Wat iedereen zou moeten weten over mindfulness

28-10-2020

Mindfulness Training

In de huidige maatschappij moet alles snel, snel en nog eens snel. De maatschappij is onwijs dynamisch, gehaast en roept bij veel mensen stress op. Deze stress komt overigens niet alleen door de haastige maatschappij, maar ook door bijvoorbeeld de werkdruk. Daarnaast leggen veel mensen zichzelf ook een hoop druk op, waardoor tegenwoordig vrij veel mensen last van stress hebben.

  • Merk je zelf ook dat je continue een gejaagd gevoel hebt? 
  • Vind je het lastig om van het mooie leven te genieten? 
  • En merk je dat je eigenlijk niet lekker in je vel zit? 

Dit zijn duidelijke teken dat je mogelijk last van stress hebt.
Daarbij is het goed mogelijk dat je op den duur last van een burn-out gaat krijgen.

Als je een burn-out hebt, ben je echt ver van huis. In dat geval heb je eigenlijk maanden nodig om volledig te herstellen.
Het totale herstel kan 1 á 2 jaar duren, waarbij je echt door een diep dal gaat. Er is je al met al dus veel aan gelegen om de stress zo goed mogelijk tegen te gaan.

Hoe kan je de stress tegengaan? 

In eerste instantie zou het eigenlijk wenselijk zijn dat je überhaupt géén last van stress hebt. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht je op den duur toch last van stress krijgen, zijn er verschillende manieren om deze stress tegen te gaan. Wat mij betreft kan je het beste kiezen voor het volgen van een mindfulness training.

In dit artikel bespreek ik graag wat mindfulness is, wat de voordelen van een mindfulness training zijn én wat in mijn ogen de beste mindfulness training is. Nadat je dit artikel gelezen hebt, heb je mogelijk direct interesse om je voor de mindfulness training aan te melden. Check daarvoor het einde van dit artikel; daarin verwijs ik je graag naar de beste mindfulness training.

Wat is een mindfulness cursus?


Heb je wel eens van de term 'Mindfulness' gehoord? 

Deze term heeft in de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. Dat komt onder meer doordat meer en meer mensen de voordelen van mindfulness ingezien hebben. 

Maar, wat is mindfulness dan precies?

Vrij vertaald betekent mindfulness 'het volledig bewust zijn van datgene wat je op dit moment ervaart'. 

Als je gestrest bent, gaat eigenlijk alles langs je heen. Je bent puur met jezelf - en mogelijk met jouw werk - bezig. Je kunt daardoor niet genieten van het 'heden'; juist daar ben je bewust mee bezig als je met mindfulness aan de slag gaat.

Bij mindfulness doe je er alles aan om aanwezig te zijn in het heden. Je leert daardoor om bewuster en intenser te leven en om bewuster van het mooie leven te genieten. Bovendien leer je dankzij mindfulness om jouw gedachten te sturen, om je beter te ontspannen en om innerlijke rust te vinden. Juist dat is zo broodnodig om mogelijke stress te voorkomen!

Tijdens een mindfulness training leer je eigenlijk alles wat met mindfulness te maken heeft. Afhankelijk van het soort training leer je in eerste instantie wat mindfulness precies is. Bij veel cursussen wordt dit aangeduid aan de hand van duidelijke voorbeelden, waardoor je direct een beeld krijgt van mindfulness in de praktijk.

Mindfulness oefeningen

Vervolgens ga je ook allerlei mindfulness oefeningen uitvoeren. Wat voor oefeningen dit precies zijn, is afhankelijk van het soort mindfulness training waar jij voor gekozen hebt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een training waarin louter mindfulness ademhalingsoefeningen uitgevoerd worden. Je kunt echter ook kiezen voor een uitgebreide cursus, waarin allerlei soorten mindfulness oefeningen uitgevoerd worden.

Daarbij is het de bedoeling dat jij deze oefeningen ook zelf uit gaat voeren. Daarmee weet je innerlijke rust te creëren, weet je in het 'heden' te gaan leven en weet je dus afstand te nemen van alle prikkels. Op den duur ben je ook hiermee in staat om stress te voorkomen of om de stress volledig tegen te gaan.

De meeste mindfulness trainingen kun je volledig online volgen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 1 x per week een online les volgt, waarbij direct de mindfulness oefeningen voorgedaan worden. Het enige wat jij vervolgens hoeft te doen, is goed te luisteren naar de uitvoering van deze oefeningen. Vervolgens kan je dit zelf gaan uitvoeren, waardoor je van de voordelen van een mindfulness cursus gaat genieten.

In de afgelopen jaren zijn er behoorlijk veel mindfulness trainingen ontwikkeld. 

Lang niet alle cursussen zijn echter van het gewenste niveau. Als je een mindfulness training wilt gaan volgen, is mijn advies dan ook om een goed vergelijk te maken. Graag help ik jou daar een handje bij; verderop in dit artikel bespreek ik wat in mijn ogen de beste mindfulness cursus is.

