Wat is EFT Therapie en welke verschillende twee EFT vormen zijn er?

01-06-2020

EFT Therapie is een onderdeel van de Energetische Psychologie. Het is een relatief nieuwe- en veelbelovende techniek om te zorgen voor positieve veranderingen in je leven. Als je jezelf hierin gaat verdiepen, is de kans groot dat je ook EFT Therapie als partner relatie therapie tegen zult komen. 

Omdat dit zeer verwarrend kan werken gaan wij je in dit artikel inzicht geven welke vorm van EFT Therapie het beste bij jou of jullie past. Wij nemen de verwarring voor je weg.

Verschillende vormen van EFT therapie


Als je in het internet op zoek gaat naar EFT therapie, kom je al snel uit op twee verschillende vormen. Om je hier direct het benodigde overzicht in te bieden, zetten we deze twee vormen voor je op een rijtje:

EFT → Emotional Freedom Techniques: een methode om binnen een kort tijdsbestek je remmingen, angsten en andere negatieve emoties kwijt te raken. Dit is een individuele therapie.

EFT → Emotionally Focussed Therapy: een relatie therapie die betrekking heeft op de ontstane patronen binnen een relatie. Dit is dus een gezamenlijke therapie.

Hoewel er een belangrijk raakvlak is tussen deze twee vormen van EFT therapie (namelijk het bevorderen van je welzijn door bewustwording) is het goed om te realiseren dat er geen overeenkomsten zijn tussen deze twee EFT vormen. Om je hier inzicht in te geven, bespreken we hieronder de beide begrippen.

EFT, Emotionally Focussed Therapy, de relatietherapie


De EFT vorm waarbij de afkorting staat voor "Emotionally Focussed Therapy" is een relatietherapie. Dit is een therapie die je samen met je partner kunt doorlopen. Het is een trend die uit Amerika is komen overwaaien en zich, zoals al aangegeven, richt op bewustwording maar dan in relationele sfeer. Het is een effectieve manier om een verbinding tussen geliefden te herstellen of te verbeteren.

Belangrijke doelstelling van deze vorm van EFT is dat je bewust wordt van patronen die zijn ontstaan binnen de relatie en vooral de gevolgen hiervan. Emotionally Focussed Therapie is gericht dat je de ander de angsten en behoeften die je voelt binnen dit patroon kenbaar maakt. Je kunt dit uitspreken en een traject doorlopen waarmee je figuurlijk een soort dans met elkaar maakt. 

De uiteindelijke doelstelling hiervan is dat er meer openheid binnen een relatie wordt gecreëerd door samen uit een patroon te stappen en elkaar hierin om ondersteuning te vragen. Dit is een therapie die niet door de Happy Academy wordt aangeboden. Hiervoor kunnen jullie het beste terecht bij een relatietherapeut.

EFT, Emotional Freedom Techniques om van belemmerende gevoelens af te komen


EFT waarbij de afkorting staat voor "Emotional Freedom Techniques" is een therapie die zich (zoals de meeste van dit soort therapievormen) richt op bewustwording. Je kunt dit zien als een emotionele vrijheid techniek. Het is een techniek die vrij eenvoudig is, goed is aan te leren en waar veel mensen mee geholpen kunnen worden in stressvolle situaties. Deze EFT therapie is een therapievorm waarin de Happy Academy wel in gespecialiseerd is en waarvoor je uiteraard bij ons terecht kunt.

Techniek van de emotionele vrijheid

De voornaamste doelstelling van Emotional Freedom Techniques (letterlijk vertaald: Techniek van de emotionele vrijheid) is dat je meer bewust wordt van het onbewuste in je eigen lichaam. Dit is van groot belang want onderzoeken hebben uitgewezen dat ons gedrag voor ongeveer 95% wordt bepaald door onbewuste gevoelens. Deze onbewuste gevoelens zijn niet volledig te beïnvloeden met een positieve gedachtegang

Onze overtuigingen, angsten en beperkende gedachten worden immers al direct vanaf onze kinderjaren gevormd en zijn niet zomaar weg te nemen.

De techniek van de emotionele vrijheid is een vrij eenvoudig aan te leren methode.

Het is een combinatie van cognitieve therapie met acupressuur. De achterliggende gedachte hierbij is dat je met behulp van klopjes op bepaalde acupunctuurpunten de stressreacties kunt loskoppelen van een gebeurtenis of een herinnering hieraan. Het kloppen met de vingers op bepaalde lichaamspunten heeft een direct positief effect op de aanwezige blokkades, de negatieve emoties en het uiteindelijke energiepeil in je lichaam. De (onbewuste) beperkende invloeden worden immers hiermee weggenomen.

Wat deze EFT therapie voor jou kan betekenen


Deze vorm van EFT therapie wordt gezien als een zeer effectieve methode waarmee je jouw persoonlijk welzijn kunt bevorderen. 

Chronische klachten als stress, druk, angst, frustratie, ergernis, fobieën en de bijbehorende lichamelijke pijnklachten kunnen hiermee op een effectieve manier behandeld worden. 

Veel volwassenen ervaren dan ook zeer veel effect van deze methode. Daarnaast is het een methode die kan worden toegepast om kinderen weer in hun kracht te laten komen.

Emotional Freedom Techniques is een therapievorm die op een eenvoudige manier eigen te maken is. Het is hierbij van belang dat je de juiste meridiaan punten (kloppunten) kunt vinden en de juiste techniek leert om ze te activeren om hiermee blokkades te neutraliseren.

Persoonlijk advies over deze EFT therapie?


Zoals aangegeven, is Happy Academy gespecialiseerd in EFT therapie

We hebben hierin een breed aanbod waarbij we eerst kijken op welke manier we je het beste kunnen helpen om je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Je kunt bij ons terecht voor een online coaching traject dat volledig op maat voor je is samengesteld. 

Uiteraard is EFT therapie hier een onderdeel van maar we richten ook onze aandacht op healthy mindfulness, het gebruik van de juiste voeding of eventuele supplementen en je kunt bij ons op gesprekstherapie. 

Wij bieden dus zeer veel mogelijkheden om je verder te helpen met EFT. Ontdek ons aanbod!

Heb je hier vragen over of kunnen we je persoonlijk helpen met advies?

Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Veel liefs Bettina en het Happy Team

.