Wat is een burn-out?

02-06-2021

Hoe ontstaat een burn-out?

Ongetwijfeld heb je wel al van een burn-out gehoord. Misschien ken je wel iemand die een burn-out heeft? Of een vriend van een vriend die hiermee te kampen gehad heeft? Maar wat is een burn-out nu net?

Bij een burn-out voel je je leeg, uitgeblust, opgebrand en uitgeput. Het ontstaat meestal na jaren aan overbelasting. Het werk is de voornaamste oorzaak maar vaak is ook de privé situatie de basis van een burn-out.

Mensen die een burn-out krijgen hebben vaak het gevoel dat hun inspanningen op het werk niet worden opgemerkt of onvoldoende worden beloond. Ze krijgen te weinig terug voor de inspanningen die ze leveren. Hun motivatie verdwijnt en de jarenlang opgebouwde uitputting manifesteert zich.

Je mag niet denken dat mensen met een burn-out slechte werkkrachten zijn, integendeel, vaak zijn het net heel plichtsbewuste en perfectionistische mensen. Omdat ze gedreven en gemotiveerd zijn leggen ze de lat zeer hoog. Op een gegeven moment raken ze uit evenwicht en kunnen ze de situatie niet meer volhouden.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Wat ik veel zie bij mensen met een beginnende burn-out is dat ze ontgoocheld en kwaad zijn. Hun motivatie om te gaan werken verdwijnt volledig. Ze piekeren, vragen zich af wat voor nut hun werk eigenlijk heeft en stellen zich vragen bij hun eigen prestaties.

Meestal worden deze periodes dan opgevolgd door een periode van overcompensatie. Ze merken dat ze minder goed bezig zijn en willen zich herpakken. Hierdoor putten ze vaak nog meer reserves uit en wordt de situatie alleen maar erger.

Bij mensen die te kampen hebben met een burn-out kan je vaak een combinatie van volgende symptomen herkennen:

Fysische symptomen:

  • Oververmoeidheid. Je voelt je uitgeput, opgebrand. Je hebt steeds minder energie. Omdat je weigert toe te geven aan deze vermoeidheid wordt hij steeds erger.
  • Slapeloosheid. Je kruipt je bed in en je begint te piekeren. Dit creëert vaak een vicieuze cirkel waarbij slapeloosheid je stress verergert, en je stress je slapeloosheid erger maakt.
  • Eetlust. Net als bij stress kan een burn-out je spijsvertering aardig beïnvloeden. Je gaat meer of minder eten dan gebruikelijk en/of krijgt last van maag- en darmproblemen.

Psychische symptomen:

  • Concentratieproblemen. Je langdurig concentreren wordt moeilijk, zeker naarmate de dag vordert. Wanneer je langdurig onder stress staat wordt er meer cortisol geproduceerd. Dit heeft een negatieve invloed op je hippocampus, wat concentratiestoornissen veroorzaakt.
  • Geheugenproblemen. Vaak hoor je mensen met een burn-out zeggen dat hun geheugen niet goed meer werkt. Ze vergeten alles, zeker wanneer ze meerdere taken tegelijk moeten doen. Dit komt in feite door de langdurige belasting van je werkgeheugen. Net zoals alles dat overbelast wordt heeft het rust nodig.
  • Laag zelfbeeld. Omdat je het gevoel hebt dat je niet langer dezelfde prestaties kan leveren als vroeger, ga je aan jezelf twijfelen. Vanwege de stress is de kans ook groot dat je meer fouten gaat maken, waardoor je een gevoel krijgt van falen. Je gaat jezelf afbreken en creëert zo een negatief zelfbeeld.

Gedragssymptomen:

  • Verlaagde prestaties. Vanwege de oververmoeidheid en de stress gaat je algemene prestatie naar beneden.
  • Afhankelijkheid van middelen. Om jezelf vooruit te helpen grijp je naar middelen om de stress of oververmoeidheid tegen te gaan. Je grijpt misschien naar slaappillen, cafeïne of sigaretten.
  • Minder sociaal contact. Net als bij een depressie kan isolatie een symptoom zijn. Omdat je moe bent, of omdat je niet goed weet hoe om te gaan met de symptomen van je burn-out, ga je contact met anderen uit te weg. Dit kan uiteindelijk leiden tot een volwaardige depressie.

Conclusie

Een burn-out kan iedereen overkomen. De voornaamste oorzaken zijn een gevoel van ongenoegen op het werk of moeilijke omstandigheden in de privé sfeer.

Er zijn meerdere symptomen mogelijk bij een burn-out, zowel fysische en psychische symptomen als veranderingen in gedrag.

Hopelijk heb ik met deze blog het fenomeen burn-out wat duidelijker kunnen maken en jullie een idee kunnen geven van de mogelijk gevolgen. Neem zeker contact op als je meer wilt weten, wij kunnen je altijd bijstaan met coaching of mindfulness

Veel liefs, 

Bettina! 

Meer weten over hoe jij je stress kan aanpakken?