Waarom een mindfulness training gaan volgen?


Lijkt het jou wel wat om aan jouw innerlijke rust te gaan werken? 
Merk je dat je continue een opgejaagd gevoel hebt en continue aan het piekeren bent? 

Dat zijn duidelijke signalen dat je iets aan jouw gemoedstoestand moet gaan doen. In mijn ogen kan je dat het beste gaan doen door een mindfulness training te gaan volgen.

Een mindfulness training brengt in de basis namelijk meerdere voordelen met zich mee. Zo is het een absoluut voordeel dat je op een juiste manier met mindfulness aan de slag gaat. Je kunt via het internet zelf ook een beetje aan gaan rommelen, maar daarmee mis je de essentie van mindfulness. Het is bij mindfulness niet alleen van belang dat je de oefeningen  uitvoert, maar je moet ook exact weten wáár het bij de oefeningen om draait.

Dat wordt eigenlijk direct duidelijk als je met een mindfulness training aan de slag gaat. Daarbij is het ook zeer prettig dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je de lessen gaat volgen. Voor het volgen van de lessen heb je eigenlijk alleen een laptop, een internetverbinding en een yogamatje nodig. Op en rondom dit yogamatje kan je de oefeningen uitvoeren, terwijl deze oefeningen op jouw laptop voorgedaan worden.

Je zit bij een mindfulness cursus in principe nergens aan vast. Je krijgt een x aantal lessen voorgeschoteld, waarbij je dus zelf bepaald wanneer je die lessen gaat volgen. Bij veel cursussen is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld 1 of 2 lessen per week volgt. Wanneer je dat precies gedurende de week doet, is volledig aan jezelf.

Ook is het daarbij prettig dat je de lessen vanuit huis kunt volgen. Mocht je gestrest zijn, heb je wellicht geen zin om je onder de mensen te bevinden. Dat is ook niet nodig als je een online mindfulness cursus volgt; je kunt deze cursus geheel in je eentje volgen. Ideaal.

Tot slot wil ik nog benoemen dat de kosten voor een mindfulness cursus ook meevallen. Jouw geestelijke gezondheid is onbetaalbaar, maar ik kan me voorstellen dat je niet duizenden euro's voor een dergelijke cursus kunt/wilt betalen. 

Gelukkig zijn er meerdere cursussen die betaalbaar zijn én de gewenste effecten sorteren. 

Wat is de beste mindfulness cursus?


Spreekt een mindfulness cursus jou vooralsnog aan? Dan hoef je eigenlijk nog maar één (belangrijke) keuze te maken: voor welke mindfulness cursus ga je kiezen? Zoals ik eerder in dit artikel al aanhaalde, is het aanbod van mindfulness cursussen vrij divers te noemen.

Mijn advies is dan ook om goed de verschillende cursussen met elkaar te vergelijken. Let daarbij goed op de hoeveelheid lessen, op het exacte onderwerp/thema van de lessen, op de beoordelingen over de cursus en op het prijskaartje van de cursus. Als je al deze criteria op een rijtje zet, ben je voor jezelf in staat om de juiste keuze te maken.

Daarbij is het uiteraard ook van belang om jouw eigen wensen op een rijtje te zetten. Bepaal bijvoorbeeld of jouw voorkeur uitgaat naar een specifiek thema, zoals bijvoorbeeld mindfulness ademhalingsoefeningen. Aan de hand van jouw wensen én de bovengenoemde criteria kan je uiteindelijk de juiste keuze maken. Een keuze waarmee je (definitief) afscheid van jouw stress kunt gaan nemen.

Online Mindfulness cursus van Bettina Kegels


De Mindfulness training van Bettina Kegels is niet te vergelijke met andere mindfulness trainingen.
We gaan je ook begeleiden naar een gezondere levensstijl.

Met deze cursus kan je jouw eigen weg in de drukke maatschappij gaan vinden, kan je gezonder gaan leven en kan je bovenal van meer geluk gaan genieten.

Deze cursus bestaat in totaal uit 8 modules. Voor elke module heb je één week de tijd, waardoor je ongeveer twee maanden in zijn totaliteit met deze cursus bezig bent. Tijdens deze twee maanden leer je onwijs veel over mindfulness, over jouw lichaam, over jouw geestelijke gezondheid én over het uitvoeren van de juiste oefeningen.

Ik ben ervan overtuigd dat deze cursus óók voor jou op het lijf geschreven is. Veel mensen zijn je in ieder geval al voorgegaan en zijn vrij enthousiast over deze cursus. 

Wil je deze online mindfulness cursus ook direct gaan volgen? 

Meld je dan direct via onderstaande knop aan en geniet vervolgens al snel van de verschillende voordelen/positieve gevolgen! 

Liefs Bettina

.