Voor wie is een mindfulness training?

27-05-2021

Voor wie is een mindfulness training?

Een mindfulness training kan door iedereen gevolgd worden en kan iedereen helpen. Je hebt geen voorkennis nodig, geen eerder gevolgde training; er is geen vereist diploma of een fysieke standaard.

Mindfulness is een aandachtstraining. Het enige dat je nodig hebt is dus je brein, iets waarover we gelukkig allemaal beschikken. Ondanks het feit dat de mindfulness zijn oorsprong vindt in Oosterse praktijken, heeft het niets met religie of het spirituele te maken.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een spiritueel of religieus persoon hier niet welkom is. Iedereen is welkom, religieuze of spirituele geaardheid is compleet onafhankelijk van de mindfulness training. De techniek is bovendien wetenschappelijk onderbouwd. Het is dus helemaal niet 'zweverig', zoals vele mensen nog vrezen.

De mindfulness training is voor eenieder die graag een wijziging in zijn/haar leven wilt brengen met betrekking op stress, chronische pijn en/of gerelateerde klachten. Iedereen kan en mag een mindfulness training volgen.

Waarvoor helpt mindfulness?

Er zijn twee verschillende soorten mindfulness training, elk met hun eigen, specifieke doelgroep:

  • MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction. Deze training richt zich voornamelijk op patiënten met chronische, medische klachten.
  • MBCT, Mindfulness Based Cognitive Therapy. Deze training legt de focus op hoe gedachten en gevoelens onze gezondheid en stemming beïnvloeden.

Uiteraard hebben beide aanpakken heel wat overeenkomsten. Zoals eerder vermeld is mindfulness voornamelijk een aandachtstraining. Door je bewust te worden van het heden, het hier en nu, en door hier zonder oordeel naar te kijken, leer je beter omgaan met de wereld.

Het voornaamste doel van mindfulness training is de verhoging van stressbestendigheid. Dit heeft als bijkomend effect dat:

  • Een herval van depressie voorkomen kan worden
  • Vermoeidheid en slaapstoornissen verminderen
  • Angst- en paniekaanvallen verminderen
  • Pijn en ziekte eenvoudiger te aanvaarden zijn
  • Burn-out kan worden vermeden en/of genezen

Conclusie

Mindfulness training is dus voor iedereen geschikt. Het draait volledig over je bewustzijn in het hier en nu, en vraagt geen voorkennis. Het is een wetenschappelijk onderbouwde techniek met als doel het verhogen van je stressbestendigheid.

Afhankelijk van de bron van je stress zal je of MBSR, of MBCT volgen. Hoewel de technieken en doelen hetzelfde zijn, hebben deze twee trainingen een verschillende focus.

Door een versterkte focus, en door jezelf niet te veroordelen, zal je levenskwaliteit verhogen.

Probeer het zeker zelf! 

Veel liefs, 

Bettina!

Wil jij meer weten over Mindfulness of het zelf proberen?