeveel?

Dat vitamine A goed is voor jou, is nu wel duidelijk. Maar niet iedereen heeft automatisch genoeg vitamine A. Je krijgt die wel deels via je voeding binnen en je lichaam maakt het deels ook zelf aan, maar vaak volstaat dat niet. Het is niet altijd eenvoudig om te merken wanneer je een tekort hebt aan vitamine A. Hier zijn enkele van de bekendste symptomen:

  • Nachtblindheid
  • Droge huid
  • Meer kans op zonnebrand
  • Doffe haren

Om ons goed te voelen in ons vel en de voordelen van vitamine A te hebben, hebben we dagelijks 800mg nodig. Dat is een officieel cijfer, wat wil zeggen dat we eigenlijk nog een beetje meer nodig hebben voor een optimale gezondheid.


Waarin?

Je kan je dosis vitamine A opkrikken door meer te eten van bepaalde soorten vitamine A. Zo heb je Bètacaroteen, wat je vooral vindt in donkergroene groenten zoals spinazie, groene kool, broccoli en sla. Het izt ook in rode, gele en oranje groenten zoals wortels, zoete aardappel, perzik, avocado en pompoen.

Wanneer je merkt dat je al veel van deze groenten en vruchten eet, is het een goed idee de rode palmolie eens te proberen. Rode palmolie wordt verkregen door een eerste koude persing van rode palm vruchten. Het kan gezien worden als een bom van antioxidanten. Rode palmolie kan gebruikt worden voor het bakken en braden van aardappelen, ui en vlees. Het zorgt voor een mooie kleur en geeft het een Latijns-Amerikaanse toets aan eten.

Retinolbronnen zijn ook zeer bevordelijk. Dan gaat het over lever, vette vis, boter, melk, kaas en eidooier. Ook margarine wordt verrijkt met retinol. Bij retinol moet je wel oppassen dat je geen té hoge aantallen binnenkrijgt. Dat kan leiden tot duizeligheid en vermoeidheid en is vooral niet goed voor zwangere vrouwen.

Bètacaroteen en retinol zijn de toppers onder de vitamine A. Als je merkt dat deze je niet genoeg bieden, kan je altijd gaan voor enkele andere zaken die de vitamina A opkrikken. Lycopeen, wat in watermeloen, mango en tomaten zit, kan je bijvoorbeeld helpen tegen allerlei kankers. Luteïne, dat je helpt je zicht te verbeteren, zit dan weer in groene bladgroenten aan en in bosbessen, kiwi, peer, appel, sinaasappel... Als laatste kan astaxanthine ook helpen bij de bescherming van de huid. Zalm, forel en schaaldieren zitten hier boordevol mee